Home » Избрано

Имигранти: Искаме да прекараме остатъка от живота си в България

2011.06.14 Няма коментари
Spread the love

Имигранти споделиха, че се чувстват много добре в България, че харесват страната ни и, че усещат позитивно отношение от околните, на пресконференция по повод края на проекта „Мрежа за инфорамционни центрове за имигранти в България”.

„Хората в нашия център са високоинтелигентни, културни, оценили са нашата страна и въпреки трудностите в България са решили да останат тук. Ние сме чували думи от тези хора, че искат да умрат в България”, каза Ирина Буланова – ръководител на проекта.

„Когато дойдох в България не познавах никой. Благодарение на Центъра се запознах с много хора, които ми помогнаха да науча български език. Искам да продължа да уча езика. Проектът е много важен не само за чужденците, но и за всички. Той спомага за добрите взаимоотношения между хората,” каза Таня Кабанова, която е един от имигрантите, участвали в проекта.

Елена Шамаева от Русия говори за детския ансамбъл „Самоцветики”, на който тя е ръководител. Той е създаден през октомври миналата година със задача да съхрани руските народни традиции в България. „Децата пеят руски песни, танцуват и изучават руската култура. Ансамбълът се развива добре. Смятам, че следващата година ще има повече деца. Спечелихме награда на конкурса „Сладкопойна чучулига”, сподели ръководителката на „Самоцветики”, която е от 9 години в България.

На 17 юни ансамбълът ще вземе участие в концерта „Фолклорни ритми на морския бряг, който ще започне от 18.00 ч. на „Охлюва”.

Проектът „Мрежа от информационни центрове за имигранти в България” приключи. Той е реализиран с пари от Европейския фонд за интеграция на граждани от трети страни. За пет месеца над 200 имигранти са посетили бургаския център за имигранти, като 46 от тях са получили безплатно обучение по български език. С тях са проведени и консултации в помощ на интеграцията им в България.  Имигрантите са посетили и събития, свързани с българската история и култура.

Ръководителите на проекта заявиха, че имат желание да продължават работата си с имигрантите, като обявиха, че ако министерството обяви нов конкурс, ще заявят участие в него, за да получат финансова помощ, с която ще помагат на имигрантите.

www.gramofona.com

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.