Home » Избрано

Вивиан Рединг нападна американските рейтингови агенции

2011.07.11 Няма коментари
Spread the love

 

Критиката на европейските политически лидери към трите основни агенции за кредитен рейтинг нараства, след като преди дни Moody’s Investors Service свали рейтинга на Португалия до junk (боклук). В интервю за германския в. “Ди велт” (Die Welt), цитирано от Deutsche Welle, европейският комисар по правосъдието Вивиан Рединг заяви, че “Европа не може да се остави да бъде разрушавана от три частни американски компании”.

Рединг визира трите основни рейтингови агенции – Moody’s, Standart&Poor’s и Fitch, базирани в САЩ. Според нея трябва да има повече прозрачност и конкуренция в начините, по които се определят рейтингите на държавите и бизнеса.

Еврокомисарят предлага две възможни решения – всички страни от Г-20 да поискат разделяне на трите рейтингови агенции, например на шест, или да се създаде независима европейска и азиатска рейтингова агенция. Рединг директно нарече трите агенции картел, като заяви, че не може този картел да решава съдбата на цели икономики и техните граждани.

В отговор на думите на еврокомисаря германският президент Кристиян Вулф заяви, че е шокиращо как трите рейтингови агенции продължават да притежават толкова голямо влияние, но така и не са отговорни за лошите си решения. Пред германската телевизия ZDF Волф заявява, че отговорните политици стават прекалено силно зависими от частни играчи с напредването на дълговата криза и имат нужда да “си върнат обратно първенството на политиката”.

Според Волф трябва да се преструктурира банковият сектор, да има различна структура и на рейтинговите агенции и нови механизми за санкции.

Франк-Валтер Щанмайер, лидер на германските лявоцентристки социалдемократи, заявява, че S&P, Moody’s и Fitch представляват сериозен проблем за стабилността на независими държави. 

В последните месеци три държави от еврозоната понесоха удари от рейтингови агенции – Гърция, която вече е страната с най-ниската оценка, Италия – в края на май S&P понижи перспективата й от стабилна на негативна, както и Партугалия. Филипе Силва, директор в португалската банка Banco Carregosa, нарече понижението на Moody’s от миналата седмица “абсурдни действия, взети в най-неподходящия момент”. 

Един от плановете за спасяване на Гърция засега се проваля именно заради заплаха на кредитни агенции – той предвиждаше преструктуриране на държавния дълг, като 70% от парите от облигациите с изтичащ падеж бъдат реинвестирани в нови дългови книжа, а останалите – в сигурни европейски облигации. S&P обаче заяви, че ако този план заработи, ще понижи рейтинга на страната до “частичен фалит”. 

 

Източник:  в. “Дневник”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.