Home » Избрано

ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ НИКОЛЕТА КРАВЧЕНКО

2011.07.24 Няма коментари
Spread the love

(Представяне на значими и популярни личности и организации в САЩ)*

Николета Кравченко е родена на 1 февруари 1985 година в град Кюстендил. На 15 годишна възраст напуска своя роден град и семейство за да учи във Фрайбърг Академия (Fryeburg Academy) в щата Мейн където получава пълна стипендия. Там тя завършва средното си образование. По време на церемонията по дипломирането (2003 г.) тя получава награда „Международен Посланник“ и „Медицинска Награда“.

През 2002 г. Николета участва като „писател“ в Световните Академични Игри в Роуд Айлънд (World-Scholar Athlete Games, Rhode Island). Там тя прочита свой разказ за България пред публика от повече от 2000 човека. Сред публиката са и знаменити личности като Олимпийски шампиони, които с овации и признателност приемат разказа на Николета. Същата година Николета издава и първата си книга с поеми, „Tough Живот,“ която е написана едновременно на български и английски език. В нея Николета описва чувствата и емоциите в живота на един млад имигрант в чужбина. Книгата се продава на български и американски пазар и се приема с голяма въодушевеност.

През 2003 г, Николета получава стипендия за да учи в Уилсон Колеж в Пенсилвания (Wilson College) където я приемат със специалност Биология/Медицинска Подготовка. В колежа, Николета се занимава освен с наука и с хореография. Хореографира свой танц, който се показва по време на известния годишен танцов концерт на колежа.

През 2005 г, Николета решава да се върне в България и там да продължи образованието си. Приемат я в Американския Университет в Благоевград със специалност журналистика. Там Николета става посланик на университета, редактор на АУБ списанието „Verve” и режисира свой танцов театър, който се изиграва в Благоевградския театър пред публика.
През 2006 г. Николета е един от четиримата финалисти в категорията „Социални Науки“ в известният конкурс „Студент на годината 2006“. През 2007 г. тя получава стипендия и спечелва конкурса „Ерасмус Студент“ за да замине да учи журналистика в Готенбърг, Швеция. Там Николета се занимава и с фотожурналистика и снима за списанието на Готенбург Университи (Gothenburg University). Същата година, тя е приет медалист в „Phi Beta Delta International Chapter“.

През лятото на 2007 г. Николета заминава за Кейп Таун, Южна Африка, където я приемат на стаж в известното Южно-Африканско списание за разследваща журналистика „Noseweek.” Декември, същата година, Николета завършва журналист бакалавър в АУБ (Американски Университет в България).

Николета решава да продължи своето висше образование в Roosevelt University в Чикаго. През 2009 г. тя записва магистратура със специалност журналистика. Същата година Николета става фото-редактор на вестник „The Torch” и през 2010 получава две награди от Illinois College Press Association – второ място в категорията „Спортна Фотография“ и почетна награда в категорията „Художествена Фотография“. През 2010 г. тя е номирана да участва със своя колекция от фотографии „Животът на улица Девон“ по време на „Research Day” в Roosevelt University. Лятото на 2010 г.Николета прави стаж като фотожурналист в големия Чикагски вестник „Daily Herald.” Декември, същата година, Николета получава магистърска степен по журналистика от Roosevelt University.
В момента Николета работи като репортер на вестник „BG Voice“ и като публицист/PR на известния Американски адвокат, Дж. Левинг. Някои от фотографиите на Николета могат да бъдат видени в галерията „M & D,” която се намира на 2933 N. Clark, Чикаго. Николета е и автор, режисьор и продуцент на малък документален филм за живота на българските имигранти в Чикаго.
Любимите занимания на Николета са отразяване и посещаване на интересни събития, фотография, пътуване и разходки сред природата.

* ПРЕСТИЖНИ ПРОДУКТИ ЗА БЪЛГАРИ В САЩ
Представяне на значими и популярни личности и организации в САЩ е специална разработка за Фестивал «Български дни в Чикаго – есен 2011» предназначена за представяне и дискусия на „Есенна сесия на Българо-Американска Асоциация”, неделя, 2 октомври 2011 година.

Мото на продуктите е „Ние превръщаме човекът в символ”. Основните мотиви за участие във Фестивала „Български дни в Чикаго” и в пролетната и есенна сесия на Българо-Американска Асоциация е нашите сънародници да се почувстват „ПРОФЕСИОНАЛНО И ОБЩЕСТВЕНО ЗНАЧИМИ ЛИЧНОСТИ”.

24 юли 2011
PV-NK

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.