Home » Избрано

Доц. Минчо Христов: Шефът на БНБ Иван Искров взима над 60 000 лв. месечна заплата

2011.08.22 2 коментара
Spread the love

 

Доц. д-р Минчо Христов е роден през 1962 г. в София. Магистър по история от Хаванския университет, специализира и преподава в Университета на Сао Пауло, Колумбийския университет, Института за изследване на сигурността, Париж. Автор на десетки научни публикации и две книги в областта на международните отношения, националната сигурност, борбата с корупцията. Независим депутат и зам.-председател на Комисията за борба с корупцията в 40-ото Народно събрание.

– Какво стои в дъното на втората вълна на световната финансова криза, доц. Христов?
– Най-вероятно, и не само според мен, а и според американския лидер Барак Обама, в основата на цялата криза е алчността на банкерите. И аз се чудя защо, след като в САЩ се въвеждат все по-големи рестрикции спрямо печалбата на тези банки, спрямо начините, по които се дават като заеми парите на хората, защо в България се получава точно обратното? В момента там действат невероятни законови рестрикции, а у нас се дава възможност на банките да фиксират лихвения си процент по своя собствена методологиия, както намерят за добре. Просто, ако един човек вземе кредит с десет процента лихва, още на следващия месец

банката може да прати едно писъмце, с което да го уведоми, че лихвата се е качила на 15, 20 или 30 процента!

И хората нямат никакво законово основание да съдят банката! Ние сме единствената страна в ЕС, която си е позволила по такъв безскрупулен начин да защити законово интересите на банките за сметка на интересите на гражданите. От една страна, се създават предпоставки за невероятни печалби на банките, а от друга – предпоставки за масови фалити, за обедняване и за невъзможност хората и фирмите да плащат тези високи лихви, които им начисляват. Разбира се, тук голямата отговорност е и на БНБ и конкретно на нейния председател Иван Искров, когото за втори път ще попитам от трибуната на вестник „Шоу”, защото аз го питах и в предишния парламент, каква му е заплатата, но той отказа да отговори. Според мен българският премиер би трябвало да се поинтересува по въпроса. По мои данни Иван Искров получава повече от 60 000 лв. на месец. Нека излезе и каже вярно ли е това и колко повече от 60 000 лв. получава месечно.

– Какъв е проблемът в случая? Все пак председателят на БНБ получава регламентирана заплата, а не рушвети?
– Ако може, нека отговори и на втория ми въпрос – морално ли е в страна, където има стотици хиляди пенсии от по 150-160 лв., той да получава 60 000 от българската държава?

– Това ли е най-скъпоплатеният държавен служител?
– Аз не мога да кажа, но може би българският премиер би трябвало да се заинтересува от това, което става в БНБ. Малко нелепо е БНБ, което означава Българска НАРОДНА банка, да защитава интересите на банките за сметка интересите на гражданите. Пак казвам, Бойко Борисов трябва да отговори редно ли е един държавен служител да получава двадесет пъти, може би и повече, десетки пъти повече от българския премиер? Аз мисля, че не е редно – смятам, че работата на премиера е по-отговорна от тази на председателя на БНБ.

– Едва ли заплатата на главния гуверньор в държавата е най-важното нещо в условията на финансова криза…
– Едно от най-важните неща в условията на финансова криза е и моралът на политиците, чието производно е и моралът на висшите държавни служители. Вземете данък печалба от 10 процента. Това е безумна теза на българските политици, не толкова на правителството, че колкото по-нисък е данъкът, толкова повече инвестиции ще има. Нищо подобно! В Германия данъкът е 38 на сто и тя няма никакъв проблем с чуждите инвестиции. У нас е 10 процента, а виждаме, че

в последните години масово се изнасят капитали.
Както от банки, така и от предприятия. През последните 10 години масово се продават инвестиции, които са направени, и после си заминават въпреки ниския данък печалба.

– Значи инерцията на тези процеси е дадена от правителствата на Симеон Сакскобургготски и тройната коалиция?
– Давам пример, тройната коалиция въведе плоския данък. За мен това е престъпление, защото никъде по света, дори в САЩ, Франция, Германия, Австрия и Италия няма плосък данък. Има прогресивно облагане, както в много страни, и има един необлагаем минимум – колкото по-малко получаваш, толкова по-малко данъци плащаш. И обратното. Богатите трябва да плащат повече от бедните и след като в САЩ не са си позволили плосък данък, ние от кого трябва да вземаме пример. Плоският данък е въведен в 20 страни като Киргистан, Узбекистан, Афганистан и пр. Ние от тях ли трябва да вземаме пример? Явно тази практика обслужва изключително само големите монополисти.

– Кои големи инвеститори са се изнесли от България?
– Инвестициите в “Марица-изток” бяха препродани, а инвеститорът се изнесе. Или да вземем американските инвестиции в Севлиево, в може би най-големия завод за фаянс на Балканите. Те също продадоха инвестициите си.

Но нека видим поведението на банките. В момента те масово изнасят голяма част от печалбите си навън. Това са факти, които говорят, че големите инвеститори считат, че у нас предстоят проблеми. Това е обяснението и това може да ви го каже всеки икономист, който е достатъчно почтен. Този процес, говоря за финансовата опасност, която ни грози, е започнал още с въвеждането на закона за валутния борд през 1997 г., където умишлено бяха записани криминални пропуски. Големият въпрос е защо миналият парламент не ги поправи. Що се отнася до сегашния, достатъчни са само десетина минути на парламента да се събере и да ги гласува. Внесъл съм конкретни законопрооекти и те отлежават в деловодството на парламента от миналото Народно събрание. Цецка Цачева може да ги намери за пет минути в деловодството и да ги внесат, ако има политическа воля.

– Какви законопроекти отлежават в деловодството?
– За гарантиране на влоговете, за отмяна на депутатския имунитет, за отзоваването на депутати, което е изключително важно…

– Е, то много станаха автоголовете във вратата на депутатите. Вие как си представяте те да бъдат узаконени?
– Не. В много страни го има този механизъм и той дисциплинира депутатите да изпълняват предизборните си обещания. Как е при нас? След като си излъгал хората и 4 години не само продължаваш най-нагло да ги гледаш в очите и да ги лъжеш. Но и получаваш огромни пари от тази субсидия, която е може би най-скандалното нещо, на което сме свидетели през последните години. За всеки избран депутат политическите партии получават 18 000 лв. на месец. Тоест

за година политическите партии получават 50 млн. лв., а за цял мандат от 4 години – това са 200 милиона!

– Добре, но ако ги няма тези субсидии, как парламентарно представените партии ще правят партийно строителство, ще наемат апарат от всякакви сътрудници, експерти, за да правят закони, и пр., и пр.?
– Много се лъжете! Оромната част от субсидиите се харчат по един изключително непрозрачен начин – за командировки и воаяжи в чужбина, за коктейли и луксозни лимузини и т.н. Лесно може да бъде проверено. Друга част от субсидиите се краде буквално от партийните ръководства. Това важи абсолютно за всички партии. И всичко на фона на едни 60 млн. лв., които не могат да се намерят за оздравяване на Спешната медицинска помощ!? Ако беше решен проблемът, знаете ли колко живота на български граждани биха били спасени!

– Все пак не можете да отречете, че, в сравнение с предишното управление, сега са позапушени всякакъв вид дупки и пробойни, откъдето преди изтичаха много милиони?
– Разбира се. Винаги, когато има нещо хубаво в действията на сегашното правителство, аз съм го казвал. Но пак ще кажа, не може да твърдиш, че ние сме оазис на финансовата стабилност и пример в ЕС и да имаш най-високите, безумно високи банкови лихви! Не може да наблюдаваш пасивно как монополистите не само в банковия сектор, но в големите чужди вериги магазини у нас – не само се въртят невероятни свръхпечалби, но и се връщат стоки с изтекъл срок на годност, преопаковат се и отново се пласират в търговската мрежа. Във всяка европейска държава това е абсолютно престъпление и тези хора трябва да влязат в затвора!

Колкото до печалбите, независимо дали веригите са австрийски или немски, как така у нас надценките са 40-50 процента, а в Австрия, Германия, Франция те са 15 на сто. Който е ходил в тези страни, знае за какво става въпрос…

Като прибавим данъчната политика, липсата на необлагаем минимум за доходи от 300, 400 и дори 500 лв., доходи плюс безумните лихви на банките и пр., и пр., какво може да очакваме до края на годината и в началото на следващата? – Свиване на потреблението, което и без това е вече достатъчно свито, масови фалити на фирми, както и на семейните бюджети и. т.н. Все още не е късно правителството и парламентът да се намесят…

 

Интервю на Славей Костадинов,

БЛИЦ

2 коментара »

 • ntalia said:

  Изключително ми е приятно,когато прочета или чуя толкова точен,убедителен и морален коментар.Наистина не разбирам,защо въпреки това няма реални резултати.Понякога,когато слушам искрена и достойна позиция,се страхувам за здравето и живота на смелия човек,достигнал до изключително дълбоки и страшни истини,показващи реални престъпления в правен и морален аспект.

 • Nik said:

  “Наистина не разбирам,защо въпреки това няма реални резултати.”

  Много е просто:

  Корумпирани западни плутократи са си плюли в устата с корумпирани нашенски плутократи – които вече почти четвърт век ни управляват – да не падне косъм от главите на тукашните мутри дотогава, докато влагат ограбеното българско национално богатство в техните, западните,банки.

  Само за периода 2000-2009 г. в офшорни банки са изнесени нелегално между 30 и 40 милиарда лева – средно по 3-4 милиарда годишно. Това са пари, ограбени от труда на българина; а не се знае – засега – колко още са употребени в България за строителството на молове, хипермаркети, хотели, ваканционни селища – във време, когато нацията се топи и геноцидът е наше ежедневие. Не се знае какъв е размерът на грабежа за предходния – 1989-1999 г. – период, както и за 2010-2013 г. Затова една четвърт от България се изнесе извън границите на Отечеството, а друга една четвърт скоропостижно се пресели на Оня свят.

  Така стигнахме до първите места по болести и смъртност в Европа и в света и до последните места на континента и в световен мащаб по заплащане на труда и доходи.

  Т.нар. демокрация е сведена до “свобода на говорене”, на която е противопоставена държавната и мутренската политика, икономика, финанси и институционалност – полиция, следствие, прокуратура, съд, медии, парламент, правителство.

  Ако искрено желаете да научите повече за истината за т.нар. Преход – който за плутократите е прИход – проучете сайта iankov.blogspot.com

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.