2024-04-25

4 thoughts on “Икономика на слугините

  1. Който не е прививал гръб нищо не знае,а коментарийте са отклонени за успелите кой са те младите образованите и образоващите се в момента .Не измествайте темата много е права госпожата а да попаднеш на успели Бг-и и да те наемат на работа оле…кожата ти съдират и все недоволни гадни долни неотзевчиви горди до тъпизам.Подкрепям написаното и дано дойде време и издаде книга с историите който знае.Така че питай патилото.

  2. Вероятно обобщението по отношение на мъжете наистина е пресилено. Има доста български мъже, които се бъхтат, работят много, и не само заради себе си, а и заради семействата си разбира се. ( Може би личната съдба на авторката, както и не само нейната, по отношение на мъжете е такава, и тя пренася това като обобщение, но не е така все пак за всички.)

    Този текст обаче е някакво отражение, свидетелство за наистина твърде многото жени, някои от тях и достатъчно възрастни, които гледат старци, старици и пр. в Гърция, Италия, Испания, които чистят чужди къщи, не само по чужбина впрочем, но и в България. В този смисъл той онагледява някакъв немаловажен днешен социално-икономически феномен.

  3. Доста е пресилен този анализ, госпожо. Първо, не е вярно, че само българките работят в чужбина – много мъже също работят и то не като слуги. Второ, цитирам „Повечето от жениците тръгват без да знаят език, без да знаят къде отиват и така стават лесна мишена за измами, злоупотреби, тормоз, страдания.“ – защо „без да знаят език…“, проблемът си е само техен. Навсякъде по света неквалифицираната работна ръка получава и съответната работа и съответното ниско заплащане. Ние живеем в една глобална икономическа среда и един квалифициран специалист би могъл да си намери работа навсякъде по света. Мога да ви дам цял куп примери за успели и преуспели българи.
    Та така, една българска поговорка гласи: „Каквото си надробиш, това ще сърбаш.“ Неквалифицираните българки стават слугини и болногледачки, българите – най-вече строители, сервитьори и т. н. Но в Европа има и български бизнесмени, лекари, финансисти, IT специалисти. Такава е действителността.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *