Home » Избрано

“Прозрачност без граници” и бизнесът с европроекти

2011.11.27 2 коментара
Spread the love


Неправителствената организация “Прозрачност без граници”, която  излъчи “на полза роду” новия правосъден министър Диана Ковачева, силно е диверсифицирала компетенциите си и вече разработва експортни стратегии за много сектори в промишлеността.

Според регистъра за обществени поръчки през октомври организацията е спечелила в тандем с още една НПО европроект за близо 500000 лв. Списъкът с дейности, в които “Прозрачност без граници” и партньорите им от “Национална асоциация правна инициатива за местно самоуправление” имат експертиза може да впечатли дори “философът-хидрогеолог” Ахмед Доган.

От описанието на поръчката излиза, че десетина души на щат в “Прозрачност без граници” и още трима специалисти от “Национална асоциация правна инициатива за местно самоуправление” трябва да се справят за четири месеца със стратегията за експорта в следните области: “Произвoдство на машини, оборудване и домакински уреди”, “Произвoдство на медицински, прецизни и оптични апарати и инструменти”, “Произвoдство на канцеларска и електронно-изчислителна техника и продукти и услуги в областта на компютърните технологии”, “Произвoдство на електрически машини и апарати”, “Произвoдство на дървен материал и изделия от него, без мебели”, “Произвoдство на дървесна маса, хартия, картон и изделия”, “Производство на мебели” и “Издателска и полиграфическа дейност, възпроизвеждане”, “Произвoдство на превозни средства, без автомобили”, “Произвoдство на метални изделия, без машини и оборудване”, “Произвoдство на радио-телевизионна и далекосъобщителна техника”.

Изготвянето на тези стратегии е част от проекта “Насърчаване на интернационализацията на българските предприятия” финансиран по Оперативна програма “Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” и се възлага от Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия към МИЕТ. Цялата сума за усвояване по проекта е 27 396 493 лв, от които до момента са изплатени близо 6 млн лева.

Конкретно по този проект за експортни стратегии агенцията е сключила договор за шест позиции. Три от тях на обща сума 478800 са отишли при ОБЕДИНЕНИЕ ТРАНСПЕРЪНСИ И ПАРТНЬОРИ, в което “Прозрачност без граници” и “Национална асоциация правна инициатива за местно самоуправление” делят по 50% собственост), а още три позиции за общо 314400 лв са за “Обединение Експортни стратегии на Република България”, чието име впрочем съвпада с наименованието и спецификата на поръчката.

Според експерти, до които Биволъ се допита, изработването на една такава секторна стратегия струва средно 10000 лева, общо 18 стратегии не би трябвало да надхвърлят 200000 лв. Заделената сума от джоба на европейските данъкоплатци е четворно по-висока.

Освен това е очевидно, че “Прозрачност без граници” и партньорите им нямат експертизата в посочените области, но те могат да наемат външни специалисти, както става ясно от писмото, с което изпълнителният директно на ИАНСМП Нина Тодорова разяснява на кандидатите условията на проекта:

Не става ясно обаче защо ИАНМСП не е възложила директно написването на стратегиите на компетентни експерти вместо да раздава пари на НПО със съмнителна компетентност, за да извършват посредническа дейност.

Поръчка по бързата процедура

Любопитен е също начинът по който агенцията е заобиколила европравилата, като е прекарала поръчката по процедура на договаряне без предварително публикуване на обявление в официален вестник на Европейския съюз (Приложение Г2). За да се мине по тази процедура, която по същество ограничава прозрачността и повдига съмнения за законосъобразност, има ясни правила.

Трябва да се посочи по ясен и разбираем начин защо възлагането на поръчката без предварително публикуване на обявление за поръчка в Официален вестник на Европейския съюз е законосъобразно, като се посочат във всички случаи съответните факти и, когато е уместно, правните заключения в съответствие с Директива 2004/17/ЕО – пише в документите по Приложение Г2.

Биволъ отправи запитване до ИАНМСП по кои точно критерии именно тази поръчка е минала по съкратената процедура и поиска също така достъп до офертите на всички фирми и сдружения, участвали в конкурса за тази обществена поръчка.

Клубът “Дондуков 53”

Всички сдружения, които заедно с “Прозрачност без граници” ще разработват тези специализирани стратегии водят към един и същ кръг от лица, свързани с министъра на околната среда и водите Нона Караджова, показа проверка на Биволъ във фирмените регистри.

Името на клуба Дондуков 53 идва от един апартамент на същия адрес в София, в който съсобственици са сегашния министър на екологията Нона Караджова са бившият шеф на НОИ Йордан Христосков, Ева Радева, Борислав ТафраджийскиСтефан Иванов, Спартак Керемидчиев и още няколко лица.

Управител на Обединение “Транспърънси и партньори” е Надежда Йорданова от адвокатско дружество “Йорданова и Радева”. Ева Радева пък е председател на сдружението “Национална асоциация правна инициатива за местно самоуправление”, което е другият партньор в обединението.

“Обединение Експортни стратегии на Република България”, което е спечелило останалите позиции по същата поръчка е с управител Борислав Тафраджийски, а в обединението участва кооперацията София Консултинг Груп, която в миналото също е била регистрирана на Дондуков 53 и е представлявана от Стефан Иванов и Спартак Керемидчиев.

Разследване на Биволъ за лицата от Клуб Дондуков 53 показа, че от 2005 г. до днес близо 4 700 000 лв по обществени поръчки са усвоени от организации с различни имена, но с едни и същи собственици и управители: Борислав Тафраджийски, Спартак Керемидчиев, Стефан Иванов, Ева Радева и съпругът и адв. Андрей Горанов.

Възложители на поръчките спечелени от тези хора са МОСВ, МОНМ, МРРБ, Програма ФАР, Басейнова дирекция и няколко общини, сред които най-щедра е Столична община. Последната е дала близо 1 200 000 лв. през 2008 за “Координация и управление на договорите на Столична Община за подготовка и изпълнение на инвестиционен проект за „Управление на битовите отпадъци на Столична община”. Изпълнител на поръчката, подписана от Бойко Борисов и финансирана по програма на ЕС е КОНСОРЦИУМ “СКГ – КЛУБ 2000 – ЕПК”, в който членуват “Екопро Консулт”, “Клуб Икономика” и “София Консултинг Груп”, а управляващ е Борислав Тафраджийски.

Анализът на сумите получени от различните сдружения разроили се от “Клуб Дондуков 53” потвърждава, че обемът и източниците на финансиране растат се местят паралелно с властовия ресурс на ГЕРБ: през милиона даден от Столична община, до двете министерства, които само за 2010 г. са възложили поръчки за 1 700 000 лв.

Влизането на “Прозрачност без граници” в този привилегирован кръг и назначението на Диана Ковачева на министерски пост вещаят още по-интересни и доходоносни проекти за клуба.

Кръгове от НПО

Една от причините ЕС да спре еврофондовете при предишното управление на Тройната коалиция беше откритата наглост с която фирми от обръчите на властта усвояваха евросредствата. Най-фрапантен беше случаят с “потомствения социалист” Марио Николов, който в крайна сметка беше осъден, но съдружникът му в престъпната (според ОЛАФ) група Людмил Стойков, спонсор на президента-агент “Гоце” избягна правосъдието.

Към тези фирми трябва да се причислят и многобройните НПО приближени до БСП, ДПС и НДСВ, специално създадени, за да се захранват с пари от европроекти. Случаят с кръга около Нона Караджова и многобройните сдружения и обединения на сдружения, печелещи проекти там, където ГЕРБ е на властови позиции възпроизвежда същия модел.

Въпросът, който възниква е дали раздаването на пари на свързани с властта лица и организации са съвместими с прозрачността на управлението и добрите практики, за които се бори уважаваната международна организация “Прозрачност без граници”? 

Вероятно бъдещият министър Диана Ковачева би могла да отговори компетентно, тъй като е писала дипломна работа във Франция на актуалната тема: “Ролята на ОЛАФ за защита на финансовите интереси на ЕС”.

Източник:   Биволъ

2 коментара »

 • Mariana said:

  “Номинирането на изпълнителния директор на неправителствената организация ″Прозрачност без граници″ Диана Ковачева за министър на правосъдието събуди обществения интерес с принципните противоречия между функциите и задачите на неправителствените организации и практиките в работата на изпълнителната власт. НПО по определение трябва да са коректив именно в работата на правителствените звена в полза на обществото.

  Затова изборът на г-жа Ковачева за правосъден министър постави въпроса доколко е полезно минаването от едната страна на ″бариерата″ на другата и дали наистина бариерата е била толкова непреодолима и преди явното й преминаване.”

  Из http://www.mediapool.bg/нпо-на-бъдещия-правосъден-министър-разработва-експортни-стратегии-news186796.html

 • Nik said:

  Но бръкнеш ли в меда, добре помни:

  наивно пръстите си не облизвай,

  а делвата изцяло задигни!

  Емануил п. Димитров, “В Страната на розите

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.