Home » Избрано

Дълговите кризи могат да се отразят негативно и на българската икономика

2011.08.06 Няма коментари
Spread the love

 

Дълговите кризи в Европа и САЩ ще се отразят негативно и върху българската икономика, прогнозираха в събота български анализатори.

Икономическият анализатор Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията коментира пред  БНР, че намаляването на кредитния  рейтинг на САЩ може да  се отрази неблагоприятно върху българската икономика, тъй като това ще доведе до по-голяма нестабилност на международните пазари, а оттам и за финансирането, за компаниите и за потреблението.

“Тоест тази допълнителна нестабилност, която вече съществува в Европа, покрай Гърция, а сега и със САЩ и неизвестността какво ще се случи, вече може да доведе до много по-сериозна несигурност в българската икономика и съответно забавяне отново на потреблението, инвестициите, които тъкмо бяха започнали да се съживяват“, коментира той.

От своя страна икономистът Лъчезар Богданов от “Индъстри уоч” заяви, че българският бизнес трябва да следи все по-активно какво се случва на глобалните пазари.

“Със сигурност това, което може да ни чака, е или по-висока инфлация в глобален мащаб, тоест по-високи цени на суровини, на енергия, на материали, или затягане допълнително във финансовия сектор“, посочи той.

“Една нова рецесия би означавала ново свиване на кредитирането, вдигане на лихвите, или за съжаление комбинация от двете, каквото се е случвало в историята. Така че, макар българският бизнес и българският финансов сектор да е относително здрав и незасегнат от тези дългови кризи, косвено чрез свиване или стагниране на икономиката в Еврозоната и в САЩ, безспорно ще понесе негативен ефект“,  допълни Богданов.

 

Източник:  Mediapool

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.