Home » Избрано

Битката на партийните и бизнес интереси в малките общини продължава

2011.10.24 Няма коментари
Spread the love

Очерталото се още на миналите местни избори сложно преплитане и противоборство на партийните и на местните бизнес интереси в по-малките общини продължава и на тези избори. Като се изключат общо взето запазените позиции на ДПС, картината след първия тур в тези общини остава все още сложна и недостатъчно ясна, за да бъде изведена някаква доминираща тенденция.

Христо Ковачки е кмет в Бобов дол

Партията на осъдения за укрити данъци бизнесмен Христо Ковачки “Лидер” спечели местните избори в Бобов дол. Кандидатът на “Лидер” за кмет Кирил Станчев взе 58% от гласовете на избирателите. Партията на Ковачки има и мнозинство от над 50% в местния общински съвет. Ковачки е собственик на ТЕЦ “Бобов дол”, има и мини в района.

Братът на бившия финансов министър Пламен Орешарски Милети, издигнат от инициативен комитет, е втори със 17%, докато претендентът на ГЕРБ е едва трети с 8%.

Човек на Христо Ковачки има шанс да спечели и изборите в софийската община Златица. Атанас Петров, който е подкрепен от “Лидер” и НДСВ, ще мери сили на балотажа с кандидата на БСП Магдалена Иванова, която след първия тур води с 5% разлика.

Румен Гунински от БСП води на изборите в Правец

Бащата на отвлечения Румен Гунински младши води на изборите в Правец след първия тур, показват данните на ЦИК. Румен Гунински старши е издигнат от БСП и печели 48% от гласовете. На балотажа той ще се изправи срещу досегашния кмет на ГЕРБ Никола Нитов, който взе 38%. БСП ще има мнозинство и в местния общински съвет, защото бие листата на ГЕРБ със същия резултат както и за кмет.

Резултатът на първия тур в родния град на бившия комунистически лидер Тодор Живков донякъде е изненада, защото премиерът Бойко Борисов е близък приятел на шефа на “Лукойл България” Валентин Златев. Той е родом от Правец, а баща му дълги години е управлявал града преди 1989 г. Частичните избори за кмет на Правец през 2009 г. бяха спечелени именно от кандидата на ГЕРБ Никола Нитов.

Битият в деня за размисъл кандидат кмет на ГЕРБ в Ихтиман Калоян Илиев отива на балотаж. Той изостава с 4% от претендента на БСП Маргарита Петкова след първия тур, показват данните на ЦИК.

В Пирдоп, където се наложи в деня на изборите да се печатат бюлетини, след като 1000 броя бяха откраднати ден преди това, също ще има балотаж. След първия тур с 44% води Цанко Цанов, подкрепен от широка коалиция от БСП, НДСВ, ВМРО-БНД и “Новото време”. Срещу него ще се яви Антоанета Илиева от ГЕРБ, която събра 24%, показват данните на ЦИК.

Малко не достигна на капитана на футболния “Левски” Христо Йовов да се класира за балотажа на кметските избори в Своге. Той беше подкрепен от широка дясна коалиция, но остана трети с 24.57% и сега ще играе във вечното дерби между Левски и ЦСКА в петък. На втория тур в неделя ще спорят Жоро Цветков от ГЕРБ (25.25%) и Емил Атанасов, БСП (28.61%).

ГЕРБ превзема града на братя Галеви

Кметът на Дупница, известен повече като града на братя Галеви, ще бъде ясен на балотаж. След първия тур води кандидатът на ГЕРБ Методи Чимнев с 35%, следван от Станислав Павлов от БСП с 31%.

Някогашният символ на протестите от 1997 г. тогавашният кмет на града Панчо Панайотов, който изнесе бюрото си на барикадите, сега е участвал отново като кандидат на ЕНП, но е събрал скромните 3.27%.

Като изненада могат да се определят резултатите в Каварна, където дългогодишният кмет Цонко Цонев (40%) отива на балотаж срещу Евгени Чобанов от ДСБ (26%).

В Несебър също ще има втори тур за кмет. Досегашният кмет Николай Димитров, който се подкрепя неофициално от строителните предприемачи братя Диневи, води с 45% срещу кандидата на ГЕРБ Атанас Терзиев (35%), зад който пък стои друг местен бизнесмен – Чавдар Алексаандров.

В Созопол от раз печели досегашния кмет Панайот Рейзи с 59%. ГЕРБ печели мнозинство в общинския съвет с 11 съветника от общо 17.

В Царево също още на първи тур печели кандидатът на ГЕРБ Георги Лапчев с 56%. Той победи дълго време несменяемия на поста с подкрепата на БСП Петко Арнаудов, който събра 36%.

В Банско ще има балотаж между кандидата на ГЕРБ Георги Икономов и досегашния кмет Александър Краваров, подкрепен от ВМРО-БНД и Синята коалиция.

В Разлог изборите бяха спечелени още на първи тур от досегашния кмет Красимир Герчев от ГЕРБ с 55%.

За бюлетините в Банско и Разлог имаше оплаквания, че са прозрачни, но ЦИК не установи нарушения.

Източник: Mediapool

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.