Home » Авторски страници

Очаквайте в Чикаго – ФОРУМ НА БЪЛГАРСКИТЕ УЧИЛИЩА

2011.03.30 Един коментар
Spread the love

БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ И КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР “ДЖОН АТАНАСОВ”, ЧИКАГО
АСОЦИАЦИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ УЧИЛИЩА В ЧУЖБИНА

с подкрепата на:
ПОСОЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ВЪВ ВАШИНГТОН, САЩ
ГЕНЕРАЛНОТО КОНСУЛСТВО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ В ЧИКАГО, САЩ

в съорганизаторство с:
БЪЛГАРО-АМЕРИКАНСКАТА АСОЦИАЦИЯ, ЧИКАГО
БЪЛГАРО–АМЕРИКАНСКИЯ ЦЕНТЪР ЗА КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО, ЧИКАГО
с медийната подкрепа на:
вестник „БЪЛГАРИЯ СЕГА”, електронната медия „ЕВРОЧИКАГО”, вестник „СТАРТ”

и главен спонсор ВАСИЛ БАЙРАКТАРОВ, президент на Multi Group Logistics

организират на

30 април и 1 май 2011 година в Чикаго

ФОРУМ НА БЪЛГАРСКИТЕ УЧИЛИЩА И ПОДКРЕПЯЩИТЕ ГИ
ОРГАНИЗАЦИИ В САЩ

„Ролята на българските общности в САЩ за запазване на българския език и национално самосъзнание”

Цели на форума:
* Осъществяване на по-тясна връзка и сътрудничество между българските училища в САЩ и подкрепящите ги организации и институции в усилията им за запазване на изконните български ценности, език, култура и национално самосъзнание у младото поколение имигранти; търсене на пътища за по-пълното обхващане на българските деца зад граница в образователния процес на роден език, като главно условие за противодействие на бързите асимилационни процеси в българските общности зад океана;
* Привличане на нови партньори, съмишленици, симпатизанти и спомоществователи;
* Обмяна на опит, взаимопомощ; образователни проекти и комуникационна мрежа; Ролята на програма “Роден език и култура зад граница” на Министерството на образованието в България в подпомагане дейността на българските училища в САЩ;
* Обсъждане необходимостта от по-пълно взаимодействие между българските училища в САЩ и българските държавни институции.
Във форума ще участват ръководители и преподаватели от български училища в САЩ и по света, представители на държавни институции, неправителствени организации и академични центрове, представители на българското духовенство, журналисти.

———————

Участие във Форума се допуска само с предварително попълнена заявка (изтеглете я от тук – ForumЗаявка – Word Document)

Предварителната програма на “Форум на българските училища и подкрепящите ги организации в САЩ” може да изтеглите от тук – ForumПрограма (Word Document)

“Форумът на българските училища и подкрепящите ги организации в САЩ” се провежда по време на Фестивала “Български дни в Чикаго “ – пролет 2011 година (Програмата на фестивала на БАА може да намерите тук – линк.)
forum001

Уважаеми сънародници,

По инициатива на най-голямото и дългогодишно българско училище в Чикаго – “Джон Атанасов” с подкрепата на Генералното консулство на Република България в Чикаго и в съорганизаторство на най-големите български обединения – Българо- американската асоциация в Чикаго БАА и Българо-американския център за културно наследство -БАЦКН, градът ни ще бъде домакин на първия по мащаб Форум на българските образователни и културни обединения в САЩ , който ще се проведе на 30 април и 1-ви май. Инициативата ще бъде част от ежегодно провеждания от Българо-американската асоциация “ Български фестивал в Чикаго”. Във Форума се очаква да присъстват представители на българското правителство, Агенцията на българите в чужбина, Министерство на образованието, младежта и науката, Министерство на културата, дипломати, журналисти, духовници, както и представители на кметството в Чикаго.
Основната цел на инициативата е да се обсъди ролята на българските общности зад граница за съхраняването и разпространението на българския език, дух и култура зад граница.
Българската общност в Чикаго е най- многобройната сред българските общности по света, съсредоточена в един град. По неофициални данни броят на българите тук е около сто хиляди. Зрелостта на една такава общност се определя от броя на обединенията в нея и качеството на дейността им в полза на сънародниците си. Българските организации в Чикаго отдавна са осъзнали отговорността и задълженията си в опазването на изконните национални ценности зад океана. В града функционират 7 български съботно-неделни училища; 4 български вестника и две електронна медии; две български православни и няколко евангелски църкви; над 3 информационни центрове, над 10 ресторанта. Сред обединенията съобразно професионалните и обществените интереси са: Българо-американската асоциация; Българо – американският център за културно наследство; Българският музей в Чикаго; обединенията на българските художници, писатели, артисти. Свързани от общото чувство на принадлежност към държава с богато историческо и културно минало, тези организации са инициатори и организатори на всеобщи чествания по случай национални и традиционни празници- Трети март, 19-ти февруари, 24 май, 1-ви юни, част от които се отбелязват в административните сгради в центъра на Чикаго. Целогодишно се провеждат тържества, концерти, театрални постановки, изложби, пикници.
Организирането на Форум на Българските училища и подкрепящите ги организации в САЩ е предизвикан от факта, че отдалечеността ни от България предполага една по-широка взаимна връзка и взаимопомощ между различните български обединения в усилията им за запазване на българския език и култура зад граница.
На форума се очакват представители на над 25 български училища в Америка, от различни краища на страната. Българските училища в САЩ са тези, които първи противодействат на процесите на езиково и културно претопяване. Учителите са онези, които първи бият тревога, за това че скоротечните необратими процеси на асимилация, обезкървяват нацията ни.
Отдалечеността ни от България и Европа, липсата на междудържавни договорености и програми за опазване на майчиния език, от които са облагодетелствани българските общности в страните на ЕС, ни правят по-уязвими в загубата на национална самосъзнание.

Проблемите, които стоят за разрешаване пред българските обществени организации в САЩ и в частност пред българските училища са многобройни. Конституцията повелява цивилизованата ни европейска държава да поддържа сънародниците си, където и да са по света. Ние в САЩ не преставаме да милеем и да поддържаме рода си български, за да ни има и да пребъдем. Ако обединим усилията си с държавните институции по посока на запазване на българщината по света на настоящият форум ще покажем, че държава и поданици могат да бъдат едно, без да е от значение разстоянието в километри между тях.
Необходими са обединените усилия на държавните институции, на неправителствените организации, на българските обединения на територията на САЩ за запазването на българския език, история и култура. На България е нужно бъдещите поколения млади българи зад граница да бъдат силни, както с познанията си за две култури и два свята, така и със свободата на избора си къде да живеят.

Боянка Иванова
Директор и основател на българско училище “Джон Атанасов” Чикаго

One Comment »

  • Иво Анастасов said:

    Драга Боянка Иванова. Призивите, които отправяте приличат на онези, които българите са отправяли поколения наред към Русия, да дойде дядо Иван да ги освободи, вместо като всички други народи да си заслужат сами свободата. И днес насред Америка отново викаме неволята. Ако българите живеещи в най-могъщата и развита държава не могат да се организират да запазят поне културата и самосъзнанието си, значи ние не сме народност а някакво население. Какви български държавни институции ще дойдат да ви помогнат, като не могат да се оправят със исконното население в родината. Те удома не могат да се оправят вие искате да ви помагат извън отечеството. Помага онзи, който първо е помогнал на себе си. Българската държава е в окаяно състояние, а вие пледирате насред богатата Америка за помощ. За сведение ще ви кажа, че аз съм шофьор и преди няколко дни помогнах безвъзмездно на една оргнанизация в България да превози книги до летището за Америка. Организатора на тази прекрасна инициатива се тюхкаше огорчен, че институции като Министерството на Културата, не са си мръднали пръста, макар че трябва най-много да помагат. Най-добре се залавяйте там в Чикаго и действайте докато не е късно. Недейте разчита на българската държава. Такава на практика няма. Може би само частни лица ще ви помогнат. Онези които работят с държавата само лапат те не дават. Иво Анастасов-София

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.