Home » Авторски страници

Протест срещу отказа за образуване на избирателни секции в почетни консулства в Германия

2011.10.04 2 коментара
Spread the love

След предишните обръщения (вж. тук), на които е незивестно да са получили отговор, от инициативата “Искаме да гласуваме!” отново пишат на външния министър Младенов, посочвайки пропуски в повереното му министерство. Под писмото на инициативата сме поставили и снимка от страница на уебсайта на МВнР, каквато е днес, в началото на 5 октомври.


До:
Г-н Николай Младенов, Министър на Външните работи на Р. България
Копие: Весела Чернева, Говорител на МВнР
Копие: Яна Дочева, Димитър Япраков

Уважаеми г-н Министър,
Уважаеми Дами и Господа,

Намираме за грубо неспазване на официално обявен документ с ранг на договор от страна на МВнР позицията на министерството от днес, 4 октомври 2011 г., с която то отказва да образува избирателни секции в германските градове Хамбург, Дармщадт и Магдебург в изборите в чужбина за президент и вицепрезидент на Републиката на 23 октомври 2011 г.

На специално заделената за информация от българското посолство в Германия интернет-страница, намираща се на собствения сайт на МВнР – http://www.mfa.bg/bg/24/pages/view/5800 – в продължение на много време стои информация, противоречаща си с аргументите на отказа на повереното Ви министерство: че не е събран изисквания минимум заявления.

На въпросната страница посолството в Германия в продължение на седмици уверява българските граждани там, че секции ще бъдат образувани в общо 6 града в Германия, вкл. във въпросните 3 града, при събирането на 20 заявления по чл. 44 на Изборния кодекс.

МВнР е безспорно отговорно за координация и указания към посолствата, както и за да това да проверява и коригира *своевременно* техни грешки.

В случая МВнР трябва да поеме отговорността за информацията, публикувана от посолството на република България в Германия, и да спази обещаното от посолството до българските граждани в тази страна – да образува избирателни секции във въпросните 3 града заради изпълнение на условията за това.

Учудени сме също, че такава важна информация като въпросния отказ на МВнР продължава да липсва на сайта на МВнР – както на страницата за Германия, така и където и да било другаде – много часове след като е една от водещите новини в българските медии.

Очакваме от Вас да вземете необходимите мерки министерството да спазва обещанията си, да осъществява необходимия контрол над коректността на съобщенията и действията на посолствата, както и да публикува незабавно своите официални позиции на интернет-сайта си.

Инициатива “Искаме да гласуваме!”
http://www.iskamedaglasuvame.com

Doichland

2 коментара »

 • Pesho said:

  Българи в чужбина: МВнР заблуждава за гласуването в Германия

  Живеещи в чужбина българи, участващи в инициативата „Искаме да гласуваме“ протестираха пред Министерството на външните работи заради отказа му да образува избирателни секции за президентските избори в българските почетни консулства в германските градове Хамбург, Дармщадт и Магдебург, като го обвинява в „грубо неспазване на официално обявен документ с ранг на договор“.

  Във вторник министерството обясни решението си с обстоятелството, че почетните консули не са със статут на консулски представителства на България. Затова на тези места е било необходимо да бъдат подадени не 20, а най-малко 100 заявления за гласуване.

  От инициативата обаче заявяват, че на специално заделената за информация от българското посолство в Германия интернет-страница, намираща се на собствения сайт на МВнР, в продължение на много време е стояла информация, противоречаща на сегашните аргументи на министерството.

  На въпросната страница посолството в Германия в продължение на седмици уверява българските граждани там, че секции ще бъдат образувани в общо 6 града в Германия, включително във въпросните 3 града, при събирането на 20 заявления по чл. 44 на Изборния кодекс.

  В Хамбург 63-ма българи са заявили предварително, че искат там да има място за гласуване, в Дармщат – 34 души, а в Магдебург – 28.

  „МВнР е безспорно отговорно за координация и указания към посолствата, както и за това да проверява и коригира своевременно техни грешки. В случая МВнР трябва да поеме отговорността за информацията, публикувана от посолството на Република България в Германия, и да спази обещаното от посолството до българските граждани в тази страна – да образува избирателни секции във въпросните 3 града заради изпълнение на условията за това“, се казва в протеста на инициативата „Искаме да гласуваме“.

  В документа се изразява и учудване, „че такава важна информация като въпросния отказ продължава да липсва на сайта на МВнР – както на страницата за Германия, така и където и да било другаде – много часове след като е една от водещите новини в българските медии“.

  „Очакваме от Вас да вземете необходимите мерки министерството да спазва обещанията си, да осъществява необходимия контрол над коректността на съобщенията и действията на посолствата, както и да публикува незабавно своите официални позиции на интернет-сайта си“, се казва в заключение на протеста.

  Източник: Mediapool

 • nansi said:

  i nie iskahme da glasuvame no ,nqmame vyzmojnost da otidem do Bonn ili drug grad ot 3 te .Vyv Karsruhe ili Stuttgart zashto nqma?

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.