Home » Авторски страници

1 юни е: Честит празник, деца! (Пикник в Чикаго)

2011.05.31 2 коментара
Spread the love

Международният ден на детето 1 юни води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година. Първи юни е официално обявен за Международен ден за защита на децата през 1949 г. Една година по-късно 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света.
Международният ден на детето 1 юни води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година. Първи юни е официално обявен за Международен ден за защита на децата през 1949 г. Една година по-късно 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света.

Днес започва и Национална кампания за ранно детско развитие: “Чуй ме сега! Утре може да е късно!”, организирана от УНИЦЕФ. Честит празник на всички деца!

ПИКНИКЪТ В ЧИКАГО ПОСЛУЧАЙ ПЪРВИ ЮНИ – ТРАДИЦИЯТА ОЦЕЛЯ ВЪПРЕКИ СТИХИИТЕ

Активистите на Българо-американският център за кулртурно наследство (ВАНС) замислиха традиционния пикник послучай Първи юни с размах. В неделята на 29 юни планираха нонстоп фиеста за малки и големи…
Имат опита – правят пикника вече за трети път. Идеята е великолепна – празник за децата в синхрон с българския Първи юни. Моментът не може да е по-удачен – една от първите, ако не първата, истински лятна неделя. Мястото – винаги досега на една от големите поляни на Bussy woods в Shaumburg. Зеленината е предостатъчна за стотици, за грилове, за игри за малки и големи. Прочутите кебапчета на Магазин „Младост“ димят и примамват отдалеко. Надбягване в чували, рисуване, сапунени мехури, състезания, рисунки по лицата – децата обикалят на рояци. Смях, любимите Морени, Боровец и вкусутии са винаги в изобилие, безплатно за всички малчугани. Волейбол за възрастни, „скара-бира“ (не каква да е), познати лица, приятели…Една релаксираща неделя в най-благодатните дни на не толкова благодатния чикагски климат. Винаги весело и шумно. Винаги добре организирано.
Тази година хората от ВАНС проявиха още повече въображение, осигурявайки незабравими дълги часове забавление за децата на всички възрасти – масивен надуваем батут с пързалки, клоун, истински (почти) татуровки. Всичко друго – от „Скара-бирата“, до наградите за малки и големи, както винаги беше налице. Съдейки по имайлите, броят на хората на пикника, щеше да удари рекорд. Ако…Ако не беше дъжда! И то не дъжд като дъжд, а стихия, в която небето се разцепи отворено и изля тонове вода за часове, агенциите за бедствия биха тревога и официално предупреха за страховити грамотевични бури и наводнения нашир и длъж в Голямо Чикаго. Поляните и алеите на Bussie Woods подгизнаха за минути и …Пикникът на ВАНС послучай Първи юни започна и завърши с мъничък (смел и сърцат) процент от очакваните над 500 човека, подслонени под керемидения навес, като под гъбката в любимата българска приказка. Димът от кебапчетата на „Младост“ – самотен признак на човешко присъствие в удавения, огромен парк…
Събитие за над 500 човека е признак на общност в действие. Трябва да има организатор – ентусиазмът и часовете на планиране, осигуряване, координиране. Трябва да има бизнеси за финансово рамо. Медии, които да огласят. Доброволци, да помагат на място защото им е по сърце, на доброволни начала. Хора от общността, много за предпочитане, които се отзовават с присъствието и портфейла си.
Дъждовната стихия осуети само последното.
Браво за ентусиазма и постоянството на хората от ВАНС!
Браво за щедростта на спонсорите! Голямо Благодаря на главния спонсор – Amerifreight и на магазин „Младост“. Наградите за деца – възможни благодарение на Ансамбъл „Хоро“, Танцов състав „Верея“, ВАНС, Eurochicago.com, Студио М Таtoos.
Благодаррност на медиите за подкрепата – Вестник„България Сега“, www. Еurochicago.com и Вестник„Старт“.

Автор: Надя Едрева

piknik

2 коментара »

 • Pesho said:

  Първи юни
  Юлия Иванова

  О, светъл ден за теб и мен,
  елате да празнуваме!
  Горещи са сърцата ни,
  усмихнати лицата ни…

  От всеки кът и всеки път,
  и време да не губим…
  Изпълнени площадите
  очакват ни с наградите.

  С родители, учители
  години все се учим
  в игрите да се радваме,
  дори когато падаме.

  В ранен час елате с нас,
  сияйна е зората.
  Ще пеем, ще танцуваме,
  света ще нарисуваме…

  Различни по цвят от целия свят
  добрички сме, децата.
  Подайте си ръце
  омразата да спрем!

  Ний утрото сме над Земята!

  http://www.az-deteto.bg/

 • Vladi Trankolov said:

  Kak razbrahte che na 29 June e valqlo? Ako imate takiva sposobnosti, molq da mi predskajete i drugi newta… Vse pak nqma li da ima povtorenie na picknic-a?

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.