Home » Авторски страници

Космически закони

2011.10.04 Един коментар
Spread the love

Автор: Павлик Петров

В средновековието “Светата” инквизиция изпрати Жордано Бруно на кладата, защото бе дръзнал да твърди, че Земята не е център на Вселената, а е планета, кръжаща около Слънцето, че има множество слънца и светове, населявани от разумни същества. След повече от триста години, в края на ХХ век папата се извини от името на църквата за делата на “Светата” инквизиция.
Трябва ли да чакаме още триста години, за да проумеем взаимосвързаността на всичко и всички в тази необятна Вселена, чиято същност освен линейни размери, дифиниращи огромни гравитационни пространства, има и неизмерими по дълбочина духовни нива, принадлежността към които единствено дава пропуск за принадлежност към Космическия разум, прави те гражданин на Вселената. Именно духовната принадлежност, а не степента на технологично развитие, защото технологията е инструмент за разширяване границите на пребиваване на човека в гравитационно-времевия континиум. Духовната зрялост е тази, която гарантира използването на технологиите за градивни цели, а не за разрушение. Граждани на Вселената стават тези планетни общества, които са преминали изпита за духовна, а не технологична зрялост. Място за агресивни и добре въоръжени “Хомо еректус” там няма. Не е достатъчно да се закичиш гордо с прозвището “Хомо сапиенс”, просто трябва да преминеш прага нъм оная духовна зрелост, която те прави такъв.
Публикуваните тук закони са за ония, които вярват в първенството на духовността. Останалите просто биха могли да прекратят прочита и да почакат, примерно – още триста години…

cosmos

Космически закони

1. Да се обичате като истински човеци, а не като животни!
2. Да не мразите по-нисшите от Вас, дори да ги презирате!
3. Трябва да съблюдавате нормите на рационален живот, като постите и правите диетични дни в седмицата, за да продължите дълголетието си!
4. Не трябва да воювате помежду си с оръжие в ръка, а само с мисъл и думи!
5. Не се страхувайте да извадите на бял свят всички свещени добродетели за бъдещите поколения, добродетели, които са тайна за някои хора!
6. Вършете всичко с мярка и разум!
7. Не използвайте лъжа, измама, алчност и коростолюбие за постигане дори на най-висша цел!
8. Обичайте се истински – това е най-голямото човешко благо, по-ценно дори от здравето.
9. Трябва да разберете, че истината е абсолютна, но всеки според разбиранията си стига до своята истина, която мисли за абсолют. Човек е роден ограничен в знанието си за света, за да не се изкушава в своите завоевателни стремежи. Бог Ви е направил смъртни, за да ограничи вечните намерения за власт и покоряване на себеподобни.
10. Не се мразете! Омразата е най голямото зло, по-голямо дори от самата смърт. Това е вашият Ад тук на Земята – друг в Космоса – няма!
11. Да въдворявате ред във всяко земно начинание, за да усвоите лесно космическите знания! Трябва да имате ред и в личния си живот – да сте наясно първо със себе си, за да разберете останалите хора!
12. Трябва да се научите да познавате себе си до съвършенство, за да опознаете останалия жив мир около Вас! Той се ръководи от същите закони.
13. Всяка жива твар е достойна за уважение, защото е създадена от Господ, за да живее. Никой няма право да си присвоява Божиите права над живота и смъртта! Това е най-голям грях!
14. Мир е нужен на целия Космос, за да се усъвършенства и душата и тялото!
15. Не извършвайте насилие над свободата на човешкия дух! Тя му е необходима, за да изпълни пълноценно предназначението си в земен и космически план!
16. Да се разбирате един-друг като разумни хора, а не да се карате непрекъснато за дребни проблеми! Дребнавостта е порок, от който трябва да се избавите непременно.
17. Умният човек трябва да прощава дори на врага си, защото той е по-малко умен от него! Прошката е необходима, за да живеете с радост и разбиране. Ако искате да Ви обичат, научете се да прощавате грешките на близките си!
18. Трябва да си помагате взаимно! Общата работа носи наслада за двама и Ви сплотява за общи дела. Тя е приятно бреме, когато е споделена и тогава не Ви тежи да се трудите. Работете заедно!
19. Човек е роден, за да общува с другите, да дава нещо хубаво от себе си и хубаво да получава. Не прави на другия това, което не искаш да направят на теб!
20. Ти си създаден за любов и труд! Любовта те възвисява, а чрез труда оцеляваш. Любовта е зададена, за да помогне на душата, а трудът на тялото.
21. Парите са най-голямото зло на човечеството! Не трупайте пари! Те ви унищожават бавно, но сигурно! Няма по-сигурна смърт!
22. Има много важни неща в живота, но най-важното е да се обичате и помагате. Не бъдете егоисти! Не мислете само за себе си! Егоизмът Ви прави слепи за всичко ценно и земно. Най важно е да виждате другите преди себе си и да раздавате всичко от себе си, без корист и изгода!
23. Мислете за ближния като за себе си! Той може да бъде вашето Аз, но в друго измерение!
24. Когато не виждате смисъл от живота, не пристъпвайте към най-лесното – смъртта! Тя не е изход, а безсилие. Смъртта е най-приятното преживяване, което може да пожелаете за себе си. Не се примирявайте, борете се да докажете себе си! В това е смисалът на земния Ви път!
25. Когато не Ви стига радост, не се отчайвайте! Тя ще Ви достигне, когато най-не очаквате, стига да проявите търпение и смелост, за да я откриете. Търсете радостта от живота навсякъде около себе си – в Слънцето, Земята и децата! Те са най-ценното, което имате. Те са истинската радост!
26. Мислете за науката, като за хляб! Тя Ви е жизнено необходима, за да съществувате. Трябва да я развивате и обогатявате непрекъснато. Науката и знанието са безкрайни.
27. Търсете лек за всяка болест в тялото, но лекувайте не болното място, а първопричината – трябва да се помогне на болната душа, а не на тялото.
28. За да имате успех във всяко начинание, трудете се упорито и безпощадно! Не се лишавайте от благата, но не ставайте техни роби!
29. Не се страхувайте от мъките и страданията, като от черен дявол! Те са Ви също необходими, за да причистят умърсените Ви души. Страданието е изцеление за греха!
30. Не се заблуждавайте да търсите цял живот богатства и слава! Те са толкова ненужни, колкото камъка. Нито могат да те стоплят, нито да ти осветят пътя към щастието. Щастието е в добротата и милосърдието. Само те могат да те направят истински щастлив. Само те могат да осмислят човешкия живот.
31. Няма непростима грешка в живота. Човек греши от незнание, но за всяка своя грешка търсете опрощение! Само Бог може да Ви съди! Само той може да реши кого да заклейми, кого да опрости и кого да благослови.
32. Не се измъчвайте за доброто, което сте сторили, ако не бъдете разбрани! Бог винаги ще Ви възнагради за милосърдието и добротата.
33. Не искайте възнаграждение за стореното добро! Не искайте отплата за благината, която сте извършили! Всичко, което сте направили от сърце, не чакайте да Ви се връща.
34. За да сторите добро не вземайте пари и подаръци! Те само Ви отвръщават от лицето на Бога. Винаги приемайте хората, които идват за помощ при Вас с чисти мисли и открита душа!
35. Не мислете за лошия с лошо! Така на него не ще помогнете, а на себе си ще навредите. Запомнете, че срещу лошото може да се воюва само чрез оръжието на доброто.
36. Доброто твори света! Борете се за него с всичките си знания и умения! То ще Ви спаси от гибел!
37. Злина не правете и на врага си, защото той може да Ви стане приятел, а приятелят – враг! Врагът иска да Ви победи, а приятелят да Ви спечели. И в двата случая се води битка за победа. Затова зло не трябва да има в честен двубой.
38. Да си давате равносметка за изминатия път е нужно на всеки! Трябва да знаете колко добро сте сторили и колко Ви предстои още, дали добре сте живели, или сте се лъгали! Мярката ще Ви я даде вашият вътрешен съдия – разумът.
39. Не обвинявайте ближния за грешките, които е сторил! Той сам ще се покае и без твоя помощ, стига да го обичаш и да му дадеш добър съвет как да го стори. Съветът, който даваш може да гради, а обвинението да разрушава!
40. Когато тръгнеш на дълъг път не се обръщай назад! Този, който те обича – ще те дочака, а този, който не те разбира ще се отбие от твоя път и ти няма за какво да съжаляваш. Мисли само за любовта, която си оставил и за доброто, което трябва да сътвориш! Ако те са ти нужни, значи правилно си извървял пътя си.
41. Вярата в доброто е вяра в Бога! Тя не е сляпа вяра, а свещена и необходима. Чрез нея Вие ще стигнете до истината и смисъла на живота.
42. Не се обиждайте и нагрубявайте взаимно! Грубостта е деяние престъпно и лишено от всякакъв смисъл. Не с грубост ще решите проблемите си, а с разбиране и любов.
43. Приятелството е безценен дар за всеки от нас. Създавайте много приятели, за да живеете в мир и спокойствие, но не хабете чувствата си напразно. Не си мислете за облаги и добри връзки, когато търсите добри приятели!
44. Добродетелен е този, който мислейки да стори добро за себе си, не вреди на другите.
45. Изневярата не е порок, стига да си разбрал смисъла на обичта към ближния. Да обичаш, значи да страдаш. Изневярата също е страдание, значи тя също е любов!
46. Не бъдете жестоки и коравосърдечни към никоя жива твар! Жестокостта погубва душата Ви и е равносилна на смърт, а смъртта е смърт само за физическото Ви тяло. Запазете духовното си тяло чисто и неумърсено!
47. Не се занимавайте с доноси, интриги и други долни деяния! Те само Ви лишават от чисто човешки отношения, от истински приятели и от мир на душата Ви. Всяка интрига и всеки донос водят в бездната на отчаянието и разрухата, а там е тъмно за всички.
48. Властта е много примамлива за тези, които се борят за нея, но тя не е източник на добруване и пари. Властта е отговорността на по-силния за по-слабия, на по-умния пред по-глупавия, на знаещия пред незнаещия, на богатия пред бедния. Тя е бреме, а не удоволствие!

————————————-

*Още от същия автор – вж. линк

.

One Comment »

  • Mimi said:

    Както винаги, Павлик Петров предлага един интересен материал. Поздравления!!!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.