Home » Избрано

София събира елита на световната организацията на интелигентните

2011.10.13 Един коментар
Spread the love

За първи път България е домакин на среща на върха на „Менса Интернешънъл”

mensa2011В периода от 13 до 17 октомври София ще бъде домакин на официалната годишна среща на Международния борд на директорите на „Менса Интернешънъл”, световната организация за хора с висок коефициент на интелигентност. Утре, 14 октомври, в 12.30 часа в Хотел Кемпински-Зографски ще се проведе специална пресконференция.

Тази година се навършват 65 години от създаването на световната организация „Менса”, а у нас отбелязваме 20 годишнина от създаването на „Менса България”. Очаква се да присъстват делегати от цял свят, както и гости от Балканите – Сърбия, Македония и Хърватска.
Целта на събирането е да окуражи и вдъхнови местните групи, да се дискутират въпроси с глобален и вътрешен характер, да се обмени опит в стимулирането на дейността в областта на идентификацията и обучението на интелектуално надарени деца и ученици и да се подпомогне растежа на организацията. Срещата тази година се провежда с активното участие на „Менса България” и ще бъдат организирани и други интересни придружаващи събития.

Това без съмнение е признание за нас, за работата ни в страната, а и съвпада с 20-годишнината на българската организация.” – това заяви за БНР Боян Александров, член на Управителния съвет на „Менса България”.

„Менса” е най-старата и най-масовата международна организация за хора с висок коефициент на интелигентност. Учредена е през 1946 година в Англия от юристите Роланд Берил и д-р Ланселот Уеър. Те имали идея да създадат общност, единственото условие за членство в която да бъде високият коефициент на интелигентност (IQ). Понастоящем „Менса” обединява над 100 000 души от над 100 държави. Началото на българския й клон е поставено през 1991 година. Оттогава над 2000 българи са решили теста на ниво, позволяващо им членство в организацията. Постоянните й членове у нас са 600 души от цялата страна, на различна възраст и с различни професии.
Пред БНР г-н Александров каза още: „Целта на „Менса” е да открива и подпомага интелигентността във всичките й форми. Има много видове интелигентност: словесна, математическа, музикална… Начините, по които „Менса” може да помогне, са спонсорство, откриване на таланти, помощ за държавните и образователните институции. Използвам възможността да кажа, че българчетата са ученолюбиви, интелигентни, можещи. Доказателство за това са ежегодните награди от различни международни олимпиади по естествени науки, по математика, показващи, че в България има наистина много интелигентни деца.”
По-лесно ли се справят с предизвикателствата в живота хората с висок IQ?
„Помага дотолкова, доколкото трябва да се използва правилно, е отговорът на Боян Александров. – Същото е, както ако разполагате със супермощен компютър. Въпрос на личен избор е дали ще го употребите за пасианси или за сериозна работа. Така е и с интелекта и той може да бъде използван както за сериозни задачи, така и за нещо не много ангажиращо.”
Председател на „Менса България” е Даниела Симидчиева. Тя е сред хората в света с най-високо IQ – 192 по теста на Джон Рейвън от 200 възможни, при среден показател от него около 100. В момента тя е замразила председателското си място заради участие в предизборната надпревара у нас през октомврю – вижте първото и политическо интервю дадено за Еврочикаго (линк) .
Поради тази причина на срещата на върха в София нашата страна ще бъде представена от Галя Божинова, заместник-председател на „Менса България”. Гостите от чужбина ще имат възможност да видят емблематични за страната ни паметници на културата като Боянската църква, Рилския и Бачковския манастири, Асеновата крепост, тракийския култов комплекс при Старосел, да посетят градовете Пловдив, Копривщица и Казанлък.

За допълнителна информация: www.ibd2011.org

One Comment »

 • Pesho said:

  Българска манекенка с международна известност има твърде високо ниво на интелигентност и дори е член на българската „Менса” – организацията на хората с най-висок интелект. Това казва пред „Всеки ден” Боян Александров от „Менса”-България, която на 13 октомври ще е домакин на годишната среща на международния борд на директорите на „Менса Интернешънъл”.

  „Става дума за красивата Гергана Полежанова”, уточнява Александров и допълва, че българите са сред водещите нации в света по ниво на интелигентност. Което означава, че на тестовете за интелигентност половината от нашенците, които ги решават, получават над 98 % успеваемост, каквито са световните стандарти.

  Между Николета, Азис и трите куба

  „Умен и интелигентен не е едно и също нещо”, отбелязва Боян Александров. Може да не знаете кой е най-опасният връх в Алпите, но еднакво бързо да отговорите правилно на въпросите: „Азис е артистичен псевдоним на: певец, поет, танцьор”, или „Николета е име на: жената на Валери Божинов, плеймейтка, най-добрият познавач на българския национален отбор по футбол”, или „След поредицата от три куба и три кръга следват три триъгълника”. Верният отговор и на трите е свързан именно с интелекта.

  Защото под интелигентност се разбира способността за решаване на нововъзникнали и трудни ситуации посредством опита, правилното определяне на връзките и способността за приспособяване. Членовете на „Менса”-България са над 600, но това са хората, които не само успешно да решили теста за интелигентност, а са платили членския си внос, уточнява Боян Александров. Плаща се за годишно членство в размер на 10 процента от минималната работна заплата. Може да решите успешно теста и да не си платите членски внос. Само че не това е проблемът. А в това, че

  На работодателите не им пука

  Какво е нивото на вашата интелигентност. Така е в България за разлика от повечето страни по света. Самата Гергана Полежанова почти прирева в началото на тази година, че не може да си намери работа, въпреки че е доказано интелигентна. Е, да, все пак в системата на МВР при кандидатстване за работа се решават тестове за интелигентност.

  На 77 години е българинът,

  Който е най-старият член на „Менса”. Това е Борислав Колев от Варна. Той е известен и с това, че е сред ветераните на посрещането на Джулая при Камен бряг и с удоволствие говори за любовта и морето. Пред „Всеки ден” обаче Боян Александров развенча един друг мит, с който май масово се гордеем у нас. „Неправилно се интерпретира това, че
  най-умната жена на света е българка.

  Да, Даниела Симидчиева, която сега е кандидат за вицепрезидент има 192 точки по теста на Джон Рейвън. Но това е най-висо постижение за нейните почти 50 години”, отбеляза Александров. Преди време Даниела Симидчиева също се оплака, че не може да си намери работа у нас, независимо че има квалификации като машинен и електроинженер, преподавател по английски, пет магистърски степени. В некои части на света нейната интелигентност бе сравнена с тази на Мария Кюри.

  Шарън Стоун и Дженифър Анистън

  са сред хората с най-високо ниво на интелигентност в света. Стоун е показа 154 точки, а Анистън – 112. Между двете е Джордж Буш-младши със 125 точки. Е, тези на Бил Гейтс са 160, а на шахматиста Гари Каспаров – 190. А „Менса” е най-старата и най-масовата международна организация на хора с висок коефициент на интелигентност.

  Създадена е през 1946 година в Англия

  от Роланд Берил, адвокат, и д-р Ланселот Уеър, учен и юрист. Те имали идея за общност, единственото условие за членство в която да бъде високият коефициент на интелигентност (IQ). Понастоящем Менса обединява над 100000 членове в над 100 държави. Началото на българската „Менса” е поставено през 1991 година, когато са проведени първите тестове на Менса в България. През 1992 година Менса-България е регистрирана като сдружение. От тогава над 2000 души са решили теста на ниво, позволяващо им членство в „Менса”.

  Децата от първи клас

  се обучават по специална програма, разработена с участието на „Менса”-България и целяща развитие на интелекта. Това обаче е проект, който все още не е последователен и се изпълнява с прекъсвания. От 2001 година „Менса”-България представлява нашата страна в

  Световната федерация по главоблъсканици, както и в световните судоку шампионати. Боян Александров пък е координатор на една от многото групи по интереси на хората от „Менса” – тази за най-старата логическа игра в света – Българската Го асоциация. Сайтът на организацията е най-сигурното място, ако решите да проверите своята интелигентност. По простата причина, че като в София офиса няма, защото няма пари. Има такива обаче във Варна и Пловдив. Най-често

  Тестът за интелигентност

  Може да е най-различен и няма да сбъркате, ако „се проверите” в някои от многобройните интернет варианти. Съществуват какви ли не тестове, за какво ли не. У нас обичат да припомнят онзи случай преди години, когато се разпространява тест, след попълването на който човек трябваше да установи дали женското или мъжкото начало е водещо в него. Доста от момичетата с ужас установиха, че са всъщност момчета. Както и обратното.

  Защо в България

  Идват шефовете на „Менса”, попитахме члена на българския управителен съвет Боян Александров. „София беше домакин на няколко международни срещи на „Менса”. И явно успяхме да извоюваме доверие”, обясни Александров. И уточни, че всички гости от света ще видят Боянската църква, а който желае, ще може да се включи в групата, която ще разгледа Старосел, Казанлък, Асеновата крепост в Асеновград, Бачковския манастир, Хисар с неговите минерални извори.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.