Home » Избрано

Премиерът елиминира възможността журналисти да му “опорочават” събитията

2011.12.09 Няма коментари
Spread the love

След като в последната година премиерът Бойко Борисов на няколко пъти се обиди на медиите, че му задават провокативни въпроси след височайши срещи в Министерския съвет (МС) и преждевременно прекрати 2-3 пресконференции, в четвъртък стана ясно, че има нова концепция за общуване с репортерите.

Вместо да им дава възможност да му “опорочават” събитията с неудобни питания в Гранитната зала, министър-председателят вече предпочита да ги вика във фоайето на МС и след бърза семейна снимка буквално да изчезва.

Това се случи след срещата му с шефа на ФБР Робърт Мълър в четвъртък, когато придружаван от госта си, от американския посланик Джеймс Уорлик, вътрешния министър Цветан Цветанов и главния секретар на МВР Калин Георгиев, Борисов “прелетя” пред строените встрани няколко десетки журналисти, спирайки се само за миг за една “семейна” снимка.

След като изпрати Мълър, премиерът все пак се спря пред камерите, за да уточни, че му станало “много хубаво” от посещението на стария му приятел (от времето, когато бе главсек), както и, че тази визита била “отлична оценка за колегата Цветанов”.

“След Леон Панета (шеф на ЦРУ), Съливан (директор на “Сикрет сървиз”), сега Мулър (както го произнесе премиерът) – основните директори на големите американски служби и централи, бяха на двудневни посещения в България и пред мен заявиха, че България е един от най-добрите им партньори в операциите, които се провеждат”, подчерта Борисов и се шмугна през медийния кордон към страничния изход с думите: “Аз изчезвам!”

За последно премиерът Бойко Борисов бе вбесен от журналистически въпроси след срещата му с Марк Съливан, когато ядосано отбеляза, че “неслучайно всички ме предупреждаваха – правете изявления, както правят в чужбина, не давайте възможност да ви опорочават за пореден път пресконференцията”, след което сложи край на брифинга. По подобен начин се разви и представянето на ръководството на БОРКОР в края на февруари, отново в Гранитната зала на МС.

Така в четвъртък Цветанов бе оставен сам да довърши импровизирания брифинг, за който медиите надлежно бяха привикани в сряда следобед. Подкрепян само от мълчаливото присъствие на Калин Георгиев, МВР шефът обясни, че борбата с киберпрестъпността се извежда като приоритет както за ФБР, така и за българското правителство.

“Надявам се, че от другата година офицери на ФБР, които ще бъдат на разположение на колегите в звеното по киберпрестъпност, и съм убеден, че това ще доведе до повишаване на капацитета”, отбеляза силовият министър.

Последва дежурния изблик на задоволство от факта, че идването на подобни делегации могат само да ласкаят работата на МВР и службите, отбелязвайки, че “самият факт, че днес в България е директорът на ФБР, означава много за правоохранителната система”. Робърт Мълър е на обиколка на Балканите, като преди визитата в София делегацията му посети румънската столица Букурещ.

За разлика от скорострелната му мълчалива поява в МС, предния ден в Румъния той заяви пред местните медии, че службите в Румъния и САЩ “станаха много близки съюзници през последните години” и отбеляза, че трансграничната престъпност предполага близко сътрудничество между евроатлантическите партньори в борбата с тероризма, наркотрафика и киберпрестъпленията.

 

Борис Митов,

Mediapool

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.