2024-04-25

5 thoughts on “ГМО – целта на ГЕРБ да прокара удобно за САЩ законодателство, чрез тактически лъжи, не се реализира

  1. Из публикация във в. „Сега“ http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=10058&sectionid=5&id=0000901

    „Посолството в София има добре дефинирана стратегия, подкрепена от биотехнологичната индустрия на САЩ и важни местни доверители“, пише посланик Нанси Макълдауни до Държавния департамент през януари 2009 г. Доверителите трябва да бъдат финансирани, за да проведат информационна кампания за търговските и икономическите ползи от ГМО. „Сред подкрепящите американската програма са Националната селскостопанска академия, Държавната комисия по биологична безопасност, университети по селско стопанство, Асоциацията на селскостопанските производители и специализирани медии“, пише в грамата. Изпълнителен директор на АЗПБ през 2009-а и 2010 г. бе не друг а сегашният аграрен зам.-министър Светлана Боянова. А преди да заеме държавния пост, тя бе ревностен пропагандатор за ползите от мутантите. „ГМО културите са един от начините да се справим с промените в климата и кризата с фуражите. Основната пречка за достъп на българските фермери до тази технология са забраните, въведени от закона и най-вече изискването да има 30 км разстояние от защитените зони от националната екологична мрежа“, обясняваше Боянова в края на 2009 г. Излиза, че не екоземеделието, а ГМО е истинският приоритет на кабинета „Борисов“ в земеделието. Дали пък премиерът Борисов не е имал предвид точно мутантите, когато преди два месеца обяви, че България е рай, който ще изхранва гладните по света?“

  2. „Министър Найденов не удържа на думата България да не подкрепи замърсяването на фуража с ГМО, заявяват в писмо до БГНЕС от Коалицията „За да остане природа в България“.

    Поведението на иначе симпатичния министър на земеделието може да има повече от едно обяснение –

    или е налице шизофренично съзнание на заявителя (болестта е известна като morbus Bloyler),

    или човекът просто лъже (притиснат от една страна от категоричния отказ на българите да допуснем намеса в светая светих на органичния свят, а от друга – от натиска на американските транснационални компании, инвестирали капитали в ГМО).

    И в двата случаи министър и правителство си правят оглушки – това е вече традиционен похват за замитане под килима на парещите въпроси на обявения за приключил, но все още нестартирал т.нар. Преход.

  3. Природозащитници: Министър Найденов подведе обществеността за ГМО
    Извадка от статия от февруари тази година:

    Министър Найденов не удържа на думата България да не подкрепи замърсяването на фуража с ГМО, заявяват в писмо до БГНЕС от Коалицията „За да остане природа в България“. На 8-9 февруари в Брюксел се проведе заседание на Регулаторната комисия по хранителни вериги и здравето на животните – секция ГМ храни и фуражи. На заседанието се разгледа предложението на Европейската комисия за разрешаване на праг на замърсяване от 0.1% на неодобрените за внос на ГМ фуражи в Европа. Седмица преди заседанието министър Найденов публично заяви, че България няма да подкрепи това предложение. На 2 февруари, седмица пред заседанието министърът за земеделието Мирослав Найденов заяви: Аз имах връчен демарш от страна на Аржентина, Бразилия, Канада и САЩ, които настояваха да ги подкрепим в искането им да бъдат допускани на територията на ЕС фуражи и храни с минимални технически остатъци от ГМО. Аз отказах на представителите на четирите страни, и им казах че категорично ще гласувам „против“ в Брюксел на Съвета на министрите и няма да подкрепим тази инициатива. Това е политиката на нашето правителство и тя ще бъде постоянна в това направление.
    Но по време на гласуването на 9 февруари в Брюксел предложението на Европейската комисия за допускане на замърсяване на фураж с ГМ не бе прието поради блокиращите гласове на 9 страни членки: Франция, Полша, Унгария, Кипър, Гърция, Латвия, Литва и Люксембург. България не е сред тези страни, както бе обещал министър Мирослав Найденов.
    ….
    „Гласуването на България на 9 февруари е в разрез с широко обяваната публична декларация на министър Мирослав Найденов преди заседанието в Брюксел преди 2 седмици. Очакваме обяснение за промяната в позицията, както и ще следим внимателно резултата от гласуването на 22 фувруари“, каза д-р Светла Николова от Сдружение АГРОЛИНК. Очаква се към страните, които не подкрепиха разрешавенето на внос в ЕС на замърсен с ГМО фураж да се присъединят още страни. На коя страна ще бъде България?, питат от коалицията. /БГНЕС /

  4. ‘На 11 февруари, по време на среща с посланика, министърът на земеделието Мирослав Найденов призна, че този мораториум е тактически подход целящ постигането на стратегическата цел този проектозакон да бъде приет. Той очаква, че след приемането на новото законодателство, Европейската комисия ще погледне на мораториума като забавяне в прилагането на закона и България ще трябва да го отмени. Според Найденов би било по-лесно да се премахне мораториума под натиск от ЕК отколкото да се промени законодателството.„

    Може ли да се нарече държава това? Министър да се отчита на посланик как ще прецака собствения си народ!!!

  5. И сега вече се чудя кой свали Юхновски в БАН? Та на други места много кратуни си остават непоклатими?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *