Home » Избрано

Рекордни въглеродни емисии застрашават климата

2011.05.30 Няма коментари
Spread the love

Най-сериозната глобална рецесия от 80 години насам е имала минимален ефект върху вредните емисии.

Миналата година рекордните 30.6 гигатона въглероден диоксид са били изхвърлени в атмосферата.

Емисиите на парникови газове са се увеличили с рекордно количество през изминалата година, до най-голямото изхвърляне на въглерод в историята, поставяйки надеждите за запазване на глобалното затопляне на безопасни нива извън предела на възможностите.

Това гласи документ с непубликувани оценки на Международната агенция по енергетика (МАЕ), пише вестник „Гардиън“, цитиран от БТА.

Шоковото увеличение означава, че целта за предотвратяване повишаването на температурата с повече от 2 градуса, което според учените е прагът пред потенциални „опасни климатични промени“ – вероятно е само „добра утопия“, според главния икономист на агенцията Фатих Бирол.

Данните показват още, че най-сериозната глобална рецесия от 80 години насам е имала минимален ефект върху вредните емисии, обратно на някои предвиждания.

Миналата година рекордните 30.6 гигатона въглероден диоксид са били изхвърлени в атмосферата основно от изгарянето на изкопаеми горива. Това е увеличение с 1.6 гигатона спрямо 2009 г., според оценките на МАЕ, считани за стандарт в данните за емисиите.

Източник: http://science.actualno.com

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.