Home » Авторски страници

Димитър Бербатов награди талантливите български деца

2011.06.01 2 коментара
Spread the love

Berb04
На официална церемония на 31 май в НДК Фондация „Димитър Бербатов” награди най-успелите деца на България за 2010 г. Кампанията се провежда за трета поредна година. Състезателните категории бяха три: „Изкуство”, „Спорт” и „Наука”. Също толкова бяха и възрастовите групи на кандидатите: 1-4 клас, 5-8 клас, 9-12 клас. Във всяка категория имаше по 3-ма финалисти, които получиха грамоти, а победителите във всяка категория получиха стипендия и статуетка. Бяха раздадени и два приза за социална активност за проекти, свързани с екология. Освен за България, в отделните категории имаше отличия и за българчета, които учат в чужбина.

Директорката на българското училище в Лондон, Снежина Мечева, два пъти излезе на сцената. Първият път, за да получи наградата на своя ученичка, която не присъстваше. Тя поднесе на „бате Бербо”, както казват децата на Димитър Бербатов, едно огромно цвете. Вторият път излезе, за да подари на знаменитият футболист фланелка с подписите на учениците от лондонското училище. Тя разказа с гордост, че преди време Димитър Бербатов е подарил на училището фланелка със свой автограф, който учениците продали на търг, а събраната сума използвали за ремонт на школото.

Победителите:
в област Изкуства – Мартин Йорданов от Бургас, I-IV клас; Анна Първанова от Пловдив, V-VIII клас; Пламена Георгиева от Нови Пазар, IX-XII клас. В област Наука: Евгени Кайряков от Пловдив, I-IV клас; Емилиян Рогачев от София, V-VIII клас; Румен Христов от Шумен, IX-XII клас и Аннабел Минкова, Лондон, Великобритания – Български училища зад граница. В област Спорт: Петър Божилов от София, I-IV клас; Георгия Кадоглу от Варна, V-VIII клас; Тодор Христов от Бургас, IX-XII клас и Десислава Йорданова, Шарлот, Северна Каролина, САЩ – Български училища зад граница. Децата в специалната категория Социален проект: Биляна Андонова от София за България и Таня Ковачка от Лондон, Великобритания за Български училища зад граница получиха почетен плакет и възможността да прекарат един работен ден с представителя на UNICEF. Тази година се връчи поощрителна награда за социален проект на Николас- Александър Шрайф от Лондон, Великобритания за Български училища зад граница.

Водещ на вечерта беше Део, а спектакълът беше под режисурата на Камен Воденичаров.

Димитър Бербатов каза, че трудните моменти, в какъвто се намира той сега, само ни правят по-силни и затова трябва да продължим напред.

След края на церемонията по награждаването море от деца обградиха звездата на „Манчестър Юнайтед”, за да получат автограф и да си направят снимка за спомен.

Списък на всички номинирани може да видите тук – линк.

Проектът “Награди за успелите деца на България” – 2010 се осъществява със съдействието на Министерството на образованието, младежта и науката, Асоциацията на българските училища в чужбина и на UNICEF и с официалното медийно партньорство на: БГ Радио, БТА, bTV Media Group, FoxLife, в. “24 часа”, Камара за визуална комуникация и защита на околната среда, информационните сайтове Vesti.bg и Sportni.bg и www.Eurochicago.com. За проекта про-боно работят компания е//маркетинг и ПР агенция „Юнайтед Партнърс.
Тази година марката Gillette отново застава зад възможността да подкрепя постиженията на децата в областта на спорта. Компания „Данон-Сердика” АД подкрепя постиженията на децата в областта на Науката.

За Фондация “Димитър Бербатов“:
Фондация “Димитър Бербатов” е основана с Учредителен акт на дарение от 07. 04. 2008 г. от Димитър Бербатов, воден от желанието си да допринесе за личностното усъвършенстване и реализация на децата на България.
Основната мисия на Фондацията е всестранно да подпомага младите хора да се образоват, да развиват своите дарби и заложби, както и да им дава шанс да ги споделят със света. Фондацията се самоопределя за осъществяване на дейност в обществена полза. Тя е неправителствена, нерелигиозна и политически независима обществена организация.

Снимки и текст специално за Еврочикаго: Ивет Лолова

berb01a

berb02

Berb03

Видео: CSKASOFIAdotcom

2 коментара »

 • Pesho said:

  Наградиха хората, направили най-много за децата на България

  Националната мрежа за децата тази вечер раздаде първите по рода си награди за принос към живота и благосъстоянието на българските деца “Златна ябълка”, предаде репортер на БГНЕС. Целта на наградите е да популяризира необходимостта от специално внимание към децата и спазването на техните права на всички обществени равнища, както и да поощрява добрите практики. Голямата награда “Герой от приказките”отиде при Алекси Иванов и Делфините от Варна, които в края на миналата година, продавайки ръчно изработени картички успяха да съберат над 10 000 лева за две от стаите, предназначени за деца в Университетската болница в града. Община Варна се оказа и общината в България, която прави най-много за децата. В категориите за политици почетните статуетки отидоха при кмета на Търговище Красимир Мирев и при зам.-министъра на труда и социалната политика Валентина Симеонова. ОУ”Св.Св. Кирил и Методий” от село Царев брод, област Шумен взе наградата за училище, което допринася най-много за образованието и развитието на своите възпитаници. Награди на личности за принос към живота и опазването на правата на децата у нас бяха дадени и на медиите, спомогнали със своята работа за опазване на правата на децата. Информационна агенция БГНЕС бе една от трите онлайн медии, номинирани в категорията “Журналистически принос към правата на децата”. Наградата за журналист от печатна медия отиде при Дина Христова от вестник “Сега`, наградата за радио журналистика при Елена Бейкова от Дарик радио, а статуетката за телевизионна журналистика грабна Марина Евгениева от БТВ. За пръв път у нас 75 организации, институции и отделни личности бяха номинирани и оценявани спрямо цялостния си принос си към живота и благосъстоянието на децата в общо в 11 категории. Повече от месец от националната мрежа в нея се търсят обикновените хора, които всекидневно правят нещо значимо за децата, като от края на април до днес всеки можеше да номинира своя (или на своите деца) герой от приказките като разкаже неговата история на сайта на наградите “Златна ябълка”. /БГНЕС /

 • Pesho said:

  – Г-н Бербатов, медии и зрители се възхитиха, че въпреки тежката последна седмица намерихте сили да застанете под прожекторите заради талантливите деца на България. Какви средства е отделила вашата фондация за тях досега?

  – Това не е усилие, а удоволствие. И последната седмица няма нищо общо – церемонията се планира още от началото на годината. Няма как да съм обещал на децата и да не съм там, независимо как се чувствам.

  Само парадът в Манчестър наложи да изместим датата с един ден, но се радвам, че това не попречи на деца и родители от цялата страна да са в залата.

  А какви точно средства – аз не съм правил сметки.

  – Колко души работят във фондацията и как ви хрумна идеята за нея?

  – Фондацията съществува вече четвърта година. Идеята беше на Диди (Димитрина Ходжева, директор на фондацията), но обсъждахме дълго преди да стигнем до учредяването. Трябваше да сме сигурни, че това ще бъде организация, която ще се справи с нелеките задачи, които си поставя, защото иначе защо да го правя?

  Оказа се, че във фондацията имаме работа с чудесни резултати и аз съм много горд и с това си постижение.

  Освен хората, които са постоянно в офиса, има и много други, ние ги наричаме приятели, които без заплащане работят за нас – като пиар агенция “Юнайтед Партнърс” и други, няма да изброявам, защото са много и със сигурност ще пропусна някого.

  Силата на една организация не е само и дори не толкова в парите, колкото в способността и да обединява хората в името на каузата, която е избрала.

  Въпреки това, ако позволите, ще благодаря и на нашите по-големи дарители – “Данон”, “Жилет” и “Кока Кола”.

  – Част от малчуганите получиха стипендии. Какви са те и проследявате ли какво се случва с децата след като получат наградите си?

  – Децата получават по 120 лв. месечно. Проследяване не се налага, защото те сами са в постоянна връзка с нас – не само победителите, а всички деца, които са с одобрени номинации. Тези деца целогодишно кандидатстват за подкрепа, свързана с тяхното развитие и с участието им в различни форуми по света.

  – Имате ли за пример друга фондация в световен мащаб и как смятат да се развива вашата?

  – Не, това никога не е било предмет на обсъждане – дали и кой има фондация и каква. Най-вероятно има, изглежда ми естествено да е така.

  Аз винаги се стремя да следвам своя си стил и да харесвам това, което правя. Каузата на децата, които имат талант и го развиват е много близка до сърцето ми и не се интересувам дали има и друга такава по света.

  Ако не беше моята фондация, аз например нямаше да знам колко много са прекрасните талантливи и работливи деца в България! Това ме обнадеждава, че бъдещето на страната ни е в добри ръце.

  – Имате ли си любимец сред наградените и може ли да споделите някоя любопитна история, свързана с някой от малчуганите?

  – Ние оценяваме децата по измерими критерии. Любимец не е редно да имам, и дори да е така – нито бих го казал, нито пък това би повлияло по някакъв начин при оценяването.

  Има по-емоционални и по-спонтанни деца, които ни пишат повече, идват в офиса – няма как човек да не ги запомни и да не ги харесва. Но когато се стигне до конкурса, това се забравя!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.