Home » Избрано

Деветима се осветлиха като рисувачи на Паметника на Съветската армия

2011.09.15 Няма коментари
Spread the love

Ние сме против събарянето му, твърдят младежите

 

pametnik-narisyvan

Избрахме този паметник, защото той се беше обезценил до голяма степен. Има много хора, които искат на негово място да се построи нещо друго, а това е най-голямата глупост, която може да се направи. Това заявяват момчетата от младежката група Destructivе Creation и за първи път публично признават, че те отговорни за изрисуването на паметника на Съветската армия в София. Те са общо деветима и за първи път проговарят пред списание “1”, без обаче да показват лицата си и да споменават имената си. Единственото, което става ясно е, че са на възраст от 17 до 21 години.

На 17 юни тази година Destructivе Creation оцветиха монумента като превърнаха съветските войници в герои от комикси. Прокуратурата образува дело срещу неизвестен извършител, а форум „България-Русия“ плати за почистването на паметника. Боята от монумента беше свалена през нощта.

„Основната ни идея беше да покажем, че когато Съветският съюз е бил на власт, сме се борили да бъдем най-добрите комунисти, а откакто живеем в демокрация, се борим да бъдем най-добрите демократи, американци“, обяснява един от художниците. Той и приятелите му са категорични, че за тях паметникът не е символ на комунизма.

„Това, което изобразихме с изрисуването на паметника, е българската политика, която се нагажда винаги спрямо посоката на вятъра, без значение дали това засяга пряко интересите ни“, казва друг. „Както навремето родителите ни са израснали с героите на Червената армия, така ние израснахме с американските комикс герои“, добавя той.

„Избрахме този паметник, защото той се беше обезценил до голяма степен. Има много хора, които искат на негово място да се построи нещо друго, а това е най-голямата глупост, която може да се направи“, обясняват те.

„Част от провокацията да се случи това нещо беше, че този паметник отдавна не символизира това, което предишните поколения свързват с него. Той отдавна е загубил значението си като символ на руската армия. Около паметника могат да се видят подпийнали младежи и всякакви други неприятни гледки, но също така той е и свърталище за младите артисти.

Това е място, което заради разположението си се е превърнало в зона между центъра и Борисовата градина, двете места, които са важни за хората около нас“, казват авторите на проекта.

 

Източник:  Vsekiden.com

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.