Home » Избрано

Сделки с българската мизерия

2011.11.14 Един коментар
Spread the love

0--15233027_4-00

В Германия собственици на негодни за ползване жилищни сгради извличат изгода от мизерията на източноевропейците. Те им предлагат подслон на абсурдно високи цени. Често в къщите се настаняват по над 100 души.
Все повече българи и румънци се решават да напуснат родината и да търсят късмета си в Германия. От 2007 г. насам броят на германските градове, преживели масивен прилив на хора от тези части на Източна Европа, става все по-голям. След Берлин, Кьолн, Дортмунд и Кобленц дойде ред и на Манхайм.

Кварталите Юнгбуш и Некарщад в Манхайм привличат българите като магнит. Там обаче те често стават жертва на скъперници: собственици на негодни за ползване жилища се възползват от притока на икономически бежанци и им предлагат места за преспиване на ужасяващи цени.

“Известни са случаи, в които хората са принудени да плащат за матрак на пода по 100 евро”, казва общинската съветничка Регина Трьош. Тя призовава печелещите от чуждата мизерия да бъдат издирвани и наказвани. А за “проблемните имоти” просто трябва да се наложи забрана за адресно регистриране, предлага Трьош.

Неприятният страничен ефект

Живеещите в съседство германци вече се оплакват гръмогласно от странния начин на живот на пришълците. Още през април т.г. полицията претърси две сгради на улица “Елфенщрасе” в Некарщад. Оказа се, че там живеели над 50 човека, а адресно регистрирани били 148. Токът се крадял, дървените парапети на стълбището били изгорени за отопление.

Има и още по-ужасяващи случаи: така например след проверка на властите се оказа, че в една къща в Манхайм са регистрирани 400 източноевропейци.

Не само мизерията в жилищата на новодошлите кара властите да действат. В тези квартали сериозни проблеми създават каналджийските банди, проституцията и ред други закононарушения.

Докато достъпът до германския трудов пазар за гражданите на България и Румъния остава ограничен до 2014 година, онези от тях, които имат собствен бизнес или упражняват занаят, могат да работят напълно свободно. Това е добре известно на новодошлите.

В Манхайм са регистрирани безброй малки фирми за извъшването на някакви услуги, в сянката на които процъфтява трудът на черно и укриването на данъци. Фирмите често се затварят веднага след извършването и получаването на заплащането на само една единствена поръчка.

“Германската администрация вече не е господар на положението”, възкликва сътрудник на Службата за реда и сигурността в града.

Малък български град

За последните пет години броят на икономическите имигранти в двата манхаймски квартала е нараснал десетократно. Броят на живущите там български граждани от 2006 година насам се е увеличил от 670 на 2600, а броят на румънците се е удвоил – от 982 на 1883.

Засега рецептата на общинските съветници в Манхайм за справяне с проблема гласи: да се засили борбата срещу мизерията на хората и да се положат по-големи усилия за интегрирането им. “Хората надали ще могат да бъдат накарани да се върнат по родните си места, затова трябва да се търсят нови пътища”, убедени са в Общината.

 

Източник: Дойче Веле

One Comment »

 • Nik said:

  “Засега рецептата на общинските съветници в Манхайм за справяне с проблема гласи: да се засили борбата срещу мизерията на хората и да се положат по-големи усилия за интегрирането им.

  „Хората надали ще могат да бъдат накарани да се върнат по родните си места, затова трябва да се търсят нови пътища“, убедени са в Общината.”

  Което, преведено на нормален човешки език звучи така:

  “От каква ли по-страшна мизерия ще да са избягали тези българи, та да са принудени да живеят в тия ужасяващи условия в Германия?!”

  Отговорът е:

  -Спасяват се от ГЕНОЦИДА на социалистическата номенклатура!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.