Home » Избрано

ДПС търгува зад пердето гласовете си за президент

2011.07.04 Няма коментари
Spread the love

С Касим ДАЛ, независим депутат, разговаря Таня Джоева

– Скандалът с парите на независимите депутати набра скорост. ДПС попита финансовия министър защо им е намалена субсидията, настоява и Цецка Цачева да каже в коя група сте се записали вие. В коя, г-н Дал?

– За съжаление, правилникът на НС не решава проблема, в който попаднахме с Корман Исмаилов. Ние не сме напуснали по свое желание парламентарната група на ДПС, а бяхме изключени. Даже да звучи лично, заявявам – не искам парите от субсидията за нас, като депутати, да останат в ДПС. Създадохме фондация в обществена полза “Свобода и достойнство”. Излезе регистрацията й, скоро ще бъдат отворени и банковите й сметки. Тези пари ще отидат там и ще бъдат отчитани до стотинка.

– Момент – тези пари не могат да отидат направо във вашата фондация, те ще бъдат преведени на сметките на парламентарната група, към която сте декларирали принадлежност. Имате ли договорка с тази ПГ да преведе парите на вашата фондация?

– Да.

– И все пак коя е парламентарната група? Не искате да я издадете.

– Правилникът не решава въпроса и затова се налага да се използва този начин. Жалко е, че хора като Иван Костов, които са въвеждали тези правила, надигат глас на недоволство. Спомнете си Костов как се раздели със СДС и къде отиваха тогава парите от субсидията им. Някой да е държал отчет? Всеки си говори, когато както му е изгодно, но в момента законът е такъв и ние нищо нередно не сме сторили.

– Казват, че сте се записали в ГЕРБ. Ще ви питам и така: принудиха ви да се запишете в ГЕРБ, за да не може ДПС да получи парите, а вашата фондация?

– Принудиха ни да не си изпълняваме конституционните права и задължения към нашите избиратели. В основния закон се казва, че депутатите не представляват само своите избиратели, а целия народ. Но независимите депутати нямаме условия да си изпълняваме задълженията както трябва.

– Независимият депутат е като дърво без корен?

– Партиите са монополисти. Това е особено несправедливо в нашия случай с г-н Исмаилов, защото не сме напуснали ПГ на ДПС доброволно. Независимите депутати допреди месец-два нямахме и стая в НС. Освен това на нас ни е отнето правото да работим в комисиите, а това е от основните парламентарни дейности.

– Палите се, когато говорите за ДПС. За да не звучи лично, обяснете защо правите всичко възможно, за да не получи парите?

– ДПС не си спазва устава и не използва парите по предназначение. За 2009-а и 2010-а няма официално приет бюджет. С голямо учудване видях в пресата, че парите се използват за закупуване на бронирани мерцедеси и за поддържане на лидер, който не се явява в парламента. Разбирам, че вече се плащат безумни заплати и в Централата, и на областни председатели на ДПС и МДПС. Отчитат се проформа само цифри – постъпили толкова, разходвани толкова, но за какво точно няма яснота. Гледам също, че прочутият хонорар от милион и двеста хиляди на влог е станал вече милион и четиристотин-петстотин хиляди.

– А вие за какво ще използвате парите?

– За политическо обучение на млади хора по най-разнообразен начин .

– Казвате – ДПС си купувало мерцедеси с държавните пари. Вие каква кола ползвате?

– Различни, вземам ги под наем. С допълнителните пари от 2/3 към заплатата мога да си го позволя. Нямам собствена кола.

– Предстоящите избори ще бъдат тест и за вашето политическо бъдеще. Ако ДПС постигне добри резултати, значи вашата акция е завършила с крах. Какво очаквате да се случи наесен?

– Целите, които си поставяме, са дългосрочни. Не са само за тези избори. Местният вот е специфичен. В регионалната власт е основният допир с хората. Избират се кандидати, които добре се познават. През 1999 г., когато имаше изкуствено създадена организация – НДПС – от Иван Костов, преживяхме как се противопоставиха комшия с комшия, брат с брат. Аз в подобни конфликти не искам да влизам на тези избори. Партия няма да правим. Но ще предложим алтернатива там, където 5-6 души кадруват или където не се допитват до хората, въпреки че има решения на ЦС на ДПС в този дух.

– Как ще предложите алтернатива без партия?

– Има начини. С независими кандидати или с граждански сдружения. Ще се съберем от всички региони и ще решим каква да е формата.

– ДПС за първи път може да издигне кандидатпрезидентска двойка, ще има кандидат-кметове в големи градове. Как си обяснявате тази амбиция?

– В ДПС са силно обезпокоени, въпреки че се крият от проблемите като щрауси в пясъка. С кандидати в големите градове ще се опитат да компенсират загубите си и след това да изтъргуват зад пердето гласовете за президентската двойка, както правят винаги. За разлика от тях ние ще действаме открито и на чисто.

– Очаквате ли ДПС да излъчи кандидат-президент? За да преброят гласовете си на първия тур и да ги търгуват зад пердето преди втория?

– Искам да върна по-назад лентата, когато се говореше за лидера на ДПС като за кандидат-президент. Смехотворно е. Той никога няма да поеме такава отговорност, защото е страхливец.

– Без гласовете на ДПС не може се избере президент . Тоест от едната страна на сделката са тези гласове. А от другата?

– Не зная, вие, медиите, направете анализ. Но за монопола на ДПС върху гласовете на българските граждани от турски произход вина носят и останалите партии. В общините, където управлява движението, други партии няма. Ние това ще направим – ще предложим алтернатива.

– Как разчитате директивата за пълна свобода на местните структури за предизборни коалиции?

– Няма пълна свобода за местните структури, ако сте видели решението на Централния съвет. Там е уловката – всичко ще се решава в централата, и то в 12 без пет. За да не могат хората по места да реагират. Добре е, че на местни събрания ще се издигат кандидати, но предложенията ще отидат в централата и коронният номер е в последния момент там да се определят претендентите и да се поставят пред свършен факт хора, които иначе биха се кандидатирали от други партии.

– Случилото се пред Баня башъ част ли е от сценарий за мобилизиране на гласовете преди изборите?

– Няма как нормален човек да не се усъмни, че това е така. ДПС и “Атака” са партии с една и съща хранителна среда. Крайно време е да престанем да гледаме сеир и да спрем с противопоставянето. Не казвам, че Доган е дал знак и са се разиграли събитията пред Баня башъ. Но е факт, че това се случва точно тогава, точно навреме и наистина мобилизира и двете страни.

– Партийните заигравания поставят ли в риск българския етнически модел?

– Няма риск за конфликти между отделните хора. И бай Хасан, и бай Иван живеят еднакво бедно, но задружно се справят с проблемите. На тези хора трябва да им се даде възможност да правят и политика съвместно, не да ги сепарираме, както в момента правят ДПС и “Атака”. У хората е насаден страх, защото по места всичко зависи от местните велможи.

– Страх от какво?

– Страх, че ще бъдат изгонени от работа, че ще пострада малкият им бизнес. В малка до средна община на държавна служба работят 100-150 души. Дотам са стигнали, че за къшея хляб не смеят да изразяват мнението си. Питате ли се защо направихме четири големи срещи със симпатизанти и след това спряхме? Всички ги гонят, изключват ги от ДПС, ако са членове. Ако само са дошли на нашите срещи да чуят какво предлагаме, биват заплашвани. Вече разговаряме по места с 10-15 души, без да обявяваме срещите.

– Да не си припомните нелегалното минало, казано на шега.

– И аз на шега обикновено казвам, че и това може да стане, защото имам опит.

– Сиромашията ли най-вече държи електората на ДПС в зависимост?

– Да. Но и останалите партии – сякаш има споразумение зад пердето – не направиха нищо, за да се погрижат за тези хора, да им решават проблемите.

Включително ГЕРБ.

– За съжаление и ГЕРБ не действа както трябва въпреки големите очаквания. Стана пробивът в Кърджали с Вежди Рашидов, но виждате, че нещата затихнаха. Някъде да се говори за далаверите на тройната коалиция? Не. Всяко чудо за три дни.

– Имате ли тайни почитатели в елита на ДПС?

– Да, но имена няма да казвам, за да не им навредя. Да не говорим за недоволството по места. На хората им е писнало.

– Вас заплашват ли ви?

– Не искам да коментирам. Мен не могат да ме уплашат. Не обичам да говоря какво съм правил преди 10 ноември, защото съм го правил по убеждение. Но ще кажа: човек, който е бил против тоталитарния режим, няма сега кой да го плаши. Аз един път съм умирал, приел съм смъртта, когато съм си сложил главата в торбата. Сега се страхувам само за семейството си.

– Зависим ли сте от “Лиани”? Може ли разработката да ви компрометира?

– Това са глупости. Освен със страх, се работи и с клюки, недомлъвки, лъжи. Аз не съм зависим и никога не съм бил. Две неща мразя най-много – предателството и лъжата. Посветил съм 25 г. от живота си за изграждането на българска национална партия, която присъства във всички 264 общини. Те сега се хвалят, че имат 700 000 гласа. А това става с работа и доверие. Не с корупция, купуване на гласове и лъжи.

Източник: в. „Труд”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.