Home » Авторски страници

Призив за изборните права на Българите в чужбина

2011.11.05 Няма коментари
Spread the love

На 14-и декември ще се състои кръгла маса в София, където институции и политически партии ще отговорят пред гражданите на въпроса:  Как да се сложи край на изборната дискриминация спрямо 2-та милиона Българи, пребиваващи в чужбина?

След многобройни срещи с българи, живеещи зад граница, и консултации на френски и други специалисти по конституционно право, на 25-и май 2011 г. Румяна Чеков-Угърчинска се обърна към Омбудсмана на Р. България господин Константин Пенчев с Отворено писмо, разпространено в същото време в българските медии. Основна тема на писмото е дискриминацията спрямо притежателите на двойно гражданство и не-“уседналите” български граждани, лишени от избирателни права. Те имат право да гласуват, но не по същите правила. Могат да избират, но не да бъдат избирани. Не гласуват за свои представители в парламента. Вписани в една Конституция, създадена през далечната 1991 г., много преди влизането на страната ни в Европейския съюз, тези правила са не само отживелица. Те лишават близо 25% от българите от техните елементарни граждански права, по принцип гарантирани от същата Конституция.

Чеков-Угърчинска сочи също така в обръщението си към Омбудсмана незачитането на подписания от българското правителство Лисабонски договор, гарантиращ представителността на всички национални общности, където и да се намират те на територията на Стария континент, и ограниченията в българската избирателна система, свела до нула представителността на 2-милионната ни емиграция. Разделена и разединена българската нация се нуждае от ново законодателство, насочено към обединението на българите от чужбина с тези от страната. В заключение Чеков-Угърчинска подчерта, че само равнопоставеността на всички български граждани е способна да възвърне интереса на емигрантите към Родината и да отвори пътя за връщане на част от тях. (С пълния текст на Отвореното писмо може да се запознаете  ТУК)

Само 24 часа след получаване и оповестяване на Отвореното писмо, господин Константин Пенчев отговори на Румяна Чеков-Угърчинска с официално становище, в което изрази пълната си подкрепа в полза на необходимото обновяване на българската Конституция, написана преди 20 години. Омбудсманът, запознат с общоевропейското законодателство, подкрепя идеята за участие в управлението на страната на българите, придобили “двойно гражданство”, практика широко разпространена в демократична Европа. Според господин Пенчев, придобилите опит и знания в чужбина биха били от полза за България, ако им се предостави законова рамка за реализация в Родината. (С цялото становище на Омбудсмана може да се запознаете  ТУК)

Получила подкрепата на Омбудсмана, Румяна-Чеков Угърчинска преведе разменената между двамата кореспонденция и информира международните организации и дипломатически представителства за началото на борбата за промяна на избирателното законодателство. За да информира българските си приятели, инициаторката създаде Фейсбук група Отворено писмо до Омбудсмана на Република България, в която публикува редовно всички прояви, нейни и на съмишлениците ù, свързани с искането за промяна, както и уебсайт на Отвореното писмо,  http://www.otvorenopismo.com.

Междувременно офиса на Омбудсмана публикува на сайта си въпросник, предназначен да сондира общественото мнение и нагласа по въпроса. Участието чрез попълване на допитването се оказа сравнително скромно. Някои посочиха техническите затруднения, други – липсата на гласност. Този първи “неуспех” не спря динамиката на инициативата. (Желаещите да попълнят въпросника могат да намерят формуляра ТУК и да го изпратят на адрес: [email protected] до края на месец ноември.)

След съвмесна телевизионна изява, госпожа Чеков-Угърчинска и господин Константин Пенчев се споразумяха за организиране на Кръгла маса по този въпрос с всички заинтересовани страни: държавни институции, политически партии, депутати, неправителствени организации, българи от чужбина и от страната.

На 14-и октомври Омбудсманът на Република България потвърди поетия от него ангажимент за организиране на общонародна дискусия за участие в управлението на страната на българи с двойно гражданство и създаването на избирателни райони в чужбина. Датата, която той определи, е 14-и декември 2011 г. Желаещите да участват трябва да го заяват на адрес [email protected]. Съобразно с изявеното искане от Румяна Чеков-Угърчинска, от администрацията на Омбудсмана ще бъде гарантирана и скайп връзка за българите от чужбина, които няма да имат възможност да пътуват до Родината на определената дата. (Подробностите за участиеТУК)

След печалния хаос, който лиши хиляди българи от участие в последните избори, въпреки усилията положени от ред будни граждани зад граница от цял свят 

(вижте:„Обществени съвети на българите в чужбина„, „Искаме да гласуваме„, „Еврочикаго„, „Българи от Австрия„, „Гласуване без граници“ , „Разномишленици„, „България Сега„, „Deutsche Welle“ , „Mediapool ),

дадената възможност да се изрази искането за промяна на Конституцията, която да гарантира реална равнопоставеност на всички български граждани, е едно РЕШАВАЩО СЪБИТИЕ. Наш дълг е да не изпуснем тази възможност и да проявим гражданската си отговорност чрез активно участие.

Сгрешените протоколи, “забранителните списъци”, купените гласове, платената медийна пропаганда от последните избори доказват, че настоящата избирателна система е порочна, а управлението на държавата – неспособно да гарантира гражданско равноправие. Време е да поемем съдбата си в ръце и да наложим истинска демокрация с правото на всеки да избира и да бъде избиран. От нас зависи!

 

За контакт : [email protected]

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.