Home » Избрано

Уорлик: Случаят в Катуница не е въпрос на етническа толерантност

2011.10.11 Няма коментари
Spread the love

Случаят в Катуница показва, че съдебната система в България  трябва да работи по-добре. Това заяви в студиото на “Тази сутрин” посланикът на САЩ Джеймс Уорлик.

Той заяви, че България от много години е символ на толерантност и десетилетия наред гражданите живеят рамо до рамо и приемат всички етноси.

“В случая с Катуница не ставаше въпрос за етническа толерантност, а за равенство пред закона. Мисля, че това ядоса гражданите”, добави дипломатът.

По думите му хората са останали с впечатление, че Кирил Рашков и неговите деца и внуци години наред са живели над закона. “Това обаче не е оправдание някой да вземе правосъдието в свои ръце”, смята Уорлик.

Той коментира, че случаят в Катуница е доказателство за това, че в България трябва да има закон за отнемане на имуществото, придобито от престъпна дейност.

“Американската практика е, че няма нужда да има влязла в сила присъда, а просто да бъде доказано пред съдия, че има голяма вероятност богатството на даден човек да е натрупано незаконно. На този етап тези активи биват запорирани, след което започва съдебен процес. Във Великобритания, в Израел и в повечето европейски страни има такова законодателство и аз се надявам българският парламент да приеме подобен закон”, каза още американският посланик.

На въпрос какво си говори с българските кандидат-президенти, с които активно се среща през последните дни, Уорлик отговори, че за него това е възможност да чуе пряко какви са техните идеи.

Той каза още, че са разговаряли за отношенията между България и САЩ и всички кандидати, с които се е срещнал, са заявили готовността си да продължат силното партньорство между двете страни.

 

Източник:  bTV

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.