Home » Избрано

Скъпият консултант за АЕЦ „Белене” потъна в скандали и съкращения

2011.08.14 Няма коментари
Spread the love

Автор: Люба Манолова

Британската банка HSBC води преговори за продажба на бизнеса си в САЩ, за да се съсредоточи върху по-бързо разрастващите се нововъзникващи пазари и върху банкирането на дребно във Великобритания, предаде “Блумбърг” на 9 август.

Планът на банка HSBC, обявен на 31 юли бе, да продаде почти половината от обектите си в САЩ за около 1 млрд. долара.

Наскоро стана известно и че най-голямата банка в Европа планира да съкрати 30 хиляди работни места до края на 2013 г. и да ореже разходите си. Миналия месец бяха продадени нейни активи в Русия и бе съобщено, че ще се затварят клонове в Полша.

Блумбърг съобщи още, че банка HSBC се опитва да продаде американското си звено за кредитни карти, което бе придобито през 2003 г. като част от сделка за $ 15.5 млрд. за закупуване на американската банка International. Припомня се, че тази компания се занимаваше с високорискови ипотеки и кредитиране на домакинствата, а след покупката й бе преименувана на HSBC Finance.

„Все още не е взето крайното решение за сделка” са коментирали от ръководството на банка HSBC, американското подразделение е печеливше, но не се определя  сред стратегическите за банката и поради тази причина – не се включва в стратегията на HSBC.

Из интервю на репортерката Ина Гълъбова със Симеон Дянков:

Симеон Дянков: Да, бях в течение малко повече от месец по всички теми, свързани с проекта, както и по консултанта HSBC, който ще ни помогне с икономическия и финансов анализ, така и конкретно за подписването на този меморандум, който ни е необходим, за да имаме повече време за анализи по сигурността темата и темата по цената. Темата, по която има някои различия, е по-скоро въпрос фактът, че всички са заинтересовани – интересите на България да се запазят и дали по този начин, с това подписване, отлагане за 3 месеца, някак си България си налага допълнителни тежести. Отговорът за мен е определено не. Няма нищо, което да ни задължава в този меморандум да строим „Белене”. Напротив, допълнителният анализ може да покаже нужда от много допълнителни теми за развитие и дава възможност също на консултанта HSBC да влезе и да помага на България. Бях в течение на разговорите и между другото всеки ден бях в течение и разговарях и с министър Трайков, така че няма ден, в който да не сме били информирани какво и как става и съм на твърдото мнение, че това е от полза за българската страна. Просто ни дава възможността за анализ и от наша страна допълнителен и от друга страна консултантът HSBC – фирма, която е известна по целия свят, банка, да влезе и да започне да ни помага.

Според Стенографския запис от заседание на правителството от 6 април 2011 г, и заявеното на него от премиера Бойко Борисов научихме, че:

БОЙКО БОРИСОВ: Няколко неща, които трябва да знаете. По финансовата програма и рамка бях възложил на вицепремиера Дянков да участва пряко в преговорите, и с наемането на консултанта от Ейч Ес Би Си банк и по разговорите, свързани с тази тема. В събота и неделя вицепремиерът Дянков е участвал пряко в преговорите. Снощи при мен водихме конферентен разговор с министър Трайков и с Дянков и мненията са различни между вицепремиера и министъра. Затова съм ги помолил и двамата до връщането на Дянков от чужбина този разговор да се отложи и като си дойдат всеки да поеме своята част и тежест от отговорностите от преговорите.

Идеята ми е била, че финансово-икономически проектът „Белене” трябва да бъде защитен – именно затова дали е изгоден или не, да се произнесе консултант, който е избран с конкурс.

Защо Борисов ще плати един процент върху крайната цена на “Белене” на лондонската банка плюс 2 млн за услугата й, след като в същото време се подписва Меморандум с друг , втори експерт – известната „Арева” така и не стана ясно.

Фактът, че българският премиер не е наясно кой против какво е е фактът, че след подписването на Меморандума Борисов изрече една сензационна неистина, той благодари на Франция за това, че ни е подкрепяла в борбата да спасим АЕЦ “Козлодуй”, въпреки че беше точно обратното! Именно Франция бе държавата ЗА спирането на атомната централа в “Козлодуй”, за да тръгне румънската Черна вода, построена с френска поддръжка от канадската фирма “Канду”!

“Искам да благодаря на “Арева” и френската страна да благодаря, за това, че бяха от най-големите противници на затварянето на първите четири блока на “Козлодуй” – каза Борисов.

Какво може да се добави тук?

Кой внуши тази лъжа на премиера? Предполагам, че българският посланик във Франция, Марин Райков, който по време на затварянето на “Козлодуй” не направи нищо за спасяването на “Козлодуй” и за защита на националните интереси на България!

Ще припомня в. “Сега” от 22 февруари 2002 година, когато под заглавие “Франция вече пита кога ще затваряме 5 и 6 блок на АЕЦ “Козлодуй”? публикува следното:

“Председателят на международната организация на ядрените оператори WENRA и на френския регулаторен орган Пиер Ла Кост задал въпроса кога България смята да затвори 5-и и 6-и блок на АЕЦ “Козлодуй”, тъй като за останалите реактори било вече ясно. След известно дебатиране присъстващите на обсъжданията стигнали до заключението, че са се събрали да обсъждат технически аспекти на безопасността на ядрената централа, а не експлоатацията й. Становището на френския представител било подкрепено единствено от турския.”

Да се върна към консултантския договор с HSBC за проекта “АЕЦ Белене”. Преди дни стана ясно, че за консултантската си услуга банка HSBC ще получи твърд хонорар от 2 млн. евро и отделно комисиона от 0.95 процента от привлеченото външно финансиране.

Това ни съобщи на 13 април лично премиерът Бойко Борисов.

“Ние даваме легален подкуп, за да може фирмата консултант, банка HSBC, за да каже, че АЕЦ “Белене” е изгоден. Въпросната банка трябва да докаже, че проектът е икономически обоснован, тя ще получи 1 процент от крайната цена на атомната централа. Това прави 65-70 млн евро за консултанта, която освен това е и заинтересована да даде крайна по-висока цена на централата, защото ще получи по-висок процент” – коментира скандала журналистът Велизар Енчев в предаването си “Дискусионно студио” от 13 април.

Какво означава Симеон Дянков да казва следното: “…най-после имаме консултантът HSBC, банка /The Hongkong and Shanghai Banking Corporation/, една от най-големите банки в света. Финансисти са хората, добри финансисти, на които една от най-големите задачи в този договор е….” и тук Дянков спира, защото няма как да продължи!

Избраната, с двегодишно закъснение, от Дянков банка, ще получи доста солена сума от 0,95 на сто от крайната цена+два милиона евро за самата услуга – да консултира?!

И тук му е мястото да запитам: а кой ще вземе процентът комисионна от уредения за банката договор? Договор от 65-70 млн евро, което би следвало да е 0,95 от крайната цена и още 2 милиона евро отгоре?

Пълният анализ на проекта за АЕЦ “Белене” от британските консултанти HSBC може да отнеме 18 месеца, написа на 20 април в. “Комерсант”, като се позова на думите на министър Трайчо Трайков за продължителността на консултацията по рентабилността и цената на Атомната централа.

Но за коя и каква банка става дума по оценката на „Белене” след като й правим такъв подарък?

Банката е HSBC и за нея се чу за последно, покрай някакви скандали:

Първи скандал

Бунт в банка HSBC назря около възнагражденията на управителите на годишното общо събрание, след като нейният нов директор призна, че представянето на банката не е добро, написа в. „Индипендънт”.

Почти 20 на сто от акционерите гласуваха срещу доклада за възнагражденията в HSBC. Акционерите засипаха директора Дъглас Флинт с въпроси относно заплатите на високопоставените служители, финансовото представяне и връзките на банката с Либия.

В рамките на събранието Флинт призна, че общата акционерна доходност на банката през последните години е била не само разочароваща, но и неадекватна.

През последните 5 години банката почти не е генерирала доходност, като в същото време акциите й са спаднали с 25%, обяснява изданието.

Оттук следва един-единствен извод: най-бедната страна в Европейския съюз ще спонсорира банка, която за последните пет години не е генерирала никакви доходи?

Въпросът е: кой лобира за тази банка и взе комисионната от договора? Спрягаше се името на царедвореца Владимир Каролев – ако е така, прокуратурата следва час по-скоро да се самосезира!

Втори скандал

Изданието The Ecologist написа на 14 юни във вторник:

HSBC замесена в “мръсно финансиране“ на енергийни проекти

В “неетични, неекологични и разрушителни“ проекти са инвестирали и вложили средства три банки: “Барклис“, HSBC и “Роял банк ъф Скотланд“ разкри изданието.

Трите финансови институции са едни от най-големите банки във Великобритания с общ капитал около 200 млрд. паунда и 190 млн. клиенти по целия свят. Банките са остро критикувани в изданието за участието им в едни от най-унищожителните за природата енергийни проекти в най-различни държави през последните 10 години.

Когато става въпрос за финансово участие, е определено трудно да се проследи спецификата на паричните инвестиции на банката.

Енергийният бизнес е един от най-печелившите в света и съответно – надежден и атрактивен предпочитан клиент от банките. Проектите в тази област, вариращи от извличане на петрол от катранените пясъци в Канада до хидроенергойни каскади в Чилийски Патагония – разчитат предимно на банково финансиране. Банките обаче не се афишират като кредитори на конкретен проект, а по-скоро помощта им е прикрита под формата на синдикирани и корпоративни заеми, отпускани от банков консорциум и други, посочва изданието.

HSBC беше избрана през 2010 г. за консултант на българската държава в оценката на проекта за строеж за АЕЦ “Белене“, припомня The Ecologist. Има твърдения за корупция в тръжната процедура по проекта пише изданието.

АЕЦ “Белене“ се свързва със съмнения за корупция при провеждането на обществените поръчки, а неназовани източници – противници на централата и развитието на атомната енергия, твърдят, че са получавали смъртни заплахи и са били принудени да се оттеглят.

HSBC е банката, която е издала облигации на петролната компания “Тотал“, добила печална известност със строителството на газопровод от южния бряг на Бирма до Тайланд, чието изграждане е охранявано от бирманското правителство и е свързано с унищожаването на земите и погазването на човешките права на една от най-големите малцинствени групи – карените. HSBC финансира и “Архипелаго Рисорсес“, оператор на индонезийската златна мина Тока Тиндунг, чиято дейност замърсява подпочвените води в региона, наврежда на рибарската и туристическата индустрия и заплашва близките природни резервати и застрашени видове. Във финансирането на мината участва също и банка “Барклис“.

“Роял банк ъф Скотланд“ (РБС) доскоро бе известна като “петролната и газова банка“, но в последните години гледа да се дистанцира от сектора на конвенционалните горива, поне на повърхността. Директни заеми за проекти за възобновяеми енергийни източници й дават основание да напише на сайта си “От 2006 насам осигуряваме повече финансиране за ветроенергийни проекти, отколкото за всеки друг тип енергийни проекти“. Въпреки това чрез корпоративни заеми банката е въвлечена в проекти за въглищни централи на стойност милиарди лири, в това число 13 млрд. паунда след като получи държавна помощ от 45.5 млрд. паунда от английското правителство през 2008 г. Британските данъкоплатци сега притежават 80% от банката.

HSBC

Европейската енергийна компания Endesa и чилийското дружество Colbún са в основата на осъществяването  за постигане на съвместен проект за изграждане на пет водноелектрически язовири в чилийска Патагония от 2008 г. насам. Язовирите ще изместят семейства, да нарушат средства за препитание и разрушат туризма, заливайки също така развъдник и земеделски земи.

На 2450 километра от мястото на проекта остава само линия от 12 метра широк коридор през гори и общности, които поддържат висока степен на биологично разнообразие, включително застрашен вид елен.

HSBC е гарантирала, а също така участва с управлявани акции или облигации на стойност £ 122 240 през 2010 г. по експлоатацията на златна мина в Индонезия. Хвостохранилища от шест открити рудника са отговорни за замърсяване на подпочвените води, като разрушават и обричат на унищожение местните риболов и туризъм. Те представляват опасност за близките природни резервати и защитени видове.

През 2009 г. HSBC даде корпоративни заеми на консорциум от четири индийски и южнокорейски енергийни компании, воден от южнокорейския индустриален гигант Daewoo International за серия от природни платформи за добив на газ в Бенгалския залив край бреговете Бирма.

Друг проект на банка HSBC е свързан с газопровод в Бирма и дружество PetroChina, дъщерно на китайската National Petroleum Corporation /CNPC/. Банката има акции в китайскака петролно-банкова корпорация на стойност £ 162 000 000. Експерти са съобщили за изданието The Ecologist, че ОВОЗ на проекта е спорна, тъй като тръбите на газопровода минават пресичат деликатни екологично райони и спорната откъм сигурност област Мианмар, където се е прибягнало към използване на военни на Бирма за защита, което пък довело до принудително преместване на хора и селища от района, използване на сексуално насилие над местното население, и най-скандалното: конфискация на земята, за проекта.

И точно на тази банка бедна България изсипва един кош милиони евро.

Точно тази банка е причината на 17 юни 2011 г. министър Трайчо Трайков да съобщи, че България ще поиска ново замразяване на преговорите за три месеца, за да има време консултантът – британската банка HSBС, да приключи с експертизите си.

Точно банка HSBC, световно известната според министър Дянков „влезе да ни помага за „Белене”!

И как така Дянков или подопечният му Трайчо Трайков не обелиха и дума за съкращенията, скандалите, които напоследък се свързват с името на въпросния консултант?

Как премиерът Бойко Борисов мълчи и също не казва и дума за напразно загубеното време и още по-напразно изхарчените немалко пари,у които ще отидат за хонорар и процент на консултанта HSBC?


Източник: www.lubamanolova.info

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.