Home » Избрано

ЕК няма проблем с фирмите, предлагащи храни с различно качество в страните от ЕС

2011.06.06 Няма коментари
Spread the love

Компаниите не са длъжни да продават един и същ продукт под една и съща марка във всички държави в ЕС, заявиха от Европейската комисия

Обвиненията от потребителски организации, че мултинационалните компании продават продукти с по-ниско качество в Източна Европа, са безпочвени.

Това заявиха днес от Европейската комисия, като се обосноваха, че всяка компания е свободна да адаптира продуктите си за различните пазари.

Компаниите не са длъжни да продават един и същ продукт под една и съща марка във всички държави в ЕС, обясни говорителят на Джон Дали, еврокомисарят, отговорен за защитата на потребителите, цитиран от “ЮрАктив”.

Докато законодателството в ЕС по отношение на етикетите и безопасността е спазено, продуктите, предлагани в различните държави, могат да се различават, добави той.

По този начин компаниите могат да използват различни съставки и да продават продукцията си на различни крайни цени.

“ЮрАктив” припомня, че през април Словашката асоциация на потребителите откри, че на по-бедните пазари в ЕС се предлагат продукти с по-ниско качество.

Изданието пише и за писмото на българския министър на земеделието Мирослав Найденов до еврокомисар Дали, в което Найденов иска разследване на това дали в България се предлагат храни с по-ниско качество.

Говоритеят на еврокомисар Дали увери, че писмото на Найденов ще получи отговор. Той каза още, че има много примери доказващи, че не е нередно компаниите да адаптират продуктите си за различните пазари според вкуса, предпочитан от потребителите.

Според Европейската комисия е задължение на всяка държава да се увери, че на пазара й няма продукти, които вредят на здравето.

Според в. “Труд”, цитиран от “ЮрАктив”, Найденов е бил помолен да укроти критичното си отношение към производителите на хранителни продукти.

Министърът се беше заканил да повдигне въпроса на срещата на европейските земеделски  министри на 16 и 17 май. Според “Труд” обаче той е бил посъветван от външния министър Николай Младенов да не засяга темата.

Според кореспондента на вестника в Брюксел, който цитира Найденов, Младенов се опасявал, че мултинационалните компании ще отвърнат на огъня.

Източник: http://www.vesti.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.