2024-04-24

1 thought on “ЕКСПЕРТ КРИТИКУВА СОЦИАЛИСТИЧЕСКИТЕ ПРИЗИВИ ПО ВРЕМЕ НА „ОКУПИРАЙ УОЛСТРИЙТ“

  1. Проф. Шие Шуанджун:
    „Но Америка… може само да подкрепи големите компании, но не може да ги облага с данъци… Така тези големи компании всъщност се превръщат в маскирани държавни предприятия. Това е, което имах предвид с американската тенденция към социализъм. Всъщност монополният капитализъм е социализъм.“

    Тази тенденция – към социализъм – не е от вчера.

    САЩ имат щастливата съдба да не бъдат смъртоносно поразени от бацила на социализма. Още през втората половина на ХIХ век нелоялната конкуренция от страна на могъщи монополи предизвикала отпора на държавата, която чрез т.нар. „икономическа конституция на САЩ“ – Закона на Шърман от 1890 г. – обявила извън закона монополните структури в областта на вътрешната и международната търговия. Следваща стъпка в тази посока бил Законът на Клейтън от 1914 г. и Законът за федералната търговска комисия, отнасящи се до други области на икономиката.

    Разбира се, могъщите транснационални корпорации (зад които стоят няколко свръхбогати семейни кланове) – основните „играчи“ на монополните пазари – потърсили (и до днес не са спрели да търсят и лансират) „вратички“, през които да заобикалят това законодателство.

    Изоставането в икономическото развитие на Западна Европа в сравнение със САЩ също има своето обяснение в късното приемане на антимонополно законодателство – Великобритания (1948), Франция (1953), Германия (1957).

    (За България е безмислено да се коментира; тук законите, дори и да ги има, са само за камуфлаж пред цивилизования свят, тъй като липсва главното – правоприлагането; в този смисъл „законите“ не струват повече от хартията и мастилото, с които са отпечатани в „Държавен вестник“ ; тук, според сполучливия израз на проф.Янко Н. Янков-Вельовски, господствуват други „закони“ – тези, за които „българската държава с всички нейни институции е само нискойерахично звено на Червената мафия“).

    В този смисъл антитръстовското законодателство в крайна сметка се оказва безсилно да се противопостави на могъщите глобалистични тенденции, олицетворяващи мераците на една купчина самозабравили се хора да върнат колелото на историята назад във времена, когато абсолютната власт е била непререкаема.

    Възползувайки се от редица вратички в законодателството, те упорито и неотклонно водят държавата не към ликвидиране на монополите, а към легитимиране на държавното монополистично регулиране на икономиката.

    Т.е., опитите за възстановяване на абсолютисткия феодалния ред (защото феодализмът и социализмът имат общ корен – държавната собственост) в ущърб на лоялната конкуренция при капитализма не са спирали нито за миг.

    Което от своя страна закономерно води до „лебедовата песен на капитализма“ и трансформирането му в глобален неосоциализъм (т.е. съвременен вариант на феодализма).

    (В този аспект днешна България се оказва в ролята на своеобразен Пиемонт към глобализиращия се свят: нейната съдба през последните 67 години – и особено 22 от тях – е показателна за това, какво „благоденствие“ предстои да изпита на гърба си световното население).

    Творецът създаде човека по Свой образ и подобие: създаде го със СВОБОДНА ВОЛЯ.

    Световното население, умело манипулирано от кукловодите на прехода от свободен капитализъм към абсолютистки феодализъм (неосоциализъм), очевидно предпочита да трампи своята СВОБОДНА ВОЛЯ за „сигурност, спокойствие и ред“.

    И ще ги получи. Неминуемо. Предсказано е още преди около 2000 години:

    16. И той (образът на Звяра) ще направи, щото на всички – малки и големи, богати и сиромаси, свободни и роби – да се даде белег на дясната им ръка или на челата им, 17. Та никой да не може нито да купува, нито да продава, освен оня, който има тоя белег, или имета на звяра, или числото на името му. 18. …числото му е шестотин шестдесет и шест.“ (Библия. Нов Завет. Откровение на Иисуса Христа 13:16-18).

    (Единственото друго място в Библията, където се споменава числото 666, е Трета книга Царства 10:14 – „Златото, което идеше от Соломона, тежеше шестотин шестдесет и шест таланта“. Нека всеки сам да си направи изводите.)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *