Home » Избрано

Днес е най-дългият ден в годината

2011.06.21 Няма коментари
Spread the love

Днес, точно в в 20.16 часа ще настъпи астрономическото лято. Така днешният ден ще стане най-дългият в годината, като той ще продължи точно 15 часа и 19 минути.

В северното полукълбо днес ще бъде най-дългият ден през тази година, а в южното полукълбо ще бъде най-дългата нощ. В следствие на движението на Земята около Слънцето в определен момент от годината денят и нощта достигат своята максимална или минимална продължителност, обясни астрономът. Тези моменти се наричат слънцестоене. При лятното слънцестоене денят е с максимална продължителност, а нощта е с минимална.

Утре слънцето ще изгрее в в 5.49 часа, а ще залезе – в 21.08 часа. След 23 юни започва постепенното намаляване на продължителността на деня, въпреки че сме в началото на лятото. От 16 до 23 юни са дните с най-голяма продължителност тази година.

В народната митология най-дългият ден в годината обикновено се свързва с редица религиозни обреди, едни от тях са свързани с празника Еньовден, който се отбелязва на 24 юни.

Българите наричат празника Еньовден още Среди лето или Ден на слънцето, защото съвпада с лятното слънцестоене. Според народните вярвания на този ден „слънцето играе или трепти“, когато изгрява. Народните лечители твърдят, че събраните в ранно утро на Еньовден треви са най-лековити. Хората се изкачват по високите хълмове, гледат своите слънчеви сенки и по тях гадаят за здраве. От този ден слънцето започва бавно „да умира“ и годината да клони към зимата.

От векове в Деня на лятното слънцестоене хиляди хора се събират в района на 5000-годишните мегалити край Стоунхендж, за да отпразнуват най-дългия ден на годината. Мнозина са убедени, че действат магически сили, които влияят върху човешките възможности.

Десетки ентусиасти посрещнаха изгрева на Слънцето в 5.35 часа в най-дългия ден от годината в тракийското светилище над античния град Кабиле близо до Ямбол, основан преди близо 4 хиляди години,съобщи cross-bg.net. По време на лятното слънцестоене първите слънчеви лъчи огряват това място, за да осветят скалното изображение на богинята Кибела. От няколко години в деня на слънчевото слънцестоене на Зайчи връх се изкачват десетки жители на Ямбол, предвождани от астрономите от НАОП-Ямбол, за да зърнат изключителното събитие през изсечената от човешка ръка в скалите „мушка”. През нея, в дните на равноденствие, се вижда изгряващото слънце. При лятното слънцестоене от североизток слънцето преминава през процепа и огрява образа на богинята Кибела, изсечен върху една от скалите.

Вижте репортажа : http://tv7.bg/news/495832.html

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.