Home » Избрано

Автор на Изборния кодекс призна, че има пропуски в него

2011.11.06 Няма коментари
Spread the love

 

Депутатът от ГЕРБ Тодор Димитров призна за празнота в Изборния кодекс, която поставя в неизяснена ситуация депутати и губернатори, но препоръча ЦИК да намери решение.

Казусът е свързан с политици на изборни или назначаеми държавни постове, които бяха част от листите за общински съветници с цел да събират повече гласове за партиите си. След други изборни процедури те се оттегляха от листите още преди първата сесия, тъй като подобна възможност в изборните закони съществуваше. В Изборния кодекс обаче липсва и се оказва, че депутатите и областните управители не могат да се оттеглят, преди да се закълнат като общински съветници – а не могат да се закълнат, тъй като са на други служби, несъвместими с тези в местния парламент.

Първи за проблема алармираха от Общинската избирателна комисия в Разград – оттам отказаха на депутата д-р Хасан Адемов и на областния управител д-р Валентин Василев да се оттеглят от листите, съответно на ДПС и ГЕРБ.

Тодор Димитров, който е сред авторите на Изборния кодекс, коментира, че не за пръв път се появява пропуск в закон, и очаква ЦИК да излезе с решение за единна практика в цялата страна. 

 

Източник:   Фрог нюз

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.