Home » Избрано

Българи в Испания не искат децата им да се връщат у нас

2011.07.19 Един коментар
Spread the love

Близо 2/3 от българските емигранти в Испания не биха стимулирали децата си да се завърнат в България, сочи изследване

Близо 2/3 от българските емигранти в Испания не биха стимулирали децата си да се завърнат в България.

Това сочат данните от изследване на Института за икономически изследвания (ИИИ) на БАН за миграционния модел в Испания, които бяха обявени днес на пресконференция в БТА.

Проучването е осъществено в периода май-юни и обхваща 506 наши сънародници, живеещи в 24 населени места в Испания.

Майките в по-голяма степен не искат децата им да се върнат у нас, което е симптом, че нещо в държавата ни не е наред, коментира доц. Веселин Минчев, зам.-директор на ИИИ.

Почти 3 на сто от българчетата в Испания не говорят български, а 15 на сто са със слаби познания по родния си език.

Близо 1/3 от родителите признават, че говорят на децата си на български, но те им отговарят на испански.

Над 70 на сто от сънародниците ни в Испания нямат намерение да се връщат в България – срещу 5 на сто, които обмислят подобна стъпка.

Основната заетост на българите в Испания е в хотелиерството – 15%, селското стопанство – 12%, и строителството – 11%.

Близо половината от анкетираните демонстрират много добро самочувствие и смятат, че по-нищо не се отличават от испанците.

Изглежда губим една творческа част от населението си, която е способна да се справя сама с проблемите, коментира Веселин Минчев.

Според статистиката средната възраст на българските емигранти в Испания е 36 години, като 23% на от тях са с висше образование.

Българите са третата най-голяма имигрантска група от европейски граждани в рамките на Европейския съюз, сочат скорошни данни на Евростат (Eurostat). България е и сред страните с повече емиграция, отколкото имиграция.

Не е лошо ние да произвеждаме качествени специалисти и да ги пращаме да работят навън, заяви наскоро премиерът Бойко Борисов. Той призна, че в чужбина медицинските специалисти, например, са по-високо платени, отколкото в собствената им държава.

По думите на премиера “дори трябва да стимулираме младите български лекари да работят в чужбина, защото по този начин ще рекламират страната ни”.

Източник: Vesti.bg

One Comment »

 • Mariana said:

  “Според Агенцията за българите в чужбина Испания се нарежда на второ място в света по български емигранти. Близо 170 000 души са се преселили там, като най-много са се установили във Валенсия. Най-голямата група емигранти остава в САЩ, където живеят над 300 000 българи. В Гърция са се преселили над 150 000 наши сънародници, а по 100 000 са в Италия, Германия и Великобритания.

  Данните от изследването контрастират с изказванията на вицепремиера Цветан Цветанов, който преди време обяви, че се наблюдава масово завръщане на емигранти – 450 хиляди от началото на кризата, и прогнозира, че до 2020 г. 60% от българите в чужбина ще са се прибрали в родината. […]

  Въпреки кризата сумите, с които българските емигранти подпомагат семействата си, се увеличават, макар и с малки темпове. От началото на годината до май сънародниците ни зад граница са изпратили 335.7 млн. евро, показват данни на централната банка. Това е с над 6 млн. евро. повече от получените пари за първите пет месеца на миналата година, когато те са били 329.5 млн. евро. Ръстът на годишна база е около 1.8%. Само за май 2011 г. общо паричните преводи от гастарбайтери възлизат на 77.4 млн. евро. Това е най-голямата сума за последните 12 месеца, сочи статистиката на БНБ.
  За цялата минала година емигрантите са превели у нас 759.6 млн. евро, което е внушителна сума на фона на данните на БНБ, според които само 50% от емигрантите пращат пари на роднините си в България.”

  Из
  http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=9712&sectionid=16&id=0000101

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.