Home » Избрано

КС вероятно ще отмени изискването за уседналост и онлайн гласуването

2011.05.03 Няма коментари
Spread the love

Автор: Полина Паунова

Конституционният съд най-вероятно ще отхвърли залегналия в новия Изборен кодекс срок за уседналост 10 месеца и ще го намали на 6 месеца. Мотивът ще бъде, че не може така рязко да се увеличава изискуемият срок. Това научи Mediapool от отлично информирани източници, преди да бъде огласено самото официално решение на КС.

Според новия Изборен кодекс, който парламентът прие ударно в края на миналата година, за кмет ще могат да гласуват само тези граждани, които са живели в съответната община поне 10 месеца. Това изискване трябва да важи за местните избори, които ще се проведат тази есен. Законът предвижда на следващите местни избори, които трябва да се проведат през 2015 година, изискванията да бъдат още по-строги. Законодателят прецени, че тогава времевото изискване за уседналост ще бъде една година.

Именно изискването за уседналост 12 месеца залегна в искането за тълкуване от Конституционния съд. КС бе сезиран от бившите коалиционни партньори от ДПС и БСП. По този начин обаче опозицията оспорва както срока от една година така и записаните в преходните и заключителните разпоредби на кодекса 10 месеца. Такъв срок фигурира и в доскоро действалия Закон за местните избори.

Конституционните съдии смятат да се мотивират със стандартите на ПАСЕ и Венецианската комисия, които изискват регистрациите на гласоподавателите да са направени половин година по-рано.

След решение, че 10 месечната уседналост противоречи на основния закон, парламентът ще трябва да запише в Изборния кодекс тълкуването, предложено от КС. Ако пък депутатите не се съобразят, за местните избори на есен ограничение в месеците уседналост няма да има.

Освен това КС най-вероятно ще отмени и електронното гласуване. Членове на КС са на мнение, че текстът, който влезе в кодекса предимно по настояване на десните, може да предизвика объркване в изборните резултати.

Мотивът за решението ще бъде защитен и със скорошното отсъждане на Конституционния съд в Германия, който забрани използването компютърна техника, чрез която става гласуването по електронен път. Немските юристи преценили, че тази система не дава възможност за алтернативен контрол.

Въпреки, че Конституционният съд няма определен срок, в който трябва да обяви тълкуването си, се очаква то да излезе преди посещението на представители на Венецианската комисия у нас. Представителите на комисията поискаха от управляващите проекта за Изборен кодекс в края на миналата година и се очаква посещението им в България на 12 и 13 май. Очаква се те да проведат срещи с ЦИК, парламентарните групи, правната комисия в парламента и НСОРБ.

Източник: http://www.mediapool.bg/

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.