Home » Избрано

ГЕРБ си подготвя почвата за служебна победа на вота

2011.05.30 Няма коментари
Spread the love

Управляващите не само си осигуриха мнозинство в избирателните комисии, но се подсигуряват и на съдебния фронт

В България никога не е имало избори, в които управляващата партия да не е била обвинявана в това, че ги манипулира и фалшифицира. Като се почне от славните времена на Гочоолу и Дочоолу и се стигне до продължаващия повече от 20 години демократичен преход. Обвинения, че се опитва да си осигури служебна победа на вота, вече валят и към ГЕРБ. И най-големият проблем е, че тези обвинения никак не са лишени от известни основания.

В ЦИК и в останалите избирателни комисии по региони ГЕРБ и „Атака“ ще имат мнозинство. Това не е голяма новина, тъй като преди това подобно мнозинство имаше тройната коалиция, преди нея двойната и т.н. Управляващите обаче назначиха ЦИК с мандат от 5 години. Сегашната комисия ще се грижи и за следващите парламентарни избори през 2013 г.

ЦИК с мандат от 5 години е доста половинчато решение на иначе нелошата идея за постоянна изборна администрация. Но със сигурност тази ЦИК гарантира влияние на ГЕРБ върху изборния процес за по-дълъг период в сравнение с управляващите партии досега. В изборния кодекс имаше и текст, според който всяка партия може да оттегли своя представител в ЦИК. Този текст щеше да принуди членовете на Централната избирателна комисия да бъдат по-лоялни към партията и да са по-малко загрижени за строгото съблюдаване на закона. Разпоредбата бе отменена от Конституционния съд, но въпреки това самото й вписване в кодекса е достатъчно показателно за начина на мислене на мнозинството.

Изборната администрация винаги е била малко или много зависима от управляващите. Все още е пресен споменът как ако зависеше от ЦИК, „Синята коалиция“ дори нямаше да се яви на избори през 2009 г. В този случай съдебната власт, и по-специално Върховният административен съд (ВАС), влезе в своята роля на последна инстанция при подобни спорове. Но вече има опасения, че ГЕРБ се опитва да овладее и съда, за да си подсигури благоприятни решения по спорни изборни казуси. Преди няколко месеца парламентът прие поправка в закона за съдебната власт, която позволява на шефа на ВАС да командирова в съда магистрати не само от административни, но и от всички останали съдилища. Промяната бе предложена между първо и второ четене без ясен вносител и мина без дебати. Вече се появяват и сигнали, че управляващите назначават свои близки в четвърто отделение на ВАС, което се занимава с изборните дела. При това, възползвайки се точно от тази поправка в закона, тъй като става дума за хора без опит в административното правораздаване.

Депутатът от ГЕРБ Емил Радев също направи опит да прокара извънредни правомощия на шефа на ВАС, свързани с изборите. Идеята бе той да може да мести и командирова съдии от административни съдилища по свое усмотрение, без да се съобразява с тяхното желание и с решението на пленума. В същото време съпругата на Радев – Мария, спечели конкурс за главен секретар на ВАС, което е най-високата административна длъжност. А главният секретар ръководи работата на администрацията на ВАС и е пряко подчинен на председателя на съда. Конфликт на интереси и съмнения за злоупотреба с власт! Откъдето и да го погледнеш! По тази промяна обаче стана скандал в правната комисия и в крайна сметка тя не мина.

Герберите успяха да заострят общественото внимание към себе си и с други свои инициативи. Назначаването на вътрешния министър Цветан Цветанов за шеф на предизборния щаб на ГЕРБ например направи много лошо впечатление. Целият Изборен кодекс изобилства от текстове, за които има съмнения и подозрения, че са в полза на управляващите. Най-малките села например няма да избират свои кметове. Отдавна е известно, че те са зона на влияние на БСП. Районите в големите градове също няма да могат да избират свои кметове. Така ГЕРБ си гарантираха, че ако успеят да имат мнозинство в СОС например, няма да им се налага да се съобразяват по районите с кметове от други партии. Ако се вярва на клюките, в отиващия си вече мандат в София по-голям проблем на ГЕРБ са създавали техните собствени районни кметове, които също са пряко избрани. И с тази поправка управляващите искат да се предпазят най-вече от разномислещи хора в своите редици. Каквато и да е причината, резултатът е по-малко демокрация и повече партийни пазарлъци в управлението на Столична община.

В последните години не е имало управляваща партия, която да е спечелила от подобни хитрувания. Едва ли и ГЕРБ ще има кой знае каква полза от тях. Но управляващите определено не направиха всичко, което зависи от тях, за да не витаят съмнения около изборния процес у нас. Фактът, че представители на европейски институции открито заявяват, че ще е добре, ако на изборите наесен има наблюдатели от ЕС, е достатъчно красноречив.

Любен Обретенов

http://www.segabg.com

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.