Home » Избрано

3/4 от българите отчаяни за бъдещето

2011.07.01 Няма коментари
Spread the love

 

Кризата се отразява негативно на жизнения стандарт на 93% от българите. Над 3/4 от хората гледат с безразличие или отчаяние на бъдещето. Ентусиасти са 2.3%, 21% са оптимисти, а едва 1.5% са останали незасегнати от кризата. Това съобщи социологът Иво Желев, управител на агенция “ЕСТАТ”, цитиран от БГНЕС.

По последни данни на агенцията над 50% от българите смятат, че вината за настоящата икономическа ситуация в страната е поделена между бившите и настоящите управляващи. 16% категорично обвиняват предишното управление, а според 10% основната отговорност носи настоящият кабинет. 13% смятат, че проблемите със страната се дължат на външни фактори.

Като основен проблем на страната обаче се очертава безработицата. Така мислят около 32.2% от гражданите, според 22.5% – това е бедността, а за 15% проблемът е в икономическата криза. Назад в класацията остават корупцията и престъпността, които според Желев, се губят от фокуса на общественото внимание, защото на преден план излизат въпросите от социален характер.

21.4% от българите очакват състоянието на страната да се подобри. Според 32.1% то няма да се промени, но 38% очакват влошаване. Според Иво Желев, оптимисти са десните избиратели – тези на ГЕРБ и Синята коалиция. При останалия електорат доминира скептицизма. 

Прекратяването на произвола на монополистите, мобилните оператори и банките се определя като “изключително важно” от 73.5% от анкетираните. Ускореното изграждане на пътища – от 48.3%, а за 36% – изграждането на АЕЦ “Белене”.

 

Източник:  Фрог.нюз

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.