Home » Избрано

Евродепутатите подкрепиха влизането на България и Румъния в “Шенген”

2011.06.08 Няма коментари
Spread the love

 

Съветът на ЕС ще разгледа въпроса през септември

Eвродепутатите одобриха в сряда доклада за готовността на България и Румъния да се присъединят към Шенгенското пространство. Според документа, изготвен от португалския евродепутат Карлуш Коельо (ЕНП), двете страни са изпълнили техническите критерии и са готови да се присъединят.

487 депутати гласуваха “за”, 77 “против” и 29 “въздържал се”. В доклада като пожелателен срок за присъединяването на двете страни присъства 2011 година.

Следващото заседание на Съвета на ЕС, който има окончателната дума за членството на двете страни, е насрочено за утре в Люксембург. Развитие на процеса по присъединяването обаче е възможно на заседанието през септември, след като Европейската комисия публикува през юли годишния доклад по мониторинговия механизъм на ЕК в областта на правосъдието и вътрешния ден.

Решението за присъединяване се взима с пълен консенсус от страните членки, а Германия, Франция и други държави обявиха, че ще блокират присъединяването на София и Букурещ в Шенген, докато те не постигнат резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност.

Евентуалното присъединяване на България в Шенгенското пространство открито се обвързва със заключенията в предстоящия мониторингов доклад на ЕК в областта на правосъдието и вътрешния ред.

По време на дебата в Европейския парламент във вторник вечерта преобладаваха положителните оценки, но в залата прозвучаха и мнения, че Шенген е неспособен да се справи с последните предизвикателства по европейските граници, затова трябва да бъде ремонтиран, преди да бъде разширен, съобщи БТА.

Против се изказаха само представители на крайнодесни формации.

Еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом заяви, че Европейската комисия подкрепя заключенията на доклада за готовността на двете страни и отбеляза, че двете страни заслужиха доверието на ЕС.

“Темата трябва да остане приоритет, Съветът трябва да определи твърди дати за приемането на двете държави в Шенген, очаквам решението скоро”, добави Малмстрьом.

Сред най-ярките отрицателни мнения бе това на холандски евродепутат, според когото България и Румъния никога няма да бъдат готови за Шенген. По неговите думи гражданите на двете страни системно извършвали престъпления в неговата родина и отвличали холандци.

Негов колега от Великобритания добави, че едва когато караваните на стотиците хиляди български и румънски роми бъдат паркирани пред вратите на европейските политици, те ще си дадат сметка за реалния проблем.

Друг депутат заяви, че приемането на България и Румъния ще зарадва престъпниците от Изтока, които досега са преминавали незаконно границата на ЕС заради подкупни служители. Негов колега допълни, че нелегални мигранти, наркотици и отвлечени хора са пренасяни през границата на България с Турция.

 

Източник:   http://www.mediapool.bg/show/?storyid=180491&srcpos=3

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.