Home » Избрано

Българите харесват и Русия, и ЕС, и САЩ, и Китай, но не и икономическата политика на правителството си

2011.09.16 Няма коментари
Spread the love

Българите са обичливи хора. Те са най-позитивно настроени едновременно към Европейския съюз и към Русия, сочи приключилото годишно изследване “Трансатлантически тенденции 2011”. Това, което обаче определено не харесват, е икономическата политика на правителството си. Данните от изследването бяха предоставени днес на медиите от Фондация Communitas.

От тях става ясно, че 90% от българите имат позитивно отношение към ЕС – това е най-високият процент от всички изследвани държави. Само 9% имат негативно отношение – най-ниският процент от всички изследвани държави. Любопитното е, че почти същият процент хора в България имат позитивно отношение към Русия – според изследването това са 88%.

Това превръща България в най-русофилската страна от ЕС, сочат авторите на изследването. Само 10% от българите имат лошо отношение към Русия. 63% от българите одобряват начина, по който правителството на Бойко Борисов се справя в отношенията с Москва.

Харесваме не само настоящите световни сили, но и онези, които има потенциал да станат такива. Заедно с румънците сме на челно място по симпатия към Китай – 67% от българите харесват тази държава. 75% казват, че имат позитивно отношение към Бразилия – най-високият процент от всички изследвани държави. Само 7% не харесват латиноамериканската страна. В същото време 88% казват, че имат позитивно отношение към Япония – отново най-високият процент. Възможно е тези симпатии да са предизвикани отчасти от избирането на Дилма Русеф за президент, както и от японската трагедия с цунамито.

Икономиката, не политиката!

Това, което българите отчетливо не харесват, е доста по-близо до дома им. Цели 75% са недоволни как правителството се справя с икономическото възстановяване. Може би заради това не са съгласни и правителството да харчи повече пари – едва 17% искат кабинетът да увеличи публичните разходи. 35% предпочитат да се запази настоящото ниво, а 38% искат държавните разходи да бъдат намалени.

Българите се чувстват най-силно засегнати от финансовата криза. 52% казват, че те лично и тяхното семейство са засегнати от икономическата криза, което е най-високият процент за всички изследвани държави. Само 10% казват, че не са усетили лично кризата – най-ниският процент за всички респонденти.

Други акценти от изследването

Еврото: 46% от българите смятат, че членството в еврозоната ще бъде лошо за страната. Само 30% го одобряват. 

Афганистан: 31% смятат, че България трябва да запази същия брой военни сили в Афганистан, какъвто е в момента, а 38% смятат, че военните сили трябва да се намалят.

Иран: 64% от българите се тревожат, че Иран ще придобие ядрено оръжие, което е повишение спрямо миналата година. 28% не са загрижени за това, което е спад от 13 пункта. Ако всички други начини да се спре Иран се изчерпат само 29% от българите приемат, че ЕС трябва да предприеме военни действия срещу Иран – най-ниския процент сред всички страни-членки на ЕС.

Китай: 70% не мислят, че Китай е военна заплаха, което е спад от 16 пункта спрямо 2010 г.

 Турция и ЕС: 58% от българите смятат, че Турция като предимно мюсюлманска страна не принадлежи към Европа – най-високото ниво спрямо всички изследвани държави. 49% са съгласни, че Турция е твърде гъсто населена, за да бъде интегрирана в ЕС – най-високия процент от всички изследвани страни.

Близкия Изток: 46% казват, че в нестабилни региони като Близкия Изток ЕС трябва да поддържа стабилността, дори ако това означава да приема не-демократични режими. Само 32% смятат, че трябва да се подпомага демокрацията, дори това да води към нестабилност.

 

Източник:  Bolgari.net /Capital.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.