Home » Избрано

“Офис сграда” ще прелети край Земята

2011.06.24 Няма коментари
Spread the love

 

Новооткрит астероид с такива размери ще премине на близко разстояние от Земята в понеделник, като ще се приближи 23 пъти повече от Луната

 

Новооткрит астероид с размерите на офис сграда ще премине на близко разстояние от Земята в понеделник, като ще се приближи 23 пъти повече от Луната.

Космическият камък ще премине на около 17 702 км от повърхността на нашата планета и ще излъчи ярка светлина, която ще може да бъде видяна през малък телескоп, обясняват специалисти.

Астероидът е бил забелязан едва в сряда от роботизиран телескоп в Ню Мексико, който сканира небето в търсене на подобни опасности.

Вчера беше издадено предупреждение от Международния астрономически съюз в Масачузетс.

Откритието беше потвърдено и от британския астроном Питър Бъртуисъл, който е откривал десетки астероиди от собствената си обсерватория.

Във Великобритания ще бъде ден, когато астероидът, наречен 2011 MD, премине на близко разстояние над южното полукълбо.
Астрономи в други части на света обаче, като Южна Америка, ще могат да видят как светва и избледнява за кратко време при бързото си преминаване през звездното небе.

Смята се, че астероидът е с диаметър между 9 и 45 метра.

На 8 ноември астероид с диаметър 400 м и тегло от 50 млн. тона, наречен 2005 YU55, се очаква да навлезе в орбитата на Луната.

Той ще премине на разстояние от едва 323 478 км и ще е най-големият обект, който някога се е приближавал толкова много до планетата ни.

 

Източник:  http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3911291

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.