Home » Избрано

Започват дарителски акции на “Хранителна банка”

2011.06.08 Няма коментари
Spread the love

На 10 юни в два столични квартала започват първите дарителски акции на “Хранителната банка” у нас, съобщават от банката. Акциите са във връзка с благотворителната инициатива за осигуряване на спешна хранителна помощ на хора в тежка икономическа криза, наречена “Foodbank” (“Хранителнa банкa”). Инициативата е широко разпространена в Англия, където има над сто хранителни банки, и е първата такава извън пределите на Обединеното кралство. През юли в район Оборище в столицата ще отвори врати първият хранителен център у нас. Първоначално той ще помогне на самотните родители в районите на cтолицата Оборище, Средец и Триадица, като постепенно ще обхване и кварталите – Надежда, Левски, Дружба, Люлин и др. Целта на проекта е чрез дарителски акции, основно в магазините за хранителни стоки, да се събира храна от първа необходимост за крайно нуждаещи се хора, самотни родители и семейства в криза.

Как работи Foodbank

Foodbank помага на хората да дарят храна. Свързването с хората в криза се осъществява посредством партньорства с професионалисти в социалната сфера към общините, както и личните лекари, които ще разпространяват ваучерите за храна, според тяхната компетентна преценка. Срещу тях нуждаещите се ще могат да получат пакет храни от първа необходимост (ориз, боб, леща, брашно, захар, консерви и др.) от центровете на Foodbank.

Проблемът с глада у нас

По последните данни на Националният статистически институт (2008г.) една пета от българите живеят под прага на бедност от 276 лв. на човек на месец. Три пъти повече или близо 60% са тези, които са се определили като бедни през ноември 2010 г., сочи изследване на “Алфа рисърч”.
Вдъхновени от резултатите на организацията Тръсел Тръст (The Trussell Trust) в Англия, инициаторите на проекта у нас – фондация “Възможности за всеки”, вярват по този начин на взаимопомощ да ангажират общността за справяне с проблема с глада в самата нея.

Kaк мога да се включа
За да се осъществи тази благородна кауза обаче е нужно всеки да направи своята част, било то с доброволна помощ или даряване на хранителни продукти.
Ако желаете да сте от първите, които да подадете ръка на тази достойна инициатива заповядайте този петък, 10 юни след 18 ч. и събота 11 юни през деня пред магазини Фантастико на бул. Симеоновско шосе и в кв. Драгалевци.
Всеки, който желае ще получи на място списък с продукти, от които може да избере какво да купи и дари, както и да се запише с доброволна помощ.

За следващи инициативи на Foodbank следете сайта на организацията www.foodbank.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.