Home » Авторски страници

Българи от чужбина предупреждават: Оповестената от ПП “Другата България” инициатива за преброяване на българите в чужбина е опасна и незаконна

2011.04.10 10 коментара
Spread the love

Становище, на Временните Обществени съвети на българите в чужбина относно инициативата за преброяване на българите в чужбина и “мъртвите души” в избирателните списъци

Временните обществени съвети на българите в чужбина предупреждават, че оповестената от партия Другата България инициатива за преброяване на българите в чужбина е опасна и незаконна.

Сам по себе си фактът, че една политическа партия организира преброяване на населението е абсурден.

От техническа гледна точка, има опасност за личните данни на анкетираните, тъй като страницата, на която се извършва преброяването не е защитена с цифров сертификат. Личните данни, които се въвеждат циркулират в открит вид в Интернет и могат да бъдат прихванати и използвани от недобросъвестни лица.

Инициативата е незаконна, тъй като в сайта липсват реквизитите на регистриран администратор на лични даннисъгласно Закона за Защита на Личните Данни (ЗЗЛД). Липсва информация за правото на достъп и корекции в събраните лични данни. Не е ясно как ще се съхраняват и използват тези данни и какви са гаранциите, че с тях няма да бъде злоупотребено, вкл. за политически цели.

Ние изразяваме своето недоумение от факта, че Държавната Агенция за Българите в Чужбина (ДАБЧ) като държавна институция подкрепя тази опасна и незаконна инициатива, от която Националният Статистически Институт (НСИ) изрично се дистанцира.

Временните Обществени Съвети на Българите в Чужбина настояват държавните институции да се разграничат от съмнителната самоинициатива и компетентните органи да разследват дали не се извършва закононарушение по смисъла ЗЗЛД.

Необходимостта от едно подобно преброяване също е спорна. Резултатът от преброяването на българските граждани, живеещи в страната и съпоставянето с регистрите за гражданско състояние на ГРАО дават правдоподобни цифри за броя на българите, живеещи извън страната. Това са над един милион души, с чието волеизлияние редовно се злоупотребява на избори. За да се избегнат злоупотребите настояваме да се въведеактивна регистрация на избирателите в страната през интернет, така че да бъдат изчистени “мъртвите души” от избирателните списъци.

Добра или лоша, вече имаме 20 годишна практика на гласуване в чужбина и натрупан опит. Държавата разполага с избирателните списъци от секциите в чужбина, знае се къде (и дори кои) български граждани гласуват и къде не. Отсъствието на постоянни избирателни списъци в чужбина е друг парадокс на българската избирателна система, който допълнително обезкуражава българските граждани да гласуват.

Само преди няколко дни Националният Статистически Институт публикува официални данни за емиграцията на българското население през периода 1992-2011.  Тези официални данни задължават правителството да внесе, в съотвествие с член 26 ал. 1 от Конституцията на Р България, законови промени в избирателния Кодекс, които да позволят създаването на отделен многомандатен избирателен район – чужбина, в който 1/7 от избирателите да могат да гласуват за кандидати, които да ги представляват.

Настояваме също за бързо въвеждане на електронно гласуване, достъпно за българите в чужбина.
Настояваме за равно право на вот на всички български граждани, където и да се намират.

България не свършва на граничния пункт, България е там, където има българи.

Източник: http://www.globalbulgaria.org/10 коментара »

 • Тонимир Велебралски said:

  Много ме съмнява да има каквато и да е опасност по преброяването. Дори и да няма такъв сертификат със сигурност от партията са регистрирани като администратор на лични данни, така че не виждам какъв е проблема.

 • Иван Панов said:

  Значи тези така секретни лични данни, за които става дума тука, са сведени само до трите имена и E-mail – всеки може да си ги измисли дори. Не се изисква ЕГН, не се изисква адрес и номер на паспорт или личната карта. Не мога да разбера какво толкова сте ги подхванали, че искат да злоупотребяват?! Та дори във Facebook хората доброволно качват много повече лична информация за себе си, която е достъпна за всеки. Тази статия е неоснователна.

 • Диана said:

  “Личните данни, които се въвеждат циркулират в открит вид в Интернет и могат да бъдат прихванати и използвани от недобросъвестни лица.” Това не може да бъде достатъчна причина за да обвинят партията в злоупотреба с личните данни, защото в интернет пространството могат да се намерят лични данни на хора, които са си ги качили. Ето какво намерих в интернет :
  “Личните данни се намират лесно в интернет. Там са ЕГН-тата на всички министри и банкови шефове. Най-често източници са Търговският регистър, документи на съдия-изпълнители или протоколи от учредителни събрания.

  “Мрежата е рай за измамниците. Те сканират ЕГН-та на хора с чисто минало и високи доходи и ги продават срещу 1000 лв. Купувачите обикновено са специалисти във финансовите афери. В резултат много българи осъмват с източени банкови сметки, продадени апартаменти или с огромни кредити.”
  Ако някой иска да злоупотреби, има хиляди начини да го направи.
  И в този сайт наистина не се иска нищо друго освен трите имена – не е достатъчно за да злоупотреби човек, според мен!

 • Антипартиец said:

  БСП “НАЗНАЧАВА” АГЕНТИ НА РАБОТА ВЪВ ФОРУМИ, ТУИТЪР И ФЕЙСБУК

  учейки се от ГЕРБ и от опита на партия “Другата България”, за която по форумите пишат под различни имена две платени секретарки за по 150 евро на месец, придавайки гражданска активност и подкрепа за измисления патриот с многото имена, на който кукловодите му ще му бият шута щом изпадне и от политиката.

  9 април 2011 г. /БЛИЦ и Медияпул/

  БСП смята да заложи на онлайн кампания, която да гарантира силно присъствие на партията в социалните мрежи Фейсбук и Туитър, както и хвалби за социалистите по форумите в интернет. Това предвижда разработената от Антон Кутев предизборна стратегия, която да обхваща глобалната мрежа.
  Платформата, разписана от депутата, има две плоскости – обща политика и политика по места. Идеята на Кутев е левицата да обхване национални местни форуми, най-често медийни, в които се отразява дейността на БСП.

  Във всеки град местната организация на социалистите ще избере между 10 и 15 “млади и образовани хора”, предвижа още планът на Кутев. Всеки един от тях ще пише в различна сфера. Някои ще имат за задача да хвалят кандидата за кмет на партията, а други да се застъпват пред останалите юзъри за идеите на БСП и “да ги обясняват”.

  На национално ниво също ще има екип от 15 души, които да следят работата на “колегите си” и от своя страна да защитават партийните цели във форумите на националните медии.

  Въпреки че според БСП планът им за онлайн кампания, с която да привличат в редиците си младите хора, е особено иновативен, подобни организирани от ГЕРБ онлайн групички, действат вече от няколко месеца.

  После оформените идеи ще бъдат спускани до представителите на левицата по места, а изпълнението им ще бъде следено.

  В БСП са решили и да подготвят “платформа” от няколко интернет страници, едната от които вече е готова: azprotestiram.com

  Според идеята на Кутев още БСП ще си създаде профил в Туитър, откъдето да изпраща “кратки и ясни послания”, както и “разрития за ГЕРБ”. Също така левицата ще се опита да синхронизира действията си във Фейсбук. “Към момента има десетки групи за оставка на Бойко Борисов – целта ни е да обединим всичко това, за да не се получава такова разпокъсване, а и да имаме реален индикатор за бройки”, обясниха от Изпълнителното бюро на БСП.

  Реализацията на проекта ще струва няколко хиляди лева на месец, но окончателният бюджет, който ще бъде одобрен от тясното партийно ръководство, не е ясен, а може и да бъде разширяван.

 • Диана said:

  На мен това ми звучи доста глупаво, кой би се занимавал с подобна дейност? Чак толкова много абсурди да стават в България? Не мисля….

 • Admin said:

  Диана, специално за теб имам един въпрос – би ли казала къде живееш зад граница и защо пишеш от България сега?

 • Диана said:

  Не съм казала, че живея зад граница. Забранено ли е да се пише тук от хора, които са в България??? Някаква дискиминация и ограничения ли има тук??? Аз като гледам никой друг не пише, а вие и мен искате да изгоните….

 • капитана said:

  Какви са тези Временните Обществени съвети на българите в чужбина, Кой и кога ги е избирал? Нужно е да ни се обясни, сред емигрантските среди почти нищо не се знае, даже има такова мнение че нещо не е наред

 • Kossara said:

  Абсолютно има сертификат страницата. Валиден SSL сертификат. Лъжи на агентите на ДС са това.

 • Жельо Георгиев said:

  Малко информация за хората,които плюят срещу партия \”Другата България\”и нейната патриотична дейност.Първо-Асен Йорданов,основателят на \”Бивол\”.Доносник,с водещ офицер Тодор Арнаудов,бивш началник на ДС Бургас!Също Атанас Чобанов завършил образованието си в Москва,член на БКП,доносник на ДС с работен псевдоним \”Франсето\”.За него могат да бъдат попитани приятелите от Париж и Щатите… Женен е за рускиня,чиито баща е офицер от КГБ.Ако някой може,дори теоритично да си представи,че тези хора биха могли да говорят истината за каквото и да е,нека чете техните коментари.Мисля обаче,че всички трезво мислещи българи без психични отклонения,могат само да се посмеят над шизофреничните зловония на агентите от ДС,които никога не стават\”бивши\”…
  Прекалено много се занимахме с човечета-ментета,които не го заслужават,затова спирам до тук.Българи четете,но и мислете…!!!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.