Home » Избрано

Парламентът прие закон за лустрация на дипломати

2011.06.23 Няма коментари
Spread the love

Парламентът прие на първо четене законови промени, които забраняват сътрудници на Държавна сигурност (ДС) да са посланици и да заемат ключови дипломатически позиции, съобщи “Дневник”.

От БСП се заканиха да “разгромят лустрацията” в Конституционния съд. Политици от ДПС и “Атака” обявиха, че подкрепят изчистването на дипломатическата служба от бивши агенти на ДС, но са против двойния стандарт – напомниха, че такива критерии няма нито за областните управители, нито за изпълнителната власт.

Така промените в закона подкрепиха 92 депутати от ГЕРБ, “Синята коалиция” и независими, 21 от БСП бяха против, а 7 от ДПС и 6 от “Атака” се въздържаха.

Внесените от външния министър Николай Младенов промени в Закона за дипломатическата служба предвиждат хора, сътрудничили на Държавна сигурност, да не могат да бъдат посланици, генерални консули и да заемат всички останали публични длъжности в дипломатическата служба.

До промените в закона се стигна, след като в края на миналата година комисията по досиетата оповести, че близо половината действащи и бивши посланици са били сътрудници на ДС, а президентът Георги Първанов отказа да ги отзове.

В двучасовата дискусия от БСП бяха най-критични към проекта. Атанас Мерджанов го нарече “опасен, лустрационен и предизборен”.

Мерджанов и колегата му Ангел Найденов обявиха още, че в проекта е заложена “тотална реполитизация и партизация на българската дипломатическа служба”.

Това законче се свежда до лу-стра-ци-я и ди-скри-ми-на-ци-я, другото е камуфлаж, каза депутатът от БСП и бивш конституционен съдия Любен Корнезов.

kafene.net

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.