Home » Избрано

“Фрийдъм хаус”: България направи крачка назад от демокрацията

2011.06.28 Няма коментари
Spread the love

Надолу слезе България по показателите “национално демократично управление” и “общо състояние на демокрацията” в годишния доклад “Страни в преход-2011”, за който информира “Дневник”. В доклада него американската неправителствена организация “Фрийдъм хаус” анализира състоянието през 2010г. на държавите от бившия СССР и сателитите му по 8 критерия.

По показателя “национално демократично управление” България и Унгария са страните от ЕС в групата на по-зле представителите спрямо 2009г. Останалите са Албания, Косово и Украйна.

Отново само България и Унгария от държавите в ЕС са се наредили сред 12-те отстъпващи по показателя “общо състояние на демокрацията”. Другите имена в групата са Албания, Армения, Азърбайджан, Беларус, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Черна гора, Русия и Украйна.

В частта за България, изготвена от Даниел Смилов и Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии, се вижда, че спрямо предходните години в България от 2003г. насам не е настъпила никаква промяна в състоянието на изборния процес. Гражданското общество не се е подобрило от 2006г. насам. Влошаването на медийната среда е спряло на ниво от 2008г. Демократичността на местното управление не се е подобрила от 2005г. насам. На независимостта на правораздаването и борбата с корупцията отново са дадени същите оценки като през 2008г.

Авторите изтъкват, че основните предизвикателства пред страната през миналата година са били икономически и справянето с кризата. В политически план те посочват като негативно събития раждането на движението АБВ. За медийната среда между другото се споменава продажбата на издателите на вестниците “Труд” и “24 часа”, както и подозренията за конфликт на интереси, които поражда участието на депутата от ДПС Делян Пеевски в собствеността на “Нова българска медийна група”.

Прогнозата за 2011г. е, че България ще е изправена пред предизвикателства на няколко фронта, като се отбелязва, че изходът от президентските избори наесен ще определи дали страната ще се придържа към досегашния модел на парламентарно управление с безпартиен държавен глава или към модел, в който президентът активно участва в партийната политика.

Като цяло в общата част на “Страни в преход-2011” се казва, че в държавите от бившия СССР расте дефицитът на демокрация.

kafene.net

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.