Home » Избрано

Холандия спира България за Шенген заради корупцията

2011.09.16 Няма коментари
Spread the love

Холандия ще наложи вето върху членството на България и Румъния в Шенгенското пространство. Холандският министър на имиграцията Герд Леерс е заявил пред парламента, че основният проблем е, че София и Букурещ не правят достатъчно за борба с корупцията.

Очаква се въпросът за членството на двете страни да бъде обсъдено на съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи на 22-23 септември, а решението се взима с пълен консенсус от всички страни членки.

Според холандската информационна агенция ANP мнението на Холандия се подкрепя и от Финландия. Все пак позицията на Холандия ще бъде обсъдена и от цялото правителство.

Румънската преса, цитирана от БТА, коментира, че управляващата коалиция в Хага е много крехка и се поддържа само от един глас в парламента на антиимигрантската Партията на свободата, която настоява за обвързване на влизането на България и Румъния в Шенген с допълнителни критерии по механизма за сътрудничество и проверка.

Според румънския вестник “Журналул национал” Букурещ и София, с подкрепата на полското председателство на ЕС, са успели постепенно да променят твърдата позиция на Франция и Германия. Говорителят на германския вътрешния министър Ханс-Петер Фридрих обяви обаче в началото на месеца, че “с оглед на негативните доклади на ЕК за напредъка на двете страни Германия гледа въздържано на желанието за членство”.

България вече официално заяви, че се надява на решение за поетапното присъединяване на двете страни към Шенген – първо с въздушните им граници до края на тази година, а след това и с другите.

България и Румъния вече са изпълнили техническите критерии за членство, но редица страни членки не приемат членството им заради слаби резултати в борбата срещу корупцията и организираната престъпност. В петък президентът Георги Първанов заяви пред ръководителите на дипломатически мисии в София, че България е изпълнила техническите изисквания за членство в Шенгенската зона и ще бъде справедливо, ако получи членство. Според него не е редно този въпрос да се смесва с други критерии.

По-рано тази седмица от външно министерство съобщиха, че София очаква България да получи дата за присъединяване към шенгенското пространство на 22 септември, а ако това не се случи, до края на годината.

“Все по-вероятно изглежда решението да бъде за поетапно присъединяване към Шенген”, заяви говорителят на МВнР Весела Чернева.

 

Никола Лалов,

Mediapool 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.