Home » Авторски страници

Сигнал до Прокуратурата: Бойко Борисов прикривал наркотрафик между България и Турция

2011.11.27 Няма коментари
Spread the love

Сигналът е изпратен до председателя на Европейския парламент и до главния прокурор на Р. България 

От Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”, носител на Международна награда за защита на човешките права “Златен гълъб”, са изпратили днес сигнал до председателя на Европейския парламент Йежи Бузек и до главния прокурор Борис Велчев, с искане за образуване от Прокуратурата на досъдебно наказателно производство с внасяне на обвинителен акт в съда срещу Бойко Борисов, настоящ министър-председател на Република България.

Искането е направено от членовете на обществения съвет на правозащитната асоциация инж. Петър Пенчев и редактора на сайта “Биволъ” Атанас Чобанов, след станалите известни от две информационни агенции публичните показания от 25.11.2011 г. в български съд на свидетел за престъпно посегателство срещу закона, извършено от Бойко Борисов.

Правозащитниците се позовават на съобщението от Агенция “Фокус” за публичното заседание по друго дело в Шуменския окръжен съд, на което подсъдимият по делото „Килърите” Васил Костов – Кеца проговори за връзките на Бойко Борисов с групировката СИК. Костов е присъствал на среща, състояла се във Виенската градина на паметника на Васил Левски в столицата, в която са участвали Бай Миле, Сретен Йосич, Бойко Борисов, Стоил Славов и евентуално Венцислав Стефанов. На нея босовете са обсъждали как да съберат пари, за да стане Бойко Борисов главен секретар на МВР. Костов е бил и на друга среща на босове на СИК, веднага след убийството на Поли Пантев, на която те са се карали за неговото наследство от 80-100 млн. долара. Тогава Женята и братя Пехливанови не са давали повече от 10 млн., но се разбрало, че Бойко Борисов има бригада, която да окаже натиск върху тях. Васил Костов – Кеца е заявил още, че Бойко Борисов е отговарял за канала за хероин от Турция към България и за каптагон и синтетична дрога в обратна посока.
Цитирайки и друга агенция “КРОСС” с уточнението, че пред съда обвиняемите отговарят по дело за участие и ръководене на организирана престъпна група, умишлени убийства и палеж, Пенчев и Чобанов стигат до извода, че могат да се приемат за истина показанията дадени под клетва в Шуменския окръжен съд на 25.11.2011 г., особено когато българският гражданин Васил Костов е изправен в съда след досъдебно наказателно производство от българската Прокуратура. И тъй като тези факти пряко не касаят образуваното дело в Шуменския съд, то по тях няма да има произнасяне от настоящия съдебен състав от българския съд, затова е наложително разглеждането им от друг състав на съда, след внасяне на друг обвинителен акт от българската Прокуратура, смятат правозащитниците.
Като допълнителни доказателства, представителите на гражданската организация посочват, че тази схема на престъпно нарушаване на закона – чрез подобен “канал за хероин от Турция към България и за каптагон и синтетична дрога в обратна посока”, е описана и от свидетелските показания на Ваньо Танов, бивш шеф на ГДБОП (данните на Танов са засечени със СРС от ГДБОП) пред Комисията по вътрешен ред на 40-то Народно събрание (линк в ИНТЕРНЕТ http://www.balkanleaks.eu/en/shorthand-bg.html?start=13 ). Това признание на екс-шеф на службите, дава основание за косвено аналогично потвърждение на изнесените факти пред Шуменския съд на 25.11.2011 г. от Васил Костов, се сочи в сигнала.
Авторите на сигнала предлагат на Прокуратурата да не подминават и други свидетелски легитимни показания, дадени пред съд в чужбина – на 07.04.2009 г. пред Белградския окръжен съд известният наркобос (посочен и от Васил Костов пред Шуменския окръжен съд), Сретен Йосич(по-известен като Йоца Амстердам), заявява, че по времето, когато е бил в България, е закрилян от главния секретар на МВР Бойко Борисов. В същата посока е и свидетелството под клетва в същия югославски съд година и половина по-късно, на 30 ноември 2010 г., от защитен свидетел срещу Сретен Йосич – Томислав Марянович, който признава, че “Бойко Борисов, по времето, когато е ‘главен секретар на полицията’, е бил човекът на Сретен Йосич и на дясната му ръка Слободан Джурович в България.”

Накрая Пенчев и Чобанов акцентират върху много важно доказателство – секретният доклад от 05.09.2006 г. на Американското посолство в София до Държавния департамент на САЩ, в който се сочат обвинения в миналото за връзки на Бойко Борисов със сериозна контрабанда на метаамфетамини ( линк в ИНТЕРНЕТ http://wikileaks.org/cable/2006/05/06SOFIA647.html ). В тази връзка, правозащитниците специално привличат вниманието на Главния прокурор и председателя на Европарламента върху факта, че информация от американската секретна служба SIMO е потвърждение на тези обвинения.

Пенчев и Чобанов сочат и седем членове с 19 алинеи от Наказателния кодекс, с наказание лишаване от свобода до 20 години, за пренасяне през границата на страната на наркотични вещества, както и за участие в организирана престъпна група, по които те настояват да се проведе наказателното производство срещу настоящия премиер на България Бойко Борисов.

“Надяваме се Европейският парламент да следи отблизо това публично оповестено в българския съд, нарушаване на закона в най-висшия кръг на политическата олигархия в България”, завършват сигнала Пенчев и Чобанов.

Запознайте се със съдържанието на сигнала тук – Borisov_GP.

———————————-
* Еврочикаго напомня, че правозащитниците от Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”, са подавали и по-рано подобни сигнали, като последният от тях бе срещу новоизбрания президент Плевнелиев. Софийската градска прокуратура постанови тогава, че няма да образува досъдебно производство, но решението й бе обжалвано от Асоциацията (линк).  С интерес ще следим и днешния сигнал.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.