2024-04-25

2 thoughts on “Протест срещу отказа за образуване на избирателни секции в почетни консулства в Германия

  1. i nie iskahme da glasuvame no ,nqmame vyzmojnost da otidem do Bonn ili drug grad ot 3 te .Vyv Karsruhe ili Stuttgart zashto nqma?

  2. Българи в чужбина: МВнР заблуждава за гласуването в Германия

    Живеещи в чужбина българи, участващи в инициативата „Искаме да гласуваме“ протестираха пред Министерството на външните работи заради отказа му да образува избирателни секции за президентските избори в българските почетни консулства в германските градове Хамбург, Дармщадт и Магдебург, като го обвинява в „грубо неспазване на официално обявен документ с ранг на договор“.

    Във вторник министерството обясни решението си с обстоятелството, че почетните консули не са със статут на консулски представителства на България. Затова на тези места е било необходимо да бъдат подадени не 20, а най-малко 100 заявления за гласуване.

    От инициативата обаче заявяват, че на специално заделената за информация от българското посолство в Германия интернет-страница, намираща се на собствения сайт на МВнР, в продължение на много време е стояла информация, противоречаща на сегашните аргументи на министерството.

    На въпросната страница посолството в Германия в продължение на седмици уверява българските граждани там, че секции ще бъдат образувани в общо 6 града в Германия, включително във въпросните 3 града, при събирането на 20 заявления по чл. 44 на Изборния кодекс.

    В Хамбург 63-ма българи са заявили предварително, че искат там да има място за гласуване, в Дармщат – 34 души, а в Магдебург – 28.

    „МВнР е безспорно отговорно за координация и указания към посолствата, както и за това да проверява и коригира своевременно техни грешки. В случая МВнР трябва да поеме отговорността за информацията, публикувана от посолството на Република България в Германия, и да спази обещаното от посолството до българските граждани в тази страна – да образува избирателни секции във въпросните 3 града заради изпълнение на условията за това“, се казва в протеста на инициативата „Искаме да гласуваме“.

    В документа се изразява и учудване, „че такава важна информация като въпросния отказ продължава да липсва на сайта на МВнР – както на страницата за Германия, така и където и да било другаде – много часове след като е една от водещите новини в българските медии“.

    „Очакваме от Вас да вземете необходимите мерки министерството да спазва обещанията си, да осъществява необходимия контрол над коректността на съобщенията и действията на посолствата, както и да публикува незабавно своите официални позиции на интернет-сайта си“, се казва в заключение на протеста.

    Източник: Mediapool

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *