Home » Избрано

Българче в САЩ събра пари за болни деца у нас

2011.08.21 Един коментар
Spread the love

Автор: Илиян Велков

16-годишният Александър Цонов живее и учи в САЩ. Там е роден и израснал. Момчето направи нещо, което не всеки е готов да направи безвъзмездно.

Алекс всяко лято идва на гости при свои близки в България. При посещението си преди две години обаче получава висока температура и постъпва в Клиниката по детски и генетични заболявания в Пловдив. Няколко дни по-късно става ясно, че е болен от „свински грип”, и е преместен в Инфекциозна болница.

Докато разберат от какво е болен, Алекс се запознава с други деца, които страдат от тежки заболявания и се лекуват в детската клиника. Разбира, че там няма компютри и децата се чувстват изолирани. Мислят си, че са единствените с неизлечими заболявания и няма други като тях. Това ги потиска допълнително. Тогава на младежа с български произход му хрумва идея.

„Когато бях там, видях колко е тъжно и реших да помогна на тези деца. Като се прибрах в САЩ, организирах благотворително барбекю парти, на което заедно с мои приятели събрахме пари за закупуването на два лаптопа на Клиниката по детски и генетични заболявания”, разказа пред Dnes.bg 16-годишният Алекс Цонов.

За целта той прави проект, който става част от голяма инициатива „Деца помагат на деца”. В нея участие взимат младежи от Западна Европа и Америка.

При посещението си в Пловдив това лято Алекс дари двата лаптопа на клиниката.

„С компютрите и чрез интернет децата могат да си говорят с други деца и от други държави и така да разберат, че не само те са хронично болни и страдат от тежки заболявания, така по-лесно ще преодолеят болестта”, разсъждава Алекс.

Неговата идея е да създаде специален сайт, в който болни деца от цял свят да могат общуват свободно и да знаят, че има и други като тях.

„Като бъдат изписани от клиниката, децата от Пловдив вече ще имат приятелчета от цял свят, а няма да се чувстват сами”, споделя още младежът на 16 години.

Източник: www.dnes.bg

One Comment »

 • Dete said:

  13-годишен направи енергиен пробив

  13-годишният Ейдън Дуайър е създал дърво със соларни клетки, което произвежда между 20 и 50% повече енергия от обикновен ред фотоволтаични панели

  Докато повечето 13-годишни висят на компютъра, Ейдън Дуайър прекосява гората и наблюдава специфичния начин, по който се разклоняват дърветата.

  По този модел седмокласникът от Норпорт, Ню Йорк, е създал дърво със соларни клетки, което произвежда между 20 и 50% повече енергия от обикновен ред фотоволтаични панели, съобщава сайтът за еконовини TreeHugger.com.

  Младият учен любител е използвал поредицата от числа на Фибоначи – способна да опише редица закономерности и в природата – за да изнамери по-ефективен начин за събиране на слънчевите лъчи, обяснява местен сайт.

  Впечатляващите резултати са доказателство, че ако соларните клетки се разпределят и позиционират по оптимален начин, генерирането на енергия може драстично да се увеличи.

  Изобретението спечели на Ейдън патент в САЩ – все пак става дума за рядко технологично откритие и за прекрасен пример как биомимикрията може да е от полза.

  Към него вече проявяват интерес и предприемачи и компании, нетърпеливи да се възползват комерсиално от откритието.

  Експериментът в задния двор отнел на момчето месеци. Миналата зима той се разхождал в гората, отбелязвайки си моделите на разклоняване на дърветата – на какво разстояние, ъгъл и т.н.

  Формулата, която извел, всъщност се срещала на много места в природата.

  Най-забележителното е, че елегантното дърво на Ейдън се представило много по-добре не кога да е, а именно през зимата, когато слънцето е най-слабо.

  Ако такива дървета бъдат “посадени” на горещи, слънчеви през цялата година места, резултатите биха могли да са още по-поразителни.

  Седмокласникът вече се радва на огромно признание. Неговото изобретение бе похвалено от Музея по естествена история в Ню Йорк, който го нарече “млад естествоизпитател на 2011 г.”

  Извън важните научни дела, Ейдън е като всички деца, обича да плува и да играе голф със семейството си. Искрено вярва, обаче, че ще остане посветен на науката през целия си живот.

  Източник:TreeHugger.com

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.