Home » Авторски страници

Как се ръководи държава…

2011.11.25 Един коментар
Spread the love

Или какво е общото между неуредени сметки за изнесено отработено ядрено гориво, проект за постановление за предоставяне на допълнителни средства на БАН и организирането на стачки в България

 

Текстът, цитиран по-долу, е част от стенограма от заседание на Министерски съвет на Р. България отпреди два дни.  В т. 18 от дневния ред се обсъжда – или поне би трябвало да се обсъжда – “Проект на Постановление за предоставяне на допълнителни средства от централния бюджет за 2011 г. чрез бюджета на Министерството на образованието, младежта и науката на Българската академия на науките”. Проектът се внася от министърът на образованието, младежта и науката С. Игнатов.  Игнатов започва да говори, но не за бюджета на БАН и внасяне в него на допълнителни средства, а за “изнесено отработено ядрено високо радиоактивно гориво, за което българската страна е дължала 1 милион 349 хиляди 982 щатски долара”. (Тези средства не били изплатени вече 3 години.)

 

Из стенограма от заседанието на МС от 23 ноември 2011 г.

 

Точка 18

Проект на Постановление за предоставяне на допълнителни средства от централния бюджет за 2011 г. чрез бюджета на Министерството на образованието, младежта и науката на Българската академия на науките

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на образованието, младежта и науката.

СЕРГЕЙ ИГНАТОВ: Господин министър-председател, уважаеми колеги, в изпълнение на подписаната спогодба между България и Руската федерация през 2008 година е изнесено отработено ядрено високо радиоактивно гориво, за което българската страна е дължала 1 милион 349 хиляди 982 щатски долара.

Тъй като средствата не са изплатени в продължение на три години…

БОЙКО БОРИСОВ: А защо през 2008 година предишното правителство не ги е платило, след като ги е изнесло? Нали тогава не е имало криза, а имаше милиарди излишъци?

СЕРГЕЙ ИГНАТОВ: Не са плащани.

БОЙКО БОРИСОВ: Защо не са плащани? Как са го изнесли и не са си платили и ние след три години трябва да го платим? Кой месец са изнесени през 2008 година?

СЕРГЕЙ ИГНАТОВ: Не мога да Ви кажа кой е месецът, но ние платихме вече един милион с постановление на Министерския съвет.

БОЙКО БОРИСОВ: Аз знам какво сме платили, за всяко милионче жива мръвка се откъсва от мен. Аз знам, че сме платили и сега още, над два милиона лева – защо? След като са го изнесли защо не са го платили, нали не е имало криза тогава?

СЕРГЕЙ ИГНАТОВ: Безотговорно отношение, нямам друго обяснение, просто е отлагано във времето.

БОЙКО БОРИСОВ: Всички плащания дойдоха при нас.

СЕРГЕЙ ИГНАТОВ: Да, всички плащания са при нас. Сега трябва да платим още 352 хиляди.

БОЙКО БОРИСОВ: Защо БАН не стачкуват сега заради това нещо? Призови БАН, ето днес вземаме решение и ще го плати Горанов, БАН да стачкува срещу предишното правителство, за това че е вършило сделки и не си е плащало за тях.

СЕРГЕЙ ИГНАТОВ: Ние първо да благодарим на Влади Горанов за това, че преговорите така бяха направени, че руснаците се отказаха от иска, защото искът беше жесток – освен един милион и нещо, които трябваше да платим, лихвите възлизаха на над 3 милиона лева.

БОЙКО БОРИСОВ: Ще ми благодариш на мен, че това го говорихме на разговора с премиера Путин и се разбрахме да платим главницата, за да не се излагаме пред хората. Трайков е присъствал и знае какви усилия положихме, защото има подписан договор, в който ясно и точно са фиксирани клаузите. Дават ни на съд и ни вземат 5 милиона с лихвите.

СЕРГЕЙ ИГНАТОВ: Да, толкова бяха.

БОЙКО БОРИСОВ: Ето, обади се на Съботинов и когато провеждат следващата стачка да заделят 10-15 минути от стачката срещу това, че предишното правителство не си е платило борчовете и ние сега ги договаряме и плащаме, така е коректно. Тук като повикат малко, да чуя и малко срещу Станишев, Доган и компания.

СЕРГЕЙ ИГНАТОВ: Сега ще се обадя.

БОЙКО БОРИСОВ: Обаждаш се и казваш: “Премиерът иска сега да повикате малко и за тях, защото ви плащаме борчовете, които 2008 година не сте си платили”.

Приема се точка 18.

 

——————————————

От цитирания текст на официалната, публична стенограма от заседанието на МС не става съвсем ясно какво точно се приема по т.18.

– Внасяне на допълнителни средства от централния бюджет чрез МОМН в бюджета на БАН по разискваното (неразисквано всъщност) Постановление?

– Внасяне на средства за БАН – стига БАН да се отплати за тях с подходящо поведение към правителството и премиера?

– Отделяне примерно на тези средства за плащания на лихви по договор с Руската федерация за изнесено отработено ядрено гориво?

Това, което е съвсем ясно обаче е, че премиер-министърът нарежда на министъра на образованието и науката да се обади на БАН да стачкува срещу предишното правителство.Призови БАН, ето, днес вземаме решение и ще го плати Горанов, БАН да стачкува срещу предишното правителство, за това, че е вършило сделки и не си е плащало за тях”.

 

п.с.:

Това, че предишното правителството доста “трески за дялане” имаше, не е тема на този материал. (Не защото няма още останали от Станишевите „трески”.) В него става дума за управленския език и действия на днешния премиер, на днешното правителство, което вероятно не си дава сметка как може прекрасно да се излага публично дори само чрез публичните си стенограми.

 

Мариана Христова,

Stranitzi-stannitzi.blogspot.com

—————————————————————-

Бел.ред:  Цитатът от стенограмата е по публикация на цялото й съдържание във в. “Капитал”,  http://www.capital.bg/

One Comment »

  • Петър said:

    Ако се свършваше тази одисея с този един милион, здраве му кажи.

    Ядреният институт на БАН не само са похарчили дадените им от предишните правителства(още от Костов) за плащане износа на останалото гориво от стария спрян след промените реактор в ЖК”Младост”(като в Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика са пренасочили парите за “поощряване на заслужили дейци в ядрените изследвания”, което е престъпно посегателство, както пише в правилниците на Прокуратурата, но … тя си мълчи за тези престъпления на БОГАТОТО ядрено лоби). Жалкото е, че на 19.05.2011 г. същият герой(според горната стенограма на МС) Бойко Борисов отиде лично в стария реактор и даде “ценни напътствия”(по тодорживковия маниер) за строителството на нов ядрен реактор в тази най-гъсто населена част на София. За да има и в бъдеще преразпределяне на нови милиони от държавния бюджет, а “майната им” на гражданите, дето ще вдишват изхвърляните от комина на реактора радиоактивни газове, аерозоли и Йод-131.

    Слава богу, че скорострелно(10 дни след посещението на важната особа) спечеленото дело от МОСВ и ИЯИЯЕ пред Петчленен състав на Върховния административен съд срещу обжалването от НД”Екогласност” за спиране на това ядрено безумие, бе върнато от Седемчленен състав на ВАС и отново предстои открито заседание от друг Петчленен състав на 02.02.2012 г. от 09:00 ч. във ВАС, бул. “Ал. Стамболийски” 18.

    Каня освен гражданите от “Младост”, които се подписаха срещу строителството на този реактор, и всички граждани на България(защото за радиоактивността няма граници) да дойдат в залата. Нека не само в Италия 95% от гражданите са информирано гласували срещу ядрената енергетика. Впрочем пак италианците и свалиха “шоумена”-премиер, доскорешен съперник в Европа по рейтинг на нашия министър-председател.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.