Home » Избрано

Хляб и сол, параноя и морал

2011.04.14 Няма коментари
Spread the love

Автор: Цветозар Томов /Редута.бг/

“Докато народът ме посреща с хляб и сол, значи всичко е наред”

Бойко Борисов

Любимият ни премиер обича празненствата. Обича ритуалите на властта. През ден-два разбираме къде и коя нова лента е прерязал. Ето как:

«Когато свещенодейства с ножицата, Борисов сръчно нарязва лентата на малки парчета и ги раздава като подарък на хората около него. Ако не стигнат за всички, бърка в джоба и вади лентички, останали му от откриването на предишния обект. Понякога размахва ножицата и весело се провиква: “Има ли някой за подстригване?” («24 часа», 27.10.2010).

Аз съм стар мърморко, който побеснява от такива сцени. И може би, понякога несправедливо, вижда във всяка от тях поредната клинична проява на манията за величие, обзела този болен човек. Ножицата в ръката му ми прилича на миниатюрна гилотина, а не на плюсче, както би казала Любослава Русева, ако е в оптимистично настроение.

Но, както пък твърди самият владетел, народът го посреща с хляб и сол. По стар славянски обичай. И ето какво става:

Каква е тази сцена? Народен любимец храни гладна девойка? Колко мило. Но защо не се усмихва, както на горната снимка, а е такъв съсредоточен и намръщен? Старият мърморко в мен веднага се сеща, че манията за величие има своя дружка – манията за преследване. Дали пък не го е страх да опита от погачата и иска първо да види ще й се случи ли нещо на девойката?

Хайде, хайде, ставам нещо прекалено подозрителен. Да видим някъде другаде – човекът често реже ленти и го черпят с хляб и сол.

Ето другаде:

И другаде:

И още:

Тук премиерът не изглежда много учтив. Може да е случайно. Я да видим на още едно място:

Потърсете и вие. И ще се убедите, че винаги, когато вездесъщият премиер открива обекти, реже ленти и му поднасят погачи, той отчупва парчето хляб и го пъха, понякога грубоватичко, в устата на девойката, която му поднася погачата. Според мен човекът страда от добре описано психическо разстройство, което го подтиква, подобно на множество от средновековните му предшественици, да отказва да приема храна, която не е опитана от друг. Вижте тези двама достопочтени политически мъже на последната снимка и опитното зайче пред тях. Чакате ли ги още да оправят България?

Аз не съм първият, забелязал този странен премиерски навик. Обърна ми внимание един мой приятел, който обаче поиска да не споменавам името му, след като му казах, че ще пиша по темата. Той се е потресъл, когато го е забелязал. Както и аз.

Оказа се, обаче, че ноу-хауто на премиера е забелязано и от наблюдателна журналистка от 24 часа, която по този повод е написала пре-любопитен текст с по-различна от моята интерпретация. Вече го цитирах, ето още един цитат:

«Бойко Борисов внесе допълнително настроение в този стар народен обичай, горещо обичан от всички управляващи. Какво прави той? Отчупва от питката, топва я леко в солта и ловко пъхва залъка в устата на изненаданата девойка, която държи подноса.»

А ето и разказите на три опитни зайчета, цитирани от «24 часа»:

Марчела Помакова, студентка по право в Русе:

Премиерът Бойко Борисов ме изненада и при поднасянето на питата отчупи залък, който ми подаде с думите: “Първо ти! На мен охраната ми първа опитва храната, преди да ям аз.” За миг се смутих, но преглътнах залъка.

Гергана Георгиева, ученичка в 11-и клас в езикова гимназия:

Разбрахме се с останалите две момичета от ансамбъла те да са с лентата, а аз взех питата. После ме предупредиха, че Бойко Борисов винаги така прави (подава залъка – б. р.) и не бива да се дърпам. Още помня вълнението, което изпитах, защото много харесвам Борисов.

Отчупи си и ми подаде питата в устата. Аз го попитах:”Вие няма ли да си вземете? Стига сме яли, сега да си свършим работата и да си ходим после. По протокол от погачата трябваше да хапнат още вицепремиерът Цветанов и министър Росен Плевнелиев. След припрените реплики на премиера те се разпръснаха, настана суматоха и единствено кметът Румен Рашев хапна за здраве.

Цветелина Митева, танцьорка в Капанския ансамбъл:

Обичаш ли мед, ме попита премиерът. Отговорих му, че обичам. Той отчупи голямо парче от питката, която му поднесох, и ми го подаде. Стана ми приятно, защото го приех като жест към мен. Участвала съм в официални церемонии и съм поднасяла питки, но никога на толкова високо равнище. Досега никой от официалните лица не е подавал залък на мен, винаги те са си го изяждали.

Обяснението на стария мърморко за тази мила странност на премиера е просто: параноя плюс липса на елементарен човешки морал плюс мания за величие. Ако не беше параноик, Борисов щеше просто да си хапва парче пита като всички режещи ленти властници. Ако имаше елементарен човешки морал, но се притеснява да не го отровят с погачата, нямаше да я пъха в устата на девойката срещу него. Ако не страдаше от мания за величие, щеше да избягва такива ритуали.

Може и да не съм прав. Може и да подценявам риска вражите сили да посегнат на безценния живот на премиера по този начин и той просто да проявява здрав разум, като не опитва погачата. Де да знам, на мен това ми изглежда абсурдно, но да приемем, че това е нормална грежа за сигурността. Ако е така обаче, защо трябва да се рискува живота и здравето на горките влюбени в бате Бойко момиченца? Накрая, ако е толкова рисково рязането на ленти и свързания с него ритуал, да вземем да се откажем, а? Но пък обичаме да режем ленти. Какво там значат някакви си девойки.

Остава още една версия – най-оптимистичната. Аз просто не разбирам дълбоката премиерска душа и символиката на това пъхане на парче пита в устата на гладна за премиерска ласка девойка. Както пише «24 часа»:

«При Бойко Борисов обаче традициите не са това, което бяха. Със замах той дописва обичаите, нравите, обредите и историята дори.»

Източник: http://www.reduta.bg/

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.