Home » Избрано

Промени в матурата атакуват онлайн неграмотността

2011.07.04 Един коментар
Spread the love

“Жълти човечета” изядоха точката и запетаята

Експертите от просветното министерство подготвят промени в тестовете на матурата, за да подобрят  грамотността, по-специално на пунктуационните правила. Една от причините за въвеждане на подобна мярка е онлайн неграмотността. При общуването си в интернет форумите и социалните мрежи вместо препинателни знаци гимназистите масово поставят жълтите усмихнати човечета известни повече като емотикони, а точката и запетайките изпадат от употреба, показа проверка на „Монитор”. Това е една от причините за все по-ниските резултати в задачите за спазване на пунктуационната норма на зрелостните изпити, категорични са експертите.

Проверяващите на матурата са забелязали, че в писмените работи на учениците

масово липсват точки и главни букви

В същото време на тестовете задачите за пунктуация са само за поставяне на запетайка, но и там грешките бяха повече от предходната година.

Затова МОМН ще заложи на по-голямо разнообразие в задачите за препинателни знаци догодина: „В момента задачите за пунктуация на теста по български език и литература за 12-и клас са еднотипни. Следващата година трябва да поставят всички препинателни знаци, защото пунктуацията не означава само запетая.”, обясни пред „Монитор” зам.-министърът на образованието Милена Дамянова. Според нея проблемът е, че учебниците и книжките с тестове насочват децата да упражняват само запетайките, а забравят елементарните правила за останалите знаци.

Междувременно

заради практиката на публикуване в интернет

грамотността пада още повече заради неписаните правила на онлайн общуването. Дори и във форума на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, където влизат най-силните гимназисти, прелива от емотиконки вместо препинателни знаци. „Но при всички положения ще се занимаваш с нещо, което е коренно различно от правото 🙂 докато ако завършиш Право, можеш да работиш в сферата на останалите две без проблем, още повече, че има специализация “Публична администрация” в 5-годишния курс по Право ;)”, пише „svetlio.varna” в темата „Кандидат-студентски въпроси от всякакво естество”. В популярния ученически сайт teenproblem.net потребителите са усетили последните тенденции в правописа и са си създали специална тема „Как да пишем правилно”, където са обяснени всички граматични правила.

Родителите избират часовете за упражнение

Родителите ще участват в избора на часовете за упражнение – свободна и задължително избираема подготовка. Това предвижда концепцията на просветното министерство за реформи в училищното образование. Идеята е цялото семейство да бъде ангажирано с проблемите на децата в клас, а учениците ефективно да запълват пропуските си в уроците, вместо да отбиват номера с часовете СИП и ЗИП.

Както „Монитор” писа, догодина министерството на образованието ще държи да се спазват стриктно часовете за консултации. В тях учителите лично ще обясняват трудностите в уроците. С въвеждането на мярката се очаква да намалее модата да се хвърлят купища пари по частните уроци.

Георги Георгиев,

в. „Монитор”

One Comment »

  • Биляна said:

    Не смятате ли, че е редно, когато пишете статия, още повече такава, насочена към неспазването на граматичексите правила, да я проверите за грешки?
    И в случая Ви давам жокер – “кандидат-студентски” ???

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.