Home » Избрано

Слагат американски радар на връх „Ботев”

2011.05.27 Няма коментари
Spread the love
Разполагането на американски радар част от противоракетния щит на НАТО на връх „Ботев” ще бъде обсъдено на форум на Алианса във Варна. Досега не се предвиждаше да се разположи система в България, но Турция е отказала да я разположи на своя територия.

Според в. “Стандарт” предложението се съдържа в доклад на висшия натовец Реймонд Кноп, който ще бъде прочетен на Парламентарната асамблея на Алианса във Варна. Радарът на родния връх трябва да бъде разположен до края на 2013 г.

Идеята е противоракетният щит да ползва локатори в Румъния и България, които да насочват прехващачи, разположени на кораби в Средиземно море.

В доклада, с който “Стандарт” разполага, се посочва, че първоначалните намерения на НАТО и САЩ да използват радарите на Турция за прихващане на балистични ракети засега нямат развитие и преговорите са затруднени.

Според дипломатически източници Анкара е приела доктрина за добросъседство и не иска нейните радари да бъдат използвани срещу евентуални военни действия към Иран или други съседни държави. Спор има и кой ще управлява радарите, ако те бъдат включени в ракетния щит, но са собственост на турската страна.

Ако все пак не се стигне до споразумение за радара в България, в натовския доклад се предлагат още две алтернативи за разполагането му – Украйна и Грузия.

Дипломати обаче са категорични, че тези варианта са нереалистични поради съседството на двете държави с Русия, която вече е доста изнервена от изграждането на ракетния щит.

Източник: http://www.bnews.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.