Home » Избрано

Българка изобрети обувки с подвижни токчета

2011.06.29 Няма коментари
Spread the love

 

 

Българската бизнес дама Маргарита Тенева-Митева изобрети първите по рода си сменяеми токчета за дамски обувки. Те бяха представени вчера в Русе на българо-румънска конференция по бизнес иновации. Революционният модел има съвсем прост механизъм. От долната страна на меката платформа на обувката има два стоманени отвора, които са сцепени по дължина. При поставянето на токчето те го хващат здраво и не му позволяват да излиза. Освен това стабилността на тока се увеличава и от силен магнит. 

Като делова дама Маргарита често изпитвала неудобство от носенето на обувки с високи токчета. Още по-некомфортно се чувствала, когато се налагало след срещи да седне зад волана и да шофира. Носенето на допълнителен чифт я притеснявало, а и не винаги това било възможно. Така стигнала до идеята за изработването на практични обувки, чиито токчета могат да се сменят за секунди. Възможността токчетата да се носят в дамска чанта увеличавала удобството на модела. Освен това се спестявали и средства за купуването на нов чифт обувки.

Маргарита Митева представила модела в Патентното ведомство през миналата година. В продължение на месеци специалистите проучвали дали той не е известен някъде другаде по света. След като не установили аналог, през декември миналата година издали на авторката документ за полезен модел.

Изобретателката се надява българските мениджъри да проявят интерес към обувките със сменящи се токчета и да се престрашат да ги пуснат в производство.

 

Жанета Йорданова, в. “Монитор”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.