Home » Избрано

Честита Баба Марта, Министър Младенов

2011.09.27 Един коментар
Spread the love

Пречки без край за гласуването в чужбина

Capture_decran_2011-09-27_a_09_39_08

Днес изтича срокът за подаване на заявления за гласуване в чужбина. Ако търсите информация за този граждански акт по сайтовете на посолствата, неуспехът е почти гарантиран. Например, сайтът на българското посолство в Холандия Ви посреща с поздрав за Баба Марта и нито дума за избори, срокове и заявления.

Дивотията със заявленията остана и в новия избирателен закон, сготвен от „бандата на Джаба Хътянина“, както иронично наричат групата депутати работила по текстовете. Изпариха се някъде заклинанията, че ГЕРБ е за модернизация и електронно гласуване. В приетите текстове няма активна регистрация на избирателите в България, няма онлайн проверки за двойно гласуване и няма начин да се отсеят мъртвите души за изборите. Има обаче пречки, които са специфични за гласоподавателите в чужбина, а те са поне 800 000.

Българите в чужбина трябва активно да се регистрират за изборите ако искат изобщо да се отвори секция в техния град: 20 души в град с дипломатическо представителство и 100 души за градове без българска мисия в тях.

Като малка победа се счита възможността заявленията да се пращат по електронна поща. Остава да се разбере и на кого да се изпращат, на Баба Марта, Дядо Коледа или друг герой от приказките. При липса на специализиран сайт за целта, което би трябвало да е работа на ЦИК или МвНР, логично се появи сайтът „Искаме да гласуваме„.

Системата е проста, но ефикасна. Гласоподавателят попълва личните си данни, подписва се на един бял лист A4, наглася го пред уеб камерата и го снима, след което се генерира PDF файл с данните и подписа и се праща по мейла на съответното посолство.

Capture_decran_2011-09-27_a_09_44_26

И се започна… От посолството в Берн отказват да приемат такива заявления, защото не били по образец. Други дипломати мрънкат, че някои си написали имената на латиница. Трети разсъждават, че не можело така да се подписва, трябвало да се подпише разпечатано заявление, след което да се сканира и да се прати в PDF, защото ЦИК решила форматът да е именно PDF и никакъв друг.

„Как ще ги вкараме в избирателните списъци на латиница“ – възмути се членът на ЦИК Бисер Троянов. Явно в тази комисия работят хора, които не могат да разчетат имената си на латиница, които съвсем законно фигурират в личните им документи. А да извадят имената на кирилица от база данни чрез ЕГН-то на гласоподавателя за тях е непостижимо чудо на техниката. Постижимото чудо за Троянов е „пакетът Майкрософт“, в който имало програма за PDF, поради което било решено да се ползва този формат.

Малко уточнение: „пакетът Майкрософт“ инсталиран на компютрите на членовете на ЦИК е купен с парите на данъкоплатците. Самите данъкоплатци трябва да си го набавят отделно, ако искат да правят лесно PDF. При това трябва да си купят последната версия, защото по-ранните не включват такава възможност…

Като махнем техническите детайли, подобна ситуация имаше на изборите през 2005, 2007 и 2009 г. Както се казва, „сан шанжман“! Управляващите, които и да са те, не искат да вкарат активно в изборния процес няколкостотин хиляди избиратели, които са икономически независими, има житейски опит от пребиваването си в развитите демокрации и са способни на критичен поглед върху българската действителност и политика.

За изселниците в съседна Турция се прави изключение, там секции е имало и ще има. А за българите от Западна Европа и Америка, които са най-големият инвеститор в изпосталялата ни икономика, и една Честита Баба Марта върши работа. Не е нужно дори да се уточнява годината.

Защо е така най-неочаквано разясни вчера в прав текст Цар Киро в интервю за в. „24 часа“.

– Сега как ще участвате на изборите?

– Моят син Ангел е №1 в листата на Национално движение „Единство“. Ще подкрепим ГЕРБ. Говорихме. Няма да кажа с кого, какво, що. Те са направили сондажи, разбрали накъде сме се ориентирали и ето отговора им.

Прочее, Честита Баба Марта, министър Младенов. И Честит Банго Васил

Атанас Чобанов, Биволъ

One Comment »

  • Mariana said:

    „Холандия е една от страните, които блокираха българското членство в Шенген заради слаби резултати в борбата срещу корупцията и организираната престъпност. Дипломацията към Хага и другите столици с резерви към членството на София бе обявена за приоритет от българските власти.

    Посланик в Холандия е Златин Тръпков, бивш секретен сътрудник на Държавна сигурност, бивш секретар по външна политика на президента Георги Първанов.
    Екипът на външния министър Николай Младенов бе обявил, че ще работи за подобряване на представителството на българските мисии зад граница, но явно не е стигнал до посолството в Холандия.“

    Из http://www.mediapool.bg/българското-посолство-в-холандия-честити-баба-марта-news184423.html

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.