Home » Избрано

Неделя на Светите Отци от Първия вселенски събор

2011.06.05 Няма коментари
Spread the love

Църквата почита на днешния ден паметта на светите Отци от Първия Вселенски събор, които утвърдиха в Никея първата част от православния Символ на вярата и съкрушиха нечестивата ерес на Арий.

Вселенски събор се нарича събрание на църковните пастири и учители по възможност от цялата Вселена. В Православната църква е имало всичко седем вселенски събора.

Първият вселенски събор e свикан от светия император Константин Велики в град Никея (Мала Азия) през 325 г., по времето на константинополския архиепископ Митрофан и римския папа Силвестър. В него участват 318 отци, сред които: свети Николай, архиепископ Мирликийски (честван на 6 декември); свети Спиридон, епископ Тримитунтски (честван на 12 декември); свети Атанасий Велики (честван на 18 януари и 2 май) и др. Светите отци и учители приемат двадесет канона (или постановления), потвърдени и допълнени от решенията на Втория вселенски събор (в Константинопол, 381 г.).

На Първия вселенски събор е приет, а после – допълнен от Втория вселенски събор, Символът на вярата, поради което се и нарича Никео-Цариградски символ на вярата, т.е. знак на нашата вяра, или кратко изложение на вярата. За прегледност Символът на вярата е разделен на 12 члена – първите седем от тях са съставени на Първия вселенски събор, а останалите (8-12 член) – на Втория вселенски събор.

За православния християнин е важно да знае Символа на вярата, за да знае в какво точно вярва и да бъде „всякога готов с кротост и боязън“ да отговори „всекиму”, който му поиска сметка за неговата надежда (1 Петр. 3: 15). Или, по думите на Господ Иисус Христос и неговия обет към Църквата: „ти си Петър (т.е. камък), и на тоя камък ще съградя църквата Си, ипортите адови няма да й надделеят“ (Матей 16: 18). Познанието на истините на вярата е необходимо, за да не се изпада в религиозни заблуждения, и защото правилната вяра води към правилен живот.

Също на Първия вселенски събор светите отци и учители на Църквата осъждат ереста на Арий, според която Иисус Христос не е единосъщен на Бог-Отец в Светата Троица.

Църковното възпоменание на Първия вселенски събор е на седмата Неделя след Пасха.

http://sveti-arhangel-mihail.dir.bg

Св. равноапостолен  Константин Велики и отците на Първия вселенски събор в Никея. Фреска в манастира Панагия Сумела (Sumela Monastery) в Турция.

Св. равноапостолен Константин Велики и отците на Първия вселенски събор в Никея. Фреска в манастира Панагия Сумела (Sumela Monastery) в Турция.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.