Home » Избрано

България – 13-та в света по строителство на МОЛ-ове

2011.09.30 Няма коментари
Spread the love

България заема 13-та позиция в международна класация за площи в търговски центрове в процес на изграждане до края на 2012г. Анализът за моловете на Стария континент е направен от международната консултантска компания Cushman&Wakefield и представен в България от стратегическия партньор за България и Македония Forton International.

За периода до края на 2012 г. 181 500 кв.м. нови площи в търговски центрове се очаква да бъдат завършени в страната.

В момента България заема 30-то място по налични търговски площи на 1000 души население със 67.5 кв.м./1000 души, което е значително по-ниска цифра от средната за Европа – 240 кв.м./1000 души.

„След като през предходната 2010 г. страната ни беше в топ пет на страните с най-голям обем новооткрити площи в търговски центрове, през 2011 г. в България не отвори врати нито един нов търговски център. Това на практика е „глътка въздух за пазара“ – период, през който собствениците на проектите и наемателите търсеха печелившата формула за своя бизнес и преосмисляха плановете си за развитие“, коментира пазара у нас Димитър Киферов, мениджър Търговски площи във Forton International.

„Част от проектите, които вече са изградени, преминаха през кризисен период в началото на годината, когато станахме свидетели на обтегнати отношения между наематели и наемодатели, но в момента той е стабилен и с ясна перспектива за следващите 12 до 15 месеца, през които се очаква да се появи новото предлагане.

Освен по-голямо насищане, пазарът през следващата година ще се радва на нови и интересни световни наематели, оператори на нови към момента формати за забавления и също така ново поколение търговски центрове“, разказва Киферов.

Русия и Турция се отличават като страните с най-голям обем новооткрити търговски центрове. Над 375 000 кв.м нови търговски площи са вече на разположение на руснаците, докато близо 340 000 кв.м са били открити от началото на годината в югоизточната ни съседка.

 

Източник:  в. „Сега“   

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.