Home » Избрано

Мнозинството от 2/3 в ЦИК блокира работата на комисията

2011.10.04 Няма коментари
Spread the love

След като в средата на юли експертите от Венецианската комисия посъветваха законотворците да премахнат от Изборния кодекс изискуемото от ЦИК 2/3 мнозинство за вземане на решения с мотив, че това ще блокира работата на Централната избирателна комисия, прогнозата се сбъдна.

В понеделник ЦИК решава да постанови отказ по три жалби за местните избори – едната в Добрич, другите две във Варненско. Мотивът за отказите е, че в комисията не е събрано необходимото мнозинство от 2/3, което да разгледа обстойно жалбите.

По този начин на практика от комисията лишават от участие във вота за местна власт независимия кандидат-кмет на община Варна Илия Костадинов. От ОИК-Добрич пък са отказали да регистрират листата за общински съветници на Единната народна партия (ЕНП). В своето решение 1038-МИ Централата избирателна комисия приема доводите на жалбоподателя за правилни, но въпреки това постановява отказ заради липсващите в залата членове на ЦИК по време на вземане на решението.

За случая в Аврен, Варненско, се е получила лавина от пълномощни, които са разменяни между представителите на партиите от коалиция “За нашето бъдеще” (НДСВ, Българска социалдемокрация и Обединени земеделци). От ЦИК са открили проблем в пълномощното на Олимпи Кътев (НДСВ), но в крайна сметка не са дерегистрирали коалицията въпреки нарушенията, защото решението не е постигнато с две трети от членовете на ЦИК.

По този начин на практика в нарушение на правните норми ЦИК постановява три отказа да се произнесат по основателни жалби заради непрецизирани текстове в Изборния кодекс.

Тези решения на комисията не подлежат на обжалване.

Предупреждението направено преди три месеца

Още преди около три месеца, когато от Венецианската комисия изпратиха своето становище по Изборния кодекс, експертите предупредиха, че с това изискване работата на ЦИК ще забоксува.

“Две трети мнозинство в ЦИК не е разумно за вземане на решения, защото е възможно комисията да блокира”, посочиха тогава от Венецианската комисия, уточнявайки, че обръщат внимание на тази възможност, защото Централната избирателна комисия е съставена на политически принцип.

По този начин с известна доза театралност ЦИК може да взема политически решения и да лиши от основни конституционни права опозиционни партии или коалиции.

“Този вид мнозинство трябва да се преоцени на база фактите как то ще функционира по време на изборите”, препоръчваха още от Венецианската комисия.

По същото време председателят на правната комисия в парламента Искра Фидосова (ГЕРБ) изрази остро несъгласие с препоръката.

“Изискуемото мнозинство от две трети е въведено именно като гаранция, че при управление на коалиция тя няма да може да влияе изцяло върху взетите решения и това да доведе до политизиране на обсъжданията”, заяви през юли Фидосова пред Mediapool. Във вторник тя не бе открита за коментар.

ЦИК “не може да отговори на този въпрос”

Пред Mediapool говорителят на ЦИК Бисер Троянов обясни, че Изборният кодекс ясно разписва как да действат членовете на ЦИК. “Постановен е отказ, защото нямахме необходимото мнозинство”, отговори Троянов. “Дори когато вземахме едното решение, аз говорих по телефона навън”, допълни той. На въпрос не е ли бил извикан от колегите си, при положение че резултатът е ясен – стъпвайки на норма от Изборния кодекс, се погазват други правни норми, Троянов заяви: “Не мога да ви отговоря на този въпрос”.

При 21 членове на ЦИК минималният кворум, за да се проведе заседание, е 12 души. 2/3 от 12-те присъстващи е 8 души.

Липсващите членове на комисията, които разговарят по телефона или не са на работа, могат да се установят само при положение, че ЦИК разсекрети протоколите от заседанията си, където е ясно кой е взел участие при вземането на това решение. Още повече, че тази информация се води публична.

 

Полина Паунова,

Mediapool

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.